Log in
 1. Despre Reptile:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre REPTILE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la reptile

Abcesul auricular la broastele testoase

Abcesele auriculare sunt foarte frecvente la testoasele de uscat si la cele acvatice sau semi-acvatice, precum testoasele de Florida. Termenul de "abces auricular" este, de fapt, inselator, deoarece aceasa afectiune a testoaselor nu presupune acumulare de puroi. De fapt, abcesul auricular al testoaselor reprezinta aparitia unei formatiuni albicioase de consistenta ferma, care se poate forma lent in interiorul uneia sau...

Cele mai frecvente urgente la reptile

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea reptilelor

Hibernarea broastelor testoase

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat...

Cele mai citite articole despre rasele de reptile

Iguana verde, un animal de companie exotic

Iguana verde, un animal de companie exotic

Desi existau la un moment dat doua subspecii de Iguana verde (Iguana iguana si Iguana rhinolopha), unica specie de iguana...

next
prev

Ce trebuie sa stii despre Tiliqua cu limba albastra

Una dintre cele mai mari familii de soparle este Scindidae, sau familia skink. Cea mai proeminenta si populara soparla de companie este Tiliqua, sau soparla cu limba albastra. Exista mai multe specii diferite si subspecii de soparle cu limba albastra, toate acestea purtand numele recunoscut de limba albastra asemeni coacazelor.

Exista zece tipuri, sau subspecii de Tiliqua. Ele sunt soparle Tiliqua vestice, din zone centrale, estice, nordice, cu pete, pitice, indoneziene, din insula Kei, insula Tanimbar si din Merauke.

Marimea soparlelor Tiliqua


Soparlele Tiliqua au mai degraba un corp masiv, de dimensiuni medii, cu cozi si membre scurte si groase, si capete triunghiulare. Ele sunt soparle care se deplaseaza lent, datorita membrelor scurte si groase si nu le place sa escaleze prea mult.
Marimea unei Tiliqua de companie va depinde in mare parte de specia pe care o achizitionati, dar in general, ele vor creste pana la o dimensiune de 50 cm si uneori mai mult.

Marimea medie a fiecarei specii de Tiliqua este enumerata dupa cum urmeaza:

 • cele vestice cresc pana la aproximativ 50 cm lungime. Aceastea sunt una din cele mai rare specii de soparle si de obicei nu sunt tinute ca si animale de companie. 
 • cele pitice sunt cele mai mici si mai rare dintre soparle, masurand doar maximim 10 cm in lungime.
 • cele cu pete pot ajunge la o lungime de 60 cm.
 • soparlele din Insula Tanimbar sunt mai mici, avand o dimensiune medie de 38-43 cm lungime.
 • soparlele Tiliqua nordice sunt cele mai mari si mai masive, crescand pana la o dimensiune medie de 61 cm lungime.
 • soparlele Tiliqua estice sunt cel mai des numite soparle Tiliqua cu limba albastra si cresc in medie pana la 48 cm lungime.
 • cele din zonele centrale cresc intre 45 si 45 cm lungime.
 • soparlele Tiliqua din Merauke ajung frecvent la dimensiuni de 63.5-76 cm.
 • cele indoneziene si cele din insula Kei cresc pana la aproximativ 50 cm.

Durata medie a vietii unei Tiliqua cu limba albastra


Dupa cum puteti observa, exista multe tipuri de soparle Tiliqua si fiecare specie si subspecie are o medie de viata diferite si caracteristici diferite. Acest lucru fiind spus, intreaga familie de soparle are o medie de viata relativ lunga. Daca va ganditi sa achizitionati o Tiliqua cu limba albastra ca si animal de companie, trebuie sa fiti pregatit pentru un angajament pe cel putin douazeci de ani.
Speranta de viata normala a unei soparle captive este undeva intre 15 si 20 de ani, dar au fost raportate si cazuri de 32 de ani.

