Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Un nou studiu arata: si pisicile se ataseaza de stapanii lor

Pisicile au o reputatie de a fi independente si reci. Insa un nou studiu privind modul in care pisicile domestice raspund la cei care le ingrijesc sugereaza ca abilitatile lor socio-cognitice si profunzimea atasamentelor lor fata de oameni au fost subestimate. Rezultatele publicate in revista Current Biology din 23 septembrie arata ca, la fel ca si cainii sau ca si copiii, pisicile formeaza legaturi sigure si nesigure cu cei care le ingrijesc. 

Rezultatele arata ca aceasta capacitate de a crea legaturi intre specii trebuie explicate prin trasaturi care nu sunt specifice caninelor, spun cercetatorii. 

„Asemeni cainilor, pisicile prezinta o flexibilitate sociala in ceea ce priveste atasamentele lor fata de oameni”, a aratat Kristyn Vitale de la Universitatea de Stat din Oregon. 

„Majoritatea pisicilor sunt atasate in ceea ce priveste siguranta de proprietarul lor pe care il folosc ca sursa de securitate intr-un mediu nou”. 

Un mod revelator de a studia comportamentul de atasament uman este prin observarea raspunsului unui copil la reintalnirea cu cel care il ingrijeste dupa o scurta absenta, intr-un mediu nou. Cand persoana care are grija de copil se intoarce, sugarii revin repede la explorarea relaxata in timp ce indivizii nesiguri se angajeaza intr-un comportament excesiv de agatare sau de evitare. 

Au fost efectuate teste similare inainte cu primate si caini, asa ca Vitale si colegii ei au decis sa efectueze acelasi test, dar de aceasta data cu pisici. 

In timpul testului, o pisica adulta sau un pisoi a petrecut doua minute intr-o camera noua, impreuna cu ingrijitorul lor, urmate de doua minute, singura. Apoi a avut o reuniune de doua minute. Raspunsurile pisicilor atunci cand si-au vazut stapanii au fost clasificate in stiluri de atasament. 

Rezultatele arata ca pisicile se ataseaza intr-un mod surprinzator de asemenator cu sugarii. La om, 65% dintre sugari sunt atasati de parintele lor. 

„Pisicile domestice au reflectat foarte atent acest lucru”, spune Vitale. Cercetatorii au clasificat aproximativ 65% dintre pisici si pisoi ca fiind atasati de stapanii lor. Rezultatele arata ca atasamentele fata de oameni ale pisicilor sunt stabile si prezente la varsta adulta. Aceasta flexibilitate sociala ar putea contribui la facilitarea succesului speciilor in casele umane”, arata Vitale. 

Cercetatorii exploreaza acum importanta acestui studiu in raport cu miile de pisoi si pisici care ajung in adaposturile de animale. „In prezent studiem mai multe aspecte ale comportamentului de atasament al pisicilor, inclusiv daca socializarea si oportunitatile de incurajare au impact asupra atasamentului la pisicile adapostite”, a aratat Vitale. 

Acest studiu a fost realizat cu sponsorizarea Nestle Purina si a National Science Foundation. 

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.veterinarul.ro/pet/index.php/un-nou-studiu-arata-si-pisicile-se-ataseaza-de-stapanii-lor layout=standard image=https://www.veterinarul.ro/pet/media/k2/items/cache/6793dfaeaedce2b3d0e76a48b5f73adc_XL.jpg desc=Pisicile au o reputatie de a fi independente si reci. Insa un nou studiu privind modul in care pisicile domestice... size=small}