Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Inecarea cu corp strain si manevra Heimlich la pisici

In termeni tehnici, inecarea reprezinta blocarea fluxului de aer prin astuparea laringelui sau traheei cu un corp strain. Acest blocaj se poate produce prin interventia mai multor lucruri, inclusiv a unor obiecte mici, precum un capac de pix, clopotel sau degetar. Din fericire, pisicile se ineaca rar.

Ce semne sa urmariti

 • Hipersalivatie, aducerea frecventa a membrului anterior la nivelul gurii;
 • Tuse sau senzatie de inecare;
 • Comportament anxios sau de panica;
 • Respiratie dificila;
 • Lesin, pierderea cunostintei sau, daca caile aeriene sunt complet blocate, incapacitatea de a respira;
 • Respiratie urat mirositoare, pierderea apetitului, apatie (daca blocajul s-a produs de mai multa vreme).

Cauza principala

Parti ale jucariilor pentru pisici, precum ciucurei sau clopotei, fregmente de os ascutite si alte corpuri straine, se pot bloca in laringe, provocand astfel senzatia de inecare.

Ingrijire imediata

Daca pisica este constienta si nu foarte agitata, puteti incerca sa va uitati in gura acesteia pentru a cauta obiectul blocat. Extrageti-l, daca acest lucru este posibil, insa in general este dificil de extras in conditii de siguranta. Totusi, daca pisica este prea agitata pentru a putea fi manevrata, inchideti-o intr-o cusca de transport si duceti-o la o clinica veterinara.

Daca pisica si-a pierdut cunostinta si nu mai respira deloc sau respira cu mare dificultate, faceti urmatorul lucru:

 • Deschideti-i gura si trageti-i in afara limba.
 • Daca observati un corp strain, incercati sa-l apucati cu degetele sau cu o penseta.

Daca acest lucru nu functioneaza, incercati manevra Heimlich:   

 • Asezati pisica pe o parte. Plasati-va o mana de-a lungul coloanei acesteia, iar pe cealalta, pe abdomen, imediat sub coaste.
 • Cu mana de pe abdomen, aplicati apasari rapide si puternice pe acesta, de cateva ori.
 • Verificati gura pentru prezenta corpurilor straine si inlaturati-le, apoi inchideti-i gura si suflati-i pe nas de cateva ori, scurt.
 • Repetati acesti pasi pana cand sunteti siguri ca acel corp strain nu mai este blocat in caile aeriene.
 • Daca dupa inlaturarea obiectului pisica tot nu respira, verificati pulsul animalului.
 • Daca pulsul nu poate fi depistat, incepeti resuscitarea si/sau respiratia artificiala in functie de nevoie, si duceti-va animalul urgent la o clinica veterinara.

O mentiune legata de sfori: daca gasiti o sfoara (fir de ata, beteala etc.) iesind din gura animalului, exista tentatia sa trageti de aceasta. Daca nu atarna precum un fir de spaghete, NU trageti de el! Este posibil sa fie agatat undeva, la interior, iar tragerea acestuia nu ar face decat sa inrautateasca lucrurile.

Ingrijire veterinara

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe examenul clinic al pisicii si pe descrierea pe care o faceti dvs. despre aceasa intamplare. Pot fi necesare radiografii ale capului, gatului si toracelui, pentru a localiza corpul strain. Sedarea poate fi necesara pentru examinare si efectuarea radiografiilor.

Tratament

Cel mai probabil, pisica va fi sedata sau anesteziata, pentru a putea fi extras corpul strain. Inlaturarea acestuia poate fi simpla, precum extragerea lui din gura, sau poate necesita o interventie chirurgicala mai complicata, la nivelul gatului. Corpurile straine pot cauza leziuni care sa necesite suturi si antibioterapie, mai ales daca obiectele se aflau acolo de mai  mult timp. 

Ingrijirea post-operatorie

De indata ce corpul strain este inlaturat, vindecarea se realizeaza fara probleme. Daca obiectul a produs leziuni serioase sau daca a fost necesara o interventie chirurgicala, paralizia laringelui poate fi o complicatie posibila. Cicatrizarea poate cauza formarea stricturilor (ingustari ale laringelui), care pot ingreuna respiratia sau inghitirea.

Daca pisica dvs. a fost privata de oxigen pentru o perioada mai mare de timp, acest fapt ar putea cauza probleme de natura neurologica, precum orbire sau lentoare mentala.

Preventie

Ca si in cazul copiilor mici, trebuie sa fiti constienti de potentialii factori de risc ai inecarii din mediul de viata al pisicii dvs. In plus, ceva etichetat ca fiind jucarie pentru pisici nu este neaparat sigur pentru acestea, mai ales dupa ce animalul le-a ros intens

Monica Nita

Editor Revista Veterinarul