Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Infectiile cu bacterii din genul Bronchiseptica la pisici sau bordetelioza felina

Infectia cu Bronchiseptica cauzeaza tuse, dificultati respiratorii si productie crescuta de mucus. Tratamentul cu antibiotice este de obicei necesar pentru anihilarea infectiei. Alte nume ale afectiunii includ: Bordetelioza felina.

 • Boala respiratorie
 • Sindrom respirator superior felin 
 • Tuse de canisa 

Infectia cu Bronchiseptica reprezinta o infectie a cailor respiratorii superioare care poate cauza simptome respiratorii tipice la pisici. Bacteriile care cauzeaza infectia sunt considerate agentii zoonotici, adica pot fi transmise de la animale la om. Boala este foarte contagioasa si se raspandeste cu usurinta de la o pisica la alta si la alte animale de companie. Simptomele nu ameninta in general viata animalului, insa pot fi severe la animalele cu un sistem imunitar slabit. Bronchiseptica reprezinta adesea o cauza a infectiilor secundare, in paralel cu alte infectii bacteriene.

Simptomele infectiei cu Bronchiseptica la pisici 

Infectia cu Bronchiseptica determina aparitia simptomelor respiratorii similare celor dintr-o raceala sau bronsita clasica a oamenilor.  Pisicile manifesta tuse si dificultati respiratorii, precum si scurgeri nazale. Simptomele se manifesta in general timp de aproximativ 7-10 zile, insa pot evolua mai mult timp in cazurile grave. Infectia cu Bronchiseptica poate ameninta viata pisicii in cazurile grave de boala sau in cazul animalelor foarte tinere sau foarte batrane, cu sistem imunitar slabit. Simptomele includ:

 • Tuse (productiva sau uscata) 
 • Zgomote paraitoare in plamani
 • Sufluri respiratorii
 • Dificultate respiratorie 
 • Tendinta de voma 
 • Stranut 
 • Secretii nazale 
 • Scurgeri oculare 
 • Febra 
 • Lipsa apetitului 
 • Ganglioni limfatici mariti

Simptomele severe includ: 

 • Accese de tuse 
 • Letargie 
 • Pneumonie 
 • Moarte 

Cauzele infectiei cu Bronchiseptica la pisici 

Infectia apare atunci cand bacteriile din specia Bordetella bronchiseptica provoaca inflamatie la nivelul plamanilor si cailor respiratorii. Infectia este extrem de contagioasa si se poate transmite prin intermediul cainilor si pisicilor. Poate fi transmisa si de la animale la om. Se poate transmite pe mai mult cai, inclusiv pe calea aerului, prin contact direct, prin saliva si prin surse secundare contaminate. Ocaziile cu care care mai multe animale intra in contact, ca de exemplu in canise, adaposturi pentru animale si gospodarii cu mai multe animale, riscul de transmitere creste.

Diagnosticarea infectiei cu Bronchiseptica la pisici 

Tusea la pisici este adesea corelata cu infectia cu Bronchiseptica, deci acest agent infectios trebuie suspicionat ori de cate ori este prezent acest simptom. Medicul veterinar trebuie sa afle istoricul medical al pisicii dvs., momentul cand tusea a aparut pentru prima data si ce alte simptome au mai fost observate. Asigurati-va ca nu omiteti sa spuneti medicului daca pisica dvs. a intrat in contact strans cu alte animale sau cu o canisa, situatii care ar putea creste riscul de transmitere a acestei infectii. Veterinarul poate efectua cateva teste pentru a confirma diagnosticul, inclusiv analize de sange, profil biochimic si culturi bacteriene obtinute din secretii recoltate din fosele nazale sau din gura animalului.

Tratamentul infectiei cu Bronchiseptica la pisici 

O varietate de mijloace de tratament pot fi folosite de catre medicul veterinar pentru tratarea pisicii.  Tratamentul poate varia in functie de severitatea infectiei. Spitalizarea si tratamentul de sustinere pot fi necesare daca pisica este foarte bolnava, raspunde slab la tratament sau prezinta alte afectiuni coexistente care pot duce la complicatii precum imunosupresia. Cele mai frecvent folosite mijloace de tratament includ:

Antibiotice:

Antimicrobienele sunt cel mai frecvent prescrise in cazul infectiilor respiratorii. Antibioticele actioneaza prin scaderea numarului de bacterii din corpul pisicii, ajutand sistemul imunitar al acesteia sa lupte impotriva infectiei. O cura clasica cu antibiotice dureaza in general o saptamana.

Oxigenoterapie:

Daca respiratia pisicii este ingreunata sau in cazurile de pneumonie, este necesar un tratament la nivelul cailor respiratorii, care sa asigure mentinerea la un nivel sigur a concentratiei de oxigen din corpul animalului. Se poate recurge la un tratament cu ajutorul sondelor endotraheale, al mastilor cu oxigen sau al custilor cu oxigen. Scaderea dramatica a concentratiei de oxigen din sange reprezinta una dintre cele mai grave complicatii ale infectiilor respiratorii.

Analgezice:

Analgezicele reprezinta un tip de medicamente care pot fi folosite pentru combaterea durerii, dar si pentru tratarea febrei si a inflamatiei; aceste medicamente pot fi recomandate daca simptomele existente justifica folosirea lor. Medicul veterinar va evalua animalul si va stabili niste doze de medicament adecvate.

Tratament intravenos cu fluide:

Daca internarea animalului face parte din protocolul de tratament, acestuia i se pot administra si fluide intravenoase. Aceasta practica de rutina asigura hidratarea adecvata a pisicii. Acest aspect este important, mai ales daca animalul manifesta lipsa apetitului si febra, care reprezinta doua simptome frecvente.

Recuperarea din infectiile cu Bronchiseptica la pisici 

Simptomele acestei infectii trec de obicei dupa o saptamana de evolutie, iar recuperarea completa poate fi anticipata in primele doua saptamani de la declansarea simptomelor. Majoritatea pisicilor se vor recupera complet cu un tratament adecvat. Dupa ce starea pisicii se imbunatateste suficient de mult pentru a continua tratamentul acasa, ar trebui sa o monitorizati atent pentru o eventuala inrautatire a simptomelor. Secretiile nazale si oculare trebuie curatate in mod regulat. Trebuie sa monitorizati si consumul de hrana si apa al animalului. Continuati intregul tratament recomandat de medicul veterinar pentru a va asigura ca infectia va fi complet eradicata. Datorita caracterului foarte contagios al bacteriei, curatarea si dezinfectarea completa a zonelor in care isi petrece timpul animalul vor fi necesare pentru prevenirea recontaminarii. Ar putea fi necesara izolarea pisicii de celelalte animale din casa pana la finalizarea tratamentului cu antibiotice si pana dupa disparitia simptomelor. Daca Bronchiseptica devine o problema persistenta si cu tendinta de raspandire, se recomanda vaccinarea. Exista vaccinuri care pot controla boala si preveni raspandirea sa.

 • Tipul de boala: Infectioasa
 • Agentul patogen: bacterii din genul Bronchiseptica
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul