Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Socul termic la pisici - Hipertermia la pisici

In ciuda reputatiei lor de animale de desert, pisicile nu tolereaza caldura excesiva mai bine decat oamenii. Pisicile se pot racori doar gafaind sau transpirand prin pernitele membrelor. Pe masura ce temperatura corporala creste, pisica va suferi epuizare termicasi, eventual, soc termic. Daca in acest caz temperatura corporala nu este scazuta rapid, se pot institui leziuni viscerale grave, sau chiar si moarte. 

Ce semne sa urmariti

Simptomele initiale ce indica in mod normal faptul ca excesul de caldura cauzeaza animalului discomfort (stres termic), includ:

 • Agitatie, in scopul gasirii unui loc racoros;
 • Gafaiala, transpiratia pernitelor, hipersalivatie, toaletare excesiva in scopul racoririi;
 • Temperatura rectala normala, sau usor crescuta.

Apoi, pe masura ce temperatura corporala a pisicii incepe sa creasca, semnele epuizarii termice incep sa devina evidente:

 • Respiratie si puls accelerate;
 • Inrosirea limbii si a buzelor;
 • Voma;
 • Letargie;
 • Mers impleticit, impiedicat;
 • Temperatura rectala mai mare de 40,5°C.

In cele din urma, temperatura corporala va fi suficient de mare pentru a cauza colapsul circulator al animalului si crize epileptiforme sau coma.

Cauze principale

Temperatura excesiva din mediu, cu sau fara exces de umiditate, si lipsa accesului la o zona umbrita sau la apa, vor duce in cele din urma la soc termic. 

Interventie imediata

Daca pisica este gasita in stare de inconstienta intr-un mediu foarte cald, introduceti-o in apa calaie (nu rece), avand grija sa-I mentineti gura si nasul deasupra apei. Plasati o punga de gheata sau de legume congelate intre membrele animalului, si duceti-va imediat pisica la veterinar. 

Daca animalul inca este constient, dar da semne de epuizare termica, duceti-l imediat intr-o zona racoroasa, umeziti-i blana cu apa rece si oferiti-i sa bea apa suficienta. Apoi, mergeti cu acesta la veterinar.

Daca pisica abia incepe sa prezinte semne ale stresului termic, mutati-o intr-o zona linistita si racoroasa, in care sa aiba acces la apa suficienta. Masurati temperatura animalului cu un termometru rectal, daca acest lucru este posibil fara riscuri: 

 • o temperatura cuprinsa intre 37,8°C si 39,5°C este normala sau usor ridicata;
 • o temperatura cuprinsa intre 39,5°C si 40°C este mai mare decat normal si indica nevoia ca animalul sa fie examinat de catre medic;
 • o temperatura ce depaseste 40,5°C poate ameninta viata animalului si necesita ingrijire imediata.

Ingrijire medicala

Diagnostic

Diagnosticul epuizarii termice se bazeaza pe o temperatura rectala ridicata (peste 40,5°C) si un istoric de a fi petrecut timp intr-un mediu foarte cald, impreuna cu simptome dintre cele enumerate mai sus. Medicul veterinar va dori sa examineze animalul pentru a exclude posibilitatea hipertermiei din cauza infectioasa.

Tratament

Pe langa masurile descrise mai sus, ce includ apa calaie si gheata, medicul veterinar va aplica animalului o branula prin care i se vor administra fluide la temperatura camerei. Acest lucru nu numai ca va ajuta la diminuarea temperaturii corporale a pisicii, ci va ajuta si la contracararea efectelor socului termic si la minimalizarea riscului de leziuni interne, care pot fi produse de temperatura excesiva.

Temperatura animalului va fi monitorizata frecvent, pana cand aceasta va incepe sa scada. Atunci cand ajunge la o valoare normala, efectele de racire vor fi diminuate treptat, pentru a fi prevenita racirea excesiva (hipotermia). Hipertermia prelungita poate duce la instalarea leziunilor interne si a insuficientei de organ, mai ales la nivelul creierului. Medicul va monitoriza animalul pana cand temperatura corporala a acestuia se stabilizeaza, putand fi astfel evaluat pentru existenta leziunilor interne. 

Alte cauze

Excesul de stres, anxietate sau efort fizic pot duce la hipertermie. Pisicile cu nas aplatizat (precum persanele) sau cele obeze nu tolereaza bine caldura si sunt mai predispuse la hipertermie. 

Ingrijirea pe termen scurt

Odata ce temperatura corporala s-a stabilizat, nu mai este necesar niciun tratament. Pot trece cateva zile pana la aparitia eventualelor simptome ale leziunilor interne, astfel ca daca pisica dvs. nu pare sa se fi recuperat complet dupa 2-3 zile de la eveniment, vorbiti cu medicul veterinar despre ingrijorarea dvs. Ar trebui urmat orice sfat oferit de catre acesta. 

Preventia

Asigurati-va ca animalul are intotdeauna acces la zone racoroase si umbrite, si la suficienta apa. Nu va lasati niciodata pisica inchisa singura in masina, sau in orice alt loc de unde sa nu se poata adaposti de soare sau caldura. Țineti-o in casa in zilele cainculare.

Last modified onThursday, 23 May 2019 19:51
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul