Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pisica Balineza, o pisica magica

Diferenta principala dintre Balineza si Siameza o reprezinta lungimea blanii, Balineza avand par lung, matasos si stufos. Balineza impartaseste conformatia zvelta, dar cu masa musculara bine dezvoltata, a Siamezei, precum si capul sau ascutit, ochii albastrii, urechile mari de forma triunghiulara si culorile deosebite.

Pisicile Balineze se bucura de multe insusiri pozitive: sunt active, sociabile, curioase, afectuoase, loiale si inteligente si cer multa atentie. Reprezinta versiunea mai eleganta a Siamezei, cu o blana matasoasa si lunga care prezinta acelasi tipar sofisticat de culori care scot in evidenta si pisica Siameza.

Pisica Balineza se trage din Siameza, sau reprezinta o creatie a omului? Nimic nu este, insa, sigur. Au fost create mai multe rase prin incrucisarea Siamezei cu alte rase de pisici, insa despre Belineza nu se crede ca ar face parte dintre acele rase, desi exista diverse teorii care sustin ca aceasta ar putea reprezenta rezultatul incrucisarii dintre o Siameza si o pisica de Angora sau o Persana, realizate pe la inceputul anilor 1920. Este in general considerata o rasa naturala, rezultatul unei mutatii genetice spontane a pisicilor din rasa Siameza, care a dus la aparitia blanii lungi.

Diferenta principala dintre Siameza si Balineza consta in lungimea blanii. Balineza, cu o greutate cuprinsa intre 2,3 si 4 kg, impartaseste conformatia zvelta, dar cu masa musculara bine dezvoltata, a Siamezei, precum si capul sau ascutit, ochii albastrii, urechile mari de forma triunghiulara si culorile deosebite.

Mai multe aspecte pe scurt despre pisica Balineza

  • Balineza arata ca o Siameza cu parul lung si prezinta acelasi tipar al culorii extremitatilor corpului, ca si cea din urma: culoarea focii, ciocolatiu, albastru si lila.
  • Pisica Balineza este foarte activa si vocala. Vrea sa fie inclusa in toate activitatile care se desfasoara in casa.
  • Țineti pisica la interior pentru a o proteja de masini, de boli contagioase transmisibile de catre alte pisici si de atacuri din partea altor animale.
  • Pisica Balineza este „vorbareata; va mieuna continuu daca o lasati.

Stiati ca ... ?

Aceasta rasa si-a capatat numele dupa insula Bali, cunoscuta pentru dansatoarele sale gratioase, insa in realitate nu provine de acolo.

Istoricul rasei de pisici Balineze

Pisica Balineza este magica. Cum altfel s-ar putea explica lacuna din istoricul ei, aparitia sa brusca in lumea pisicilor? Oh, dar exista si alte diferente care o deosebesc de o Siameza cu par lung redata pe operele de tapiterie chinezesti, prima mentiune legata de aceasta rasa fiind descoperita intr-un numar din 1871 a Revistei Penny Ilustrate, iar o alta, intr-o inregistrare din 1928 a Federatiei Iubitorilor de Pisici, insa se cunosc foarte putine lucruri despre aparitia sa ca rasa.

Daca explicatia magiei nu functioneaza, una mai pragmatica ar fi aceea a unei mutatii naturale a genei raspunzatoare de lungimea blanii, aparute la pisica Siameza. Pisoii cu par lung au aparut ocazional printre seriile de pui ai Siamezelor, insa primul program de reproducere oficial a inceput abia prin anii 1950. Crescatorii de pisici Siameze Marion Dorsey din California si Helen Smith din New York, au obtinut de la pisici Siameze pisoi cu par lung, de care s-au indragostit. Printr-un gest romantic, Smith le-a numit Belineze datorita gratiei si elegantei lor, care ii aminteau de dansatoarele pentru care este faimoasa insula Bali.

Asociatia Internationala a Pisicilor a recunoscut rasa Balineza in anul 1979. Aceste pisici au mai fost recunoscute de Asociatia Iubitorilor de Pisici si de alte entitati similare.

Personalitatea si temperamentul pisicilor din rasa Balineza

Desi Balineza este frumoasa si sofisticata, este distractiva precum un clovn. Clovn cu nevoi. Isi iubeste proprietarul si doreste sa il ajute in orice activitate ar fi implicat acesta, mereu. Aceasta trasatura le face usor de dresat, sau ... poate ele ne dreseaza pe noi? Va poate purta in lesa si va poate invata sa o urmariti atunci cand executa trucuri. Sunt putine lucruri pe care nu este in stare sa le realizeze, atata timp cat acestea nu necesita existenta degetelor opozabile, insa uneori nici acest neajuns nu reprezinta un abstacol pentru pisica.  Viata alaturi de o pisica atat de inteligenta poate fi uneori obositoare daca nu posedati un simt al umorului exceptional, deci mai intai asigurati-va ca sunteti dispusi sa faceti acest efort.

Ca si Siamezei, Balinezei ii place sa vocifereze. Aceasta are o voce oarecum mai suava decat Siameza, insa conversatia purtata de ea este la fel de pregnanta.

Este o pisica extrovertita care se intelege bine cu copiii, cu cainii si cu alte pisici.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea pisicilor din rasa Balineza

Toate pisicile au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Niciun crescator care sustine ca rasa de pisici pe care o creste nu prezinta nicio problema de sanatate sau genetica fie nu este sincer cu dumneavoastra, fie nu cunoaste rasa. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru pisoi, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca pisoii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora.

Balinezele sunt in general pisici sanatoase. Problemele de sanatate care pot afecta aceasta rasa includ boala depozitelor lizozomale, o afectiune care poate duce la aparitia simptomelor neurologice, si acromelanismul felin, o afectiune care cauzeaza variatii ale culorii blanii in functie de temperatura. Nu achizitionati niciodata pisoi de la un crescator care nu va ofera un certificat de sanatate pentru acestia. Acest certificat nu garanteaza ca pisica nu va suferi niciodata de aceste boli, insa demonstreaza faptul ca acest crescator isi asuma raspunderea pentru animalele pe care le produce.

Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un pisoi, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unei pisici din rasa Balineza la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Folositi-va la maxim capacitatea de a preveni problemele medicale ale pisicii dvs., pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcursul vietii acesteia.

Aspectele de baza ale ingrijirii blanii pisicilor din rasa Balineza

Blana matasoasa a Balinezei nu elimina mult par si este usor de intretinut prin perieri saptamanale. Singurele aspecte de care trebuie sa va mai ingrijiti sunt reprezentate de taierea saptamanala a unghiilor si de toaletarea ocazionala a urechilor. Poate dezvolta parodontoza, deci este importanta perierea periodica a dintilor la domiciliu, folosind o pasta de dinti aprobata de medicul veterinar, si programarea la nevoie a manoperelor de detartraj, intr-un cabinet veterinar.

Last modified onTuesday, 02 April 2019 09:26
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/pisica-balineza-o-pisica-magica layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/bf1e20a4462b71e3cc4cece2a8c96ac8_XL.jpg desc=Diferenta principala dintre Balineza si Siameza o reprezinta lungimea blanii, Balineza avand par lung, matasos si stufos. Balineza impartaseste conformatia... size=small}