Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Respiratia dificila la pisici

Respiratia dificila la pisici, sau dispneea, este un simptom mai degraba decat o boala anume. Dispneea apare ca si rezultat al unui numar mare de factori, la fel ca la oameni. O pisica ar trebui sa aiba intotdeauna o respiratie normala, cu exceptia cazului in care au trecut printr-un episod de alergare sau printr-o joaca; respirati ingreunata sau dificila, des observata, in special daca pisica se odihneste, ar putea fi un motiv de ingrijorare. Cand pisicile au o respiratie dificila, ele ar putea sa arate ca si cum „gafaie”, dar ar putea sta intr-o pozitie incomoda cu gatul intins, ca si cum ar incerca sa isi deschida traheea singure, sau ca si cum ar incerca sa tuseasca. Ele vor respira de asemenea rapid si anormal. Ar trebui sa contactati medicul veterinar daca pisica dumneavoastra respira greu. Exista mai multe cauze posibile pentru dispnee, altele decat suprasolicitarea sau joaca. Dispneea poate fi un simptom pentru o conditie usoara spre moderata, sau ar putea fi de asemenea un simptom pentru o conditie mai severa, precum insuficienta cardiaca sau tumorile pulmonare. Aceste motive pot include: insuficienta cardiaca congestiva, tulburari pulmonare, leziuni toracice, corpi straini, supraincarcare cu fluide la nivel gastric.

De ce apare respiratia ingreunata la pisici?

Respiratia dificila ar putea sa apara brusc, sa se dezvolte in cateva ore, sau sa se dezvolte treptat pe parcursul catorva saptamani sau chiar luni. Aceasta conditie ar putea fi rezultatul unei varietati de boli precum insuficienta cardiaca congestiva,. Insuficienta cardiaca congestiva este o afectiune in care nu este livrat suficient sange in diferite organe si sisteme. Atunci cand apare, sangele poate reveni in plamanii pisicii, prin urmare cauzand o respiratie dificila si greoaie.

Tulburarile pulmonare

Daca pisica dumneavoastra are o tulburare pulmonara, ea ar putea avea probleme de respiratie. Aceasta ar putea avea o respiratie ingreunata si de asemenea un sunet ”suierator”. O pisica ce suiera ar putea avea viermi cardiaci sau astm, acestea fiind doar doua dintre afectiunile numeroase care pot cauza probleme pulmonare si tulburari respiratorii.

Leziunile toracice

Daca pisica a suferit o leziune toracica de la un anumit traumatism al pieptului, ar putea avea dificultati respiratorii. Oricand o pisica sufera de o leziune traumatica, ingrijirea medicala veterinara este necesara. Leziunile toracice interne ar putea sa nu fie intotdeauna aparente pana cand nu apar simptomele semnificative.

Corpii straini

Atunci cand pisice respira greu, ele isi lipesc capul si gatul putin. Uneori, poate parea ca ele se ineaca cu ceva. Daca pisica dumneavoastra respira brusc greoi, verificati daca nu are ceva blocat in trahee.

Abundenta de fluide gastrice

Fluidele excesive la nivel gastric pot cauza o respiratie dificila. Cunoscuta ca si ascita, aceasta afectiune pune presiune pe abdomen si poate afecta capacitatea respiratorie a pisicii. Aceasta problema poate deveni cu rapiditate serioasa.

Ce trebuie facut daca pisica dumneavoastra respira greu

Daca pisica dumneavoastra respira greu, contactati medicul veterinar. Medicul dumneavoastra veterinar ar putea sa va cheme sau sa va faca o programare, in functie de celelate simptome ale pisicii. Odata ce ajungeti la medicul veterinar, acesta se va uita la simptomele pisicii si va asculta indeaproape respiratia utilizand un stetoscop. El va vrea de asemenea sa afle mai multe informatii cu privire respiratia ingreunata, precum momentul debutului, cat a durat, ce evenimente ar putea sa conduca la aceasta dispnee, daca pisica sufera de alte simptome, mediul sau, dieta si orice alti factori care el ii considera de ajutor pentru a descoperi cauza de baza. Medicul dumneavoastra veterinarva realiza apoi mai multe teste, precum cele sangvine, analiza urinei si profilul biochimic. El ar putea asculta din nou plamanii pisicii si ritmul respirator, precum si ritmul cardiac si va determina daca aude sau nu murmur sau alte anomalii. Dupa testele initiale, medicul veterinar va decide apoi ce alte teste ar trebui realizate pentru a ajunge la o concluzie cu privire la boala de baza. Aceste teste ar putea include radiografii sau alte tehnici imagistice, profiluri sangvine, scanari CT, teste de respiratie, testarea nivelului de oxigen si mai multe. Dupa revizionarea testelor si a rezultatelor de laborator, medicul veterinar va ajunge la o concluzie cu privire la motivul pentru care pisica respira greoi. Ar putea fi probabil ca dumneavoastra sa trebuiasca sa asteptati cateva zile pentru a primi rezultatele si apoi medicul veterinar sa va anunte diagnosticul specific. El va va comunica apoi dumneavoastra orice optiune de tratament care este disponibila in ajutorul recuperarii pisicii. Daca pisica dumneavoastra are o afectiune serioasa, precum insuficienta cardiaca congestiva sau tulburari pulmonare, el va va explica toate optiunile de tratament care sunt disponibile. Ar putea exista medicamente pe piata care pot fi prescrise pentru pisica dumneavoastra. Schimbarile nutritionale recomandate de medicul veterinar ar putea de asemenea sa fie benefice. Daca pisica dumneavoastra sufera din cauza corpilor straini din zona nazala, medicul veterinar ar putea realiza interventia chirurgicala pentru a-i indeparta.

Preventia respiratiei greoaie

Din nefericire, exista boli care nu pot fi prevenite. Exista moduri, totusi, de a scadea riscul afectiunilor grave. Oferirea unui mediu sanatos pisicii si vizitele la medicul veterinar pentru consultatiile periodice in sensul mentinerii unei sanatati proactive, vor ajuta foarte mult. Daca pisica dumneavoastra are astm, puteti preveni respiratia dificila prin mentinerea lui departe de praf, mucegaiuri si alti factori declansatori. De asemenea este important sa va mentineti pisica cu o dieta sanatoasa, iar una care ar putea sa nu declanseze nicio alergie alimentara, ar putea la schimb sa declanseze starea astmatica. Daca aveti o pisica varstnica care respira greu, aceasta ar putea avea probleme pulmonare datorate insuficientei cardiace congestive sau altor factori de imbatranire. Este important ca intotdeauna sa monitorizati pisica si sa cautati orice semn inainte ca respiratia dificila sa va scape de sub control. O alta cale de a preveni problemele serioase de sanatate este de a va cunoaste pisica foarte bine si de a-i sti comportamentele. Daca observati orice semn sau simtom al unor comportamente ciudate, contactati medicul veterinar si el va realiza o examinare completa. El ar putea fi capabil sa gaseasca semnele unei probleme de sanatate care poate fi controlata inainte ca pisica sa aiba o afectiune care sa ii ameninte supravietuirea.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/respiratia-dificila-la-pisici layout=standard image= desc=Respiratia dificila la pisici, sau dispneea, este un simptom mai degraba decat o boala anume. Dispneea apare ca si rezultat... size=small}
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro