Log in
updated 8:28 PM, Oct 6, 2020 Europe/Bucharest

Nu lasati animalele de companie in masina vara

In fiecare an, la cabinetele veterinare sute de caini ajung in stare grava din cauza insolatiei si socului termic cauzate de caldura acumulata in masina parcata, in care au fost lasati. Multi medici veterinari aud adesea scuze de tipul: „Am stat doar cinci minute, cat am intrat in magazin", sau „Dar am lasat geamurile crapate". Aceste scuze nu ajuta cu nimic daca iti supui animalul de companie unui risc atat de crescut de moarte.

Caand afara sunt 22 de grade Celsius, temperatura din interiorul masinii ajunge la 45 de grade Celsius in numai o ora. Cu cat il lasi sa te astepte mai mult in masina, cu atat il supui unor temperaturi mai ridicate, chiar si in zilele in care nu vi se pare ca este atat de cald.

Un studiu a aratat ca temperatura interioara a vehiculeleor parcate la temperaturi exterioare de 22 de grade Celsius si 36 de grade Celsius, a crescut constant, odata cu cresterea timpului. Un alt studiu, realizat de Oficiul de Sanatate Publica din Louisiana a constatat ca temperaturile intr-o masina sedan de culoare inchisa, precum si intr-un minivan gri parcate intr-o zi calda, dar partial innorata au depasit 50 de grade, in doar 20 de minute.

Temperaturi masina vara

Temperatura estimata in interiorul vehiculului vs. timpul scurs

Cei mai vulnerabili la efectele fatale ale temperaturilor ridicate din masina sunt indeosebi puii de caini si cainii batrani. Cainii care au botul scurt, dar si cei care au blana lunga sunt de asemenea sensibili la temperaturile ridicate. 

Sursa tabel: avma.com

 
Last modified onTuesday, 16 June 2020 21:46
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/nu-lasati-animalele-de-companie-in-masina-vara layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/images/photos/Screen_Shot_2020-06-16_at_21.24.48.png desc=In fiecare an, la cabinetele veterinare sute de caini ajung in stare grava din cauza insolatiei si socului termic cauzate... size=small}