Log in
 1. Despre Rozatoare:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre ROZATOARE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la rozatoare

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la rozatoare

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea rozatoarelor

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Castrarea si sterilizarea la iepurii de companie 

Ar trebui sa castrez iepurele? O intrebare pe care o primim adesea la redactie. In majoritatea cazurilor, raspunsul este categoric DA...

Cele mai citite articole despre rasele de rozatoare

Istoricul porcusorului de Guineea

Istoricul porcusorului de Guineea

Animalul simplu, dulce si mic pe care il cunoastem ca si porcusor de Guineea are un trecut bogat si exotic...

next
prev

Comportamentul normal al iepurilor - informatii legate de cresterea iepurilor

De multe ori, iepurii tinuti in custi, pet shopuri sau laboratoare nu sunt stimulati suficient sau nu au la dispozitie suficient spatiu fizic astfel incat sa-si exprime comportamentul pe deplin. Proprietarii iepurilor de casa stiu ca acestia sunt creaturi inteligente cu personalitati distincte si un repertoriu intreg de personalitati. Putini indivizi se conformeaza comportamentului stereotip de ”dragut si pufos” sau pasiv si timid. Va ganditi sa va luati un iepure ca animal de companie? Explorati aceste intrebari obisnuite legate de comportamentul iepurilor de casa.

Iepurele meu vrea sa mestece tot! este normal?

Mestecarea face parte din comportamentul normal al iepurilor. Este necesar sa va amenajati casa astfel incat sa fie sigura pentru iepurele dvs, si pentru a preveni distrugerea lucrurilor de catre acesta. Asigurati-i iepurelui dvs alternative sigure, interactive de mestecat, astfel incat sa-l tineti ocupat si sa evitati ca acesta sa se plictiseasca.

Dar in ceea ce priveste sapatul?

Sapatul este un alt comportament normal al iepurilor, care aduce cu sine necesitatea de a ne „proteja” care se traduce ca ”iepure salbatic care sapa pasaje subterane”. De mare ajutor ar fi sa aveti lucruri precum cutii pentru sapat si tevi lungi de carton, care sa ii ofere iepurelui dvs posibilitatea de a-si exprima si concretiza nevoia instictiva de a sapa.

De ce iepurele meu tocmai si-a mancat fecalele?

Toate erbivorele mici, inclusiv iepurii, practica coprofagia, adica ingerarea fecalelor. De multe ori, nici nu realizati ca iepurele face acest lucru, deoarece este posibil ca acesta sa-si aplece capul pentru a avea acces la aceste fecale bogate in nutriente sau „cecotrope” in momentul in care acestea sunt eliminate de la nivelul anusului. Iepurii trebuie sa isi ingere cecotropele sau „fecalele de noapte” pentru a-si mentine nivelul adecvat de proteine si vitamine. Iepurii pot de asemenea sa-si manance fecalele uscate sub forma de bile.

De ce defeca iepurele meu in afara litierei?

Toti iepurii vor scapa bilute de fecale in afara litierei si in jurul custii, pentru a-si marca teritoriul. Aceasta nu inseamna ca nu este invatat la litiera! Acest comportament este mai frecvent intalnit la masculii adulti necastrati, desi chiar si iepurii castrati isi pot marca noi zone in acest fel.

De ce a  inceput iepurele meu sa urineze in afara litierei?

Urinarea in afara litierei poate indica prezenta unei infectii urinare si este recomandat sa va prezentati cu iepurele la medicul veterinar pentru a-l evalua.

 • Iepurele dvs ar putea de asemenea sa simta nevoia sa isi marcheze teritoriul prin urinarea in afara litierei in urma unui eveniment stresant. Orice ar putea sa-l determine sa se simta nesigur, precum un nou animal de companie, musafiri in casa sau schimbarea locului custii pot determina o marcare a teritoriului mai „entuziasta”.
 • Cand iepurii ajung la varsta de 4-6 luni, hormonii sexuali devin activi, iar acestia incep sa-si marcheze teritoriul. Sterilizarea si castrarea imbunatatesc obiceiurile legate de litiera si reduc marcarea teritoriului prin stropire.
Last modified onTuesday, 05 February 2019 17:50
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/iepurele-meu-vrea-sa-mestece-tot-este-normal layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/dc7259495409db483f53803df58f17e8_XL.jpg desc=De multe ori, iepurii tinuti in custi, pet shopuri sau laboratoare nu sunt stimulati suficient sau nu au la dispozitie... size=small}