Log in
 1. Despre Reptile:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre REPTILE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la reptile

Abcesul auricular la broastele testoase

Abcesele auriculare sunt foarte frecvente la testoasele de uscat si la cele acvatice sau semi-acvatice, precum testoasele de Florida. Termenul de "abces auricular" este, de fapt, inselator, deoarece aceasa afectiune a testoaselor nu presupune acumulare de puroi. De fapt, abcesul auricular al testoaselor reprezinta aparitia unei formatiuni albicioase de consistenta ferma, care se poate forma lent in interiorul uneia sau...

Cele mai frecvente urgente la reptile

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea reptilelor

Hibernarea broastelor testoase

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat...

Cele mai citite articole despre rasele de reptile

Iguana verde, un animal de companie exotic

Iguana verde, un animal de companie exotic

Desi existau la un moment dat doua subspecii de Iguana verde (Iguana iguana si Iguana rhinolopha), unica specie de iguana...

next
prev

Ingrijirea responsabila a reptilelor si amfibienilor: informatii despre salmoneloza

S-a estimat faptul ca exista, pe teritoriul american, 13 milioane de reptile crescute ca si animale de companie. O parte din responsabilitatea proprietarilor de reptile si amfibieni este legata de cunoasterea informatiilor necesare despre aceste animale, inclusiv informatii despre salmoneloza.

Majoritatea reptilelor si amfibienilor raspandesc Salmonella. Salmonella spp. face parte din flora intestinala normala a reptilelor si amfibienilor sanatosi. Aceasta poate fi eliminata prin fecale in mod sporadic sau continuu. Deoarece animalele se comporta normal, nu exista semne de avertizare asupra potentialului pericol al eliminarii acestui agent patogen.

Cum se transmite Salmonella la oameni?

Salmonella spp. se poate transmite la oameni prin contactul direct cu reptilele/amfibienii sau fecalele acestora. Se spune "ca riscul de infectie creste doar prin simpla detinere in casa a unei reptile" (Mermin 2004). Transmiterea directa a bolii se face prin atingerea fecalelor, apoi atingerea fetei sau introducerea mainii in gura. Transmiterea indirecta are loc atunci cand bacteria ramane in contact cu o suprafata intermediara pentru mai mult timp. De exemplu, daca reptila defeca in cusca, paseste apoi peste aceste fecale si le transporta pe membrele sale (chiar si in stare uscata sau in cantitate foarte mica) acestea se pot fixa pe covor. Mai tarziu, dvs. puteti atinge covorul, apoi puteti duce mainile pe fata sau le puteti introduce in gura.

Care sunt simptomele salmonelozei la oameni?


Semnele infectiei cu Salmonella la oameni includ, de obicei, diaree, febra, crampe abdominale si stare generala de rau. Din pacate, infectiile severe pot fi frecvent intalnite la persoane cu sistem imunitar slabit. Aceste infectii pot duce la toxicitate in sange, meningita, abcese cerebrale, infectii ale muschiului cardiac si chiar moarte.

Ce persoane sunt mai expuse la salmoneloza?


Un studiu a aratat faptul ca 45 % dintre cazurile de salmoneloza asociata cu reptilele au aparut la copii cu varste mai mici de 5 ani. Relativa slabiciune a sistemului imunitar al copiilor, suprapusa peste conditiile de igiena precara, atribuie detinerii de reptile un risc crescut de contractare a salmonelozei in gospodariile cu copii mici. si alti indivizi imunosupresati mai sunt supusi acestui risc, inclusiv femeile insarcinate, pacientii ce urmeaza radioterapie, chimioterapie sau terapie cu doze mari de steroizi, precum si pacientii pozitivi la HIV.

Ce pot face pentru a minimaliza riscul de imbolnavire?


  • Spalati-va pe maini. Cea mai importanta masura de preventie impotriva bolilor infectioase o reprezinta spalarea mainilor cu apa calda si sapun. Spalati-va pe maini, nu numai dupa contactul cu animalul dvs. de companie sau cu fecalele acestuia, dar si dupa contactul cu hrana, asternutul sau cusca acestuia. Spalati-va pe maini chiar si daca purtati manusi.

  • Niciodata nu mancati, nu beti sau nu fumati in zonele destinate reptilei dvs. Niciodata nu va lasati reptila sa se apropie de locurile in care tineti mancare.

 

 • Nu va atingeti ochii, gura sau nasul.
  Spalati si dezinfectati in mod regulat spatiul in care va tineti reptila/amfibianul. Este important sa dezinfectati si vasul cu apa, deoarece acesta poate servi ca si mediu de cultura pentru multiplicarea rapida a bacteriilor.
Last modified onTuesday, 19 July 2016 14:45
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire