updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Pierdere contabila si pierdere fiscala

 

Problema: Daca anul anterior am pierdere, iar rezultatul reportat este pierdere, iar in anul curent am profit, cum acopar pierderea din profitul actual, altfel spus care pierdere o acopar cea contabila sau cea fiscala? Se tine cont de cheltuielile nedeductibile din anii anteriori?

 

Solutie:

In primul rand trebuie sa clarificam aspectele privind:

- pierderea contabila si
- pierderea fiscala.

Pierderea contabila este cea inregistrata in soldul debitor al contului 121 "Profit si pierdere", respectiv contul 117 "Rezultatul reportat", conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile ulterioare.

Pierderea contabila se acopera din profitul exercitiului financiar incheiat, din profitul contabil reportat, din rezervele constituite din profitul net, din capital social si din alte resurse financiare proprii.

Aceasta pierdere se poate recupera numai din profiturile contabile din anii urmatori fara sa existe o limita a recuperarii, in timp.

Pierderea contabila a exercitiului curent este evidentiata in soldul debitor al contului 121 "Profit si pierdere" . Pe baza aprobarii situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a actionarilor, pierderea evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat (contul 117).

Pierderea fiscala, este pierderea declarata prin declaratia 101, aprobata prin OANAF 2689/2010. Pierderea fiscala se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile influentate de cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Codul fiscal si se reflecta in declaratiile privind impozitul pe profit (1000. In declaratia anuala privind impozitul pe profit (101), pierderea fiscala de recuperat din anii precedenti se inscrie la randul 38.

Recuperarea pierderilor fiscale se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, conform prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii lor.

Rezulta ca, pierderea inregistrata de societate in evidenta contabila, respectiv debitul ct. 117 se poate acoperi pe toata perioada de existenta a societatii.

Pierderea declarata prin formularul 101 (care nu este aceeasi cu pierderea din ct. 117) poate fi recuperata intr-o perioada de 5 ani, respectiv 7 ani, incepand cu pierderea anului 2009, consecutivi, de la inregistrarea ei.

Pierderea fiscala se recupereaza la fiecare termen de plata al impozitului pe profit, respectiv trimestrial.

Exemplu:
Pentru anul 2009 sa presupunem ca ati declarat prin formularul 101 o pierdere de 1500 lei si o pierdere contabila, conform situatiilor financiare, de 2000 lei (sold debitor cont 117 =2000 lei).

Pana la finele anului 2010 pierderea contabila preluata in balanta de verificare, nu se poate acoperi.

Prin formularul 100 pentru trimestrul I 2011 ati stabilit un profit fiscal de 1000 lei.
Rezulta ca pentru trim. I nu mai datorati impozit pe profit si ati acoperit si o parte din pierderea declarata prin formularul 101 (din pierderea de 1500 lei din anul 2009).

In continuare, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit se putea recupera pierdere fiscala.

In concluzie potrivit prevederilor art. 26, alin. (1) si (5) din Codul fiscal , pierderile anuale fiscale se recupereaza in ordinea inregistrarii lor, din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5, (7) ani consecutivi.

Asadar, repartizarea profitului se face prin hotarare a Adunarii generale a asociatilor, pe destinatiile prevazute de lege;

Daca aveti pierderi de recuperat dein anii precedenti , mai intai recuperatii aceste pierderi si apoi faceti alte repartizari.

Notele contabile pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti sunt:
La data aprobarii Procesului verbal al asociatiilor in anul 2012 in legatura cu repartizarea profitului realizat in anul 2011

121"Profit si pierdere" (SFC ct.121 an 2011) = 117 "Rezultatul reportat" (analitic distinct) si
117 "Rezultatul reportat" (analitic distinct an 2011) = 117 "Rezultatul reportat" (analitic distinct ani anteriori)

Ultima modificareVineri, 05 Aprilie 2013 17:45
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul