Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Obstructia uretrala la pisica

Cea mai serioasa problema a functiei urinare o reprezinta obstructia uretrala (situatie in care uretra pisicii se blocheaza total sau partial). Aceasta pune in pericol viata animalului si reprezinta una dintre cele mai grave consecinte ale ATUIF. Urolitii constituie numai una dintre cauzele obstructiei uretrale. O alta cauza frecventa a blocajului urinar este dopul uretral. Acesta reprezinta un fragment moale si modelabil de materie organica ce contine cantitati variabile de minerale, celule si proteine din mucus.  

Motanii castrati si necastrati sunt supusi unui risc mai mare de obstructie uretrala decat pisicile femele, deoarece uretra acestora este mai lunga si mai ingusta. Obstructia uretrala reprezinta o urgenta medicala, iar orice pisica suspecta de aceasta afectiune trebuie sa beneficieze de interventie medicala imediata. Atunci cand uretra este complet blocata, rinichii isi pierd capacitatea de a elimina toxinele din sange si de a mentine in corp un echilibru electrolitic si hidric adecvat. Daca obstructia nu este remediata, pisica va intra in cele din urma in stare comatoasa si va muri. Moartea survine cel mai adesea ca si rezultat al dezechilibrului electrolitic, care provoaca ulterior insuficienta cardiaca. Timpul scurs de la instituirea blocajului uretral pana la instalarea mortii poate fi mai scurt de 24-48 ore, deci interventia terapeutica imediata este esentiala.

Pisicile ce sufera de obstructie uretrala se comporta similar altor pisici afectate de ATUIF: urineaza in picatura, prezinta incercari frecvente de a urina si elimina urina in cantitate foarte mica sau deloc. Totusi, pe masura ce timpul trece, animalul afectat devine din ce in ce mai agitat, adesea vociferand din cauza durerii. 

Tratamentul obstructiei uretrale implica adesea cateterizare urinara, ceea ce reprezinta introducerea unui furtun ingust pe uretra, fiind adesea necesare si alte tipuri de manopere in acest sens. Daca pisica nu se afla in stare comatoasa, cateterizarea necesita de obicei sedare sau anestezie generala. Dupa ce obstructia este remediata, tratamentul poate varia in functie de starea generala a animalului. Deshidratarea si dezechilibrul electrolitic sunt tratate prin fluidoterapie. Antibioticele pot fi administrate pentru combaterea bacteriilor, fiind necesare uneori si medicamente cu rol in restabilirea functiei vezicii urinare. Spitalizarea animalului se poate intinde pe cateva zile sau pe cateva saptamani, in functie de severitatea si de durata obstructiei.

In cazul pisicilor care continua sa manifeste blocaje uretrale in ciuda tratamentului adecvat, poate fi sugerata o interventie chirurgicala in scopul realizarii unei uretrostome perineale. Aceasta interventie presupune inlaturarea unei portiuni a penisului si a portiunii ingustate a uretrei, lasandu-se in loc o deschidere mai larga pentru restul uretrei ramase. Efectele secundare ale operatiei pot include sangerari la nivelul plagii operatorii, incontinenta urinara si o incidenta mai mare a altor tipuri de probleme ale vezicii urinare. Din acest motiv, uretrostomia perineala este considerata a fi o ultima solutie.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/obstructia-uretrala-la-pisica layout=standard image= desc=Cea mai serioasa problema a functiei urinare o reprezinta obstructia uretrala (situatie in care uretra pisicii se blocheaza total sau... size=small}
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul