Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la cai

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul iernii

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul…

Chiar si cei mai constinciosi proprietari de caini fac greseli ocazionale. Iar acesta nu este un motiv de autoacuzare! Insa...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Rasa de cai Appaloosa

Rasa de cai Appaloosa

    Appaloosa este o rasa de cai de talie mare originara din Statele Unite. Este unul dintre cei mai colorati si...

next
prev

Rasa de cai Appaloosa

 

 

Appaloosa este o rasa de cai de talie mare originara din Statele Unite. Este unul dintre cei mai colorati si vechi cai din lume, folosit in general pentru monta si calarie.

Caracteristici fizice


Cea mai specifica trasatura a acestei rase de cai este roba patata. Si, in timp ce exista o foarte mare varietate de modele si culori ale robei cailor Appaloosa, cele mai comune variante includ modelul marmorat, in fulgi de nea si cu pete de leopard. Pe langa petele de pe blana sa, caii Appaloosa prezinta si model marmorat al pielii de pe organele genitale, de pe buze si de pe nas. Alte caracteristici interesante mai includ copitele dungate si compacte si o pereche de ochi mari cu sclera alba. Caii din rasa Appaloosa au, in general, o inaltime cuprinsa intre 147 cm si 162 cm. Capul este mic dar bine definit, iar urechile lor sunt mereu ciulite si orientate in sus. Detin un corp puternic, musculos, cu spate drept si scurt, gat lung si torace adanc. Greabanul (zona dintre umeri) lor nu este foarte proeminent, insa membrele sunt puternice si solide.

Personalitate si temperament


Caii din rasa Appaloosa sunt independenti, inteligenti si curajosi. Pot fi si fiorosi, fiind din aceasta cauza folositi in trecut ca si cai de razboi. In prezent, sunt considerati printre cei mai buni cai pentru calarie, mai ales pentru cei care stiu cum sa ii manevreze.

Intretinere si sanatate

Caii Appaloosa se dezvolta cel mai bine in zonele de campie, unde au mult spatiu pentru miscare si hranire. Pe langa spatiul verde, mai au nevoie si de o sursa de apa in apropiere. O problema frecventa de sanatate a acestora este reprezentata de paraziti, insa ingrijirea adecvata a pielii, masurile sanitare, deparazitarile interne si alte metode de preventie ar trebui sa rezolve aceasta problema.

Istoric si provenienta

Se spune ca acest cal este descendentul unui cal stravechi folosit de nomazii din Asia Centrala in urma cu 35 de secole. Desi aceasta rasa nu avea initial un nume, era totusi foarte cunoscuta in Asia si Europa. Exista desene rupestre si produse de artizanat foarte vechi care au redat imagini ale cailor Appaloosa (sau ale unor cai similari), cu mult timp inainte de stabilizarea oficiala si recunoasterea rasei in Statele Unite. De exemplu, piese de artizanat descoperite in Grecia si Egipt, datate din secolul XIV i.H, prezinta imagini ale calului patat; obiecte similar au mai fost gasite in Austria si Italia, datand din sec. VIII i.H. Au fost descoperite dovezi care arata ca vechii persani considerau calul patat un animal menit sa fie calarit de eroi. Artizanat chinezesc ce dateaza din sec. VII d.H ilustreaza, de asemenea, calul patat, desi se presupune ca aceasta rasa de cai a fost adusa in China in jurul anului 100 i.H.
Rasa de cai Appaloosa a ajuns pe continentul American impreuna cu conchistadorii. Acesti cai au fost furati sau cumparati de la indienii indigeni. Indienii americani (in special tribul Nez Perce, localizat in zona unde astazi se afla Oregon si Washington) erau foarte iscusiti in cresterea si inmultirea acestor cai; astfel, rasa Appaloosa a inflorit si s-a raspandit. Aceasta rasa era pretuita mai ales datorita petelor sale, care constituiau un bun camuflaj.
Atunci cand colonistii albi au ajuns in America, au botezat calul patat "Palouse", imprumutand numele de la un rau local. Acest nume s-a transformat in cele din urma in "Appaloosey" iar in anul 1938, acelasi an in care a fost infiintat si Clubul Cailor Appaloosa, rasa a fost denumita oficial Appaloosa. Astfel, a aparut rasa de cai Appaloosa. Mai tarziu, fondul genetic initial al acestei rase a fost imbogatit prin incrucisarea cu calul Arab si cu calul Quarter American. Clubul Cailor Appaloosa inca mai exista si astazi,

 

Last modified onTuesday, 20 June 2017 22:08