Aspectul unei Tiliqua cu limba albastra


Soparlele Tiliqua cu limba albastra, dupa cum sugereaza si numele, sunt cel mai bine cunsocute pentru culoarea albastru stralucitor, cu nuanta de fructe de padure a limbii.
Solzii lor au un aspect lucios si au o varietate mare de modele, culori si marcaje. Culoarea de baza poate varia de la crem, galben auriu la gri rosiatic, portocaliu sau argintiu si in unele cazuri ele sunt complet negre sau maro. In functie de specie, unele vor avea modele diferite.

Ingrijirea unei Tiliqua cu limba albastra


Soparlele tiliqua cu limba albastra sunt prietenoase, intelgiente, atat cat pot ele sa fie. Ele sunt animale bune de companie, dar trebuie tinut cont de faptul ca au dimensiuni considerabile. Ele se acomodeaza cu rapiditate, se aclimatizeaza usor la captivitate si devin animale sociabile, docile. Totusi, anumite specii sunt mai calme fata de altele si nu fiecare tip de soparla tiliqua cu limba albastra poate fi considerata a fi sigura pentru copii.
In timp ce costurile si ingrijire si intretinere sunt relativ scazute, in special cand sunt comparate cu cele ale unui caine sau ale unei pisici de companie, soparlele Tiliqua cu limba albastra pot trai o perioada destul de lunga de timp. Din aceste motive ele pot fi considerate bune pentru persoanele interesate de cresterea reptilelor, cu un nivel incepator spre avansat, dar inainte de a va lua un angajament propriu fata de o soparla Tiliqua cu limba albastra, trebuie sa luati in calcul toate detaliile.

Comportamentul soparlelor Tiliqua


Soparlele Tiliqua sunt animale inteligente, docile si interesante, bune ca animale de companie pentru toate persoanele interesate de cresterea reptilelor, indiferent de varsta si nivel. Totusi, exista unele specii de Tiliqua care sunt extrem de agresive si nu ar trebui tinute ca si animale de companie. Una dintre acestea este Tiliqua din insula Tanimbar, care este extrem de agresiva si nu este recomandata pentru familiile cu copii.
Asemeni oricarui animal de companie care devine aclimatizat cu noua casa, soparlele Tiliqua noi ar putea exprima comportamente precum sasaitul, ascunderea sau pufairea ca semn de defensiva. Atunci cand sunt speriate, ele isi vor curba corpul sub forma literei C, isi vor indrepta coada si limba albastra in exterior, pe masura ce corpul se umfla ca incercare de a speria pradatorii. Acest comportament defensiv este tipic pentru soparlele Tiliqua nou aclimatizate si se va atenua cu timpul si cu manipularea regulata, pe masura ce se vor acomoda cu noua lor casa.

Habitat si istoric


Toate soparlele Tiliqua sunt native din Australasia; ele pot fi gasite pe continentul australian si in anumite parti ale asiei, precum si in Papua Noua Guinee si unele insule indoneziene.
Desi soparlele Tiliqua pot avea multe varietati, dimensiuni si culori, aceasta specie de soparle a fost la un moment dat complet ignorata de catre pasionatii de reptile si soparle. A devenit extrem de populara in ultimii ani, datorita limbii sale distinctive albastre, variabilitatii si comportamentului docil.
Exista mai multe specii de Tiliqua care sunt pe lista animalelor aflate pe cale de disparitie, dar in cea mai mare parte, soparlele Tiliqua sunt disponibile pentru vanzare pe piata animalelor de companie.
Acum ca ati aranjat si ati decorat terariul pentru soparla Tiliqua, ati ales un medic veterinar specializat (doar pentru a fi siguri) si ati adus un nou specimen sanatos acasa, sunteti gata sa porniti la drum! Cu o ingrijire corespunzatoare si cu putina afectiune, veti avea parte de cativa ani de distractie alaturi de soparla dvs. Tiliqua de companie. 

Foto
By JJ Harrison (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7969289

 

Last modified onMonday, 19 March 2018 18:42
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/tiliqua-cu-limba-albastra layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/793ea701476d5db2a4fd8cf1e0bf5880_XL.jpg desc=Una dintre cele mai mari familii de soparle este Scindidae, sau familia skink. Cea mai proeminenta si populara soparla de... size=small}