Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la cai

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul iernii

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul…

Chiar si cei mai constinciosi proprietari de caini fac greseli ocazionale. Iar acesta nu este un motiv de autoacuzare! Insa...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Rasa de cai Appaloosa

Rasa de cai Appaloosa

    Appaloosa este o rasa de cai de talie mare originara din Statele Unite. Este unul dintre cei mai colorati si...

next
prev

Insecticidele si repelentele la cai

Pesticidele recomandate pentru utilizarea asupra cailor si in hambar sau grajd contin piretrine (naturale si sintetice), organofosfati, organoclorurati, regulatori de crestere ai insectelor, substante sinergice si repelente. In plus, deparazitarea cu ivermectina poate fi folosita pentru a omori paduchii, acarienii si capusele care se hranesc pe suprafata pielii calului. Orice produs folositi, este important sa urmariti indicatiile produsului si sa fiti constienti ca pot surveni reactii adverse cand se folosesc mai multe produse deodata. De aceea, este recomandat ca deparazitarea sa fie facuta de catre medicul veterinar curant. 

Piretrina, un extract natural din floarea de crizantema africana, omoara cu rapiditate, dar are activitate reziduala redusa deoarece se degradeaza intr-un mod rapid in mediul ambinat datorita razelor ultraviolete. Piretrina are un nivel scazut de toxicitate si este considerata ca fiind unul dintre cele mai sigure insecticide. Este gasita in multe sampoane, spray-uri, pulberi, solutii, pulverizatoare.

Piretroidele sunt compusi sintetici care se aseamana la structura cu piretrina, dar sunt mult mai stabile la lumina solara si, prin urmare, au o activitate reziduala crescuta.

Permetrina este o piretrina sinergica des intalnita. Aceasta inseamna ca efectele insecticide ale piretrinelor naturale si sintetice sunt imbunatatite si amplificate cand sunt amestecate cu piperonilbutoxid si piridona, care functioneaza prin inhibarea enzimelor proprii ale insectelor.

Insecticidele organofosfate sunt instabile si nu persista mult in mediul ambiant. Sunt printre cele mai toxice pentru mamifere. Coumaphos, malathion, stirophos si dichlorvas (DDVP) sunt incorporate in produse pentru utilizare asupra cailor. Pentru a evita toxicitatea, este important sa fie folosite exact dupa recomandarile producatorului.

Regulatorii de crestere ai insectelor (RCI), precum metoprenul (PreCor) si fenoxicarbul, sunt compusi asemanatori hormonilor care impiedica dezvoltarea larvelor in adulti. Ei nu afecteaza stadiul de cocon sau cel de adult. Ambii sunt degradati de catre lumina solara si sunt, asadar, utilizati in principal pentru interior. Metoprenul este utilizat pentru pulverizatoare si spray-uri, ca atare, sau in combinatie piretrinele sau organofosfatii, pentru a omori attt adultii cat si ouale.

Substantele sinergice sunt compusi precum piperonil butoxid-ul si MGK 264 care pot actiona solitar dar sunt frecvent adaugati in insecticidele comerciale pentru a intensifica efectivitatea produsului.

Repelantii tin la departare gandacii, dar nu ii omoara. In cele mai multe cazuri, utilizarea repelantilor este cea mai usoara si convenabila forma de a oferi protectie impotriva speciilor zburatoare si a mustelor. Butoxipolipropilenglicol-ul (BPG) si dipropil izochinchomeronat-ul sunt exemple de repelanti folositi in general pentru cai. Pentru a fi eficienti, repelantii trebuie sa fie aplicati cel putin o data pe zi.

Utilizarea asupra cailor

Un anumit numar de insecticide sunt sigure si eficace pentru a fi folosite la cai si ajuta in controlul extern al parazitilor. Pentru a fi eficiente, unele insecticide trebuie sa fie aplicate zilnic in timpul sezonului de varf al activitatii insectelor. Totusi, aplicatiile mult prea frecvente pot conduce la toxicitate. Pentru acest sezon, piretrinele si permetrinele, care au cea mai larga marja de siguranta, sunt cele mai bune alegeri pentru aplicarile repetate. Insecticidele topice pot fi aplicate folosind una din numeroasele metode, incluzand spalarea manuala a calului cu un burete, pulverizarea sau spray-erea si presararea sau pudrarea. Pentru a asigura siguranta si eficacitatea, urmariti recomandarile producatorului pentru preparare, dozare si calea de administrare si urmati sfaturile medicului veterinar curant. 

Unele antiparazitare pentru cai contin chimicale similare celor gasite in insecticidele de uz general. Folosind unul dintre acestia, pot conduce, la scurt timp dupa aplicare, la toxicitate. Ca o precautie, nu folisiti insecticidele de uz general din aceeasi clasa cu antiparazitarul timp de doua saptamani de la deparazitare.

Cu insecticidele de uz general, efectele sunt tranzitorii. Aplicarile zilnice vor fi necesare pentru a mentine protectia. Exceptia o reprezinta un produs cu aplicare a unei cantitati reduse si de durata pe baza de permetrina, care poate mentine pana la o saptamana o singura aplicatie. Cereti sfatul medicului veterinar inainte de a efectua orice tratament. Sanatatea calului este prioritara, de aceea, obligativitatea de a urma sfatul unui medic veterinar in privinta deparazitarii trebuie sa fie respectata. 

Last modified onThursday, 30 May 2019 15:47
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire