updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Piometrul la hamsteri. Patologia aparatului genital femel

Hamsterii sunt rozatoare din familia Cricetidae . Printre speciile de hamsteri domestici se numara hamsterul sirian sau auriu (Mesocricetus auratus), hamsterul european (Cricetus cricetus), hamsteri pitici cum ar fi Djungarian (Phodopus sungorus) si hamsterul Roborovski (Phodopus roborovskii). Sunt animale solitare, nocturne, ce hiberneaza daca temperatura ambientala scade sub 10 grade Celsius.

Determinarea sexului

Masculii pot fi diferentiati de femele prin masurarea distantei ano-genitale, aceasta fiind mai mare decat la femele. Femelele au trei orificii: anal, vaginal si uretral. In general, femelele au intre 12 si 14 mameloane. Hamsterii sunt poliestrici sezonieri, cu un estru la fiecare 5 – 7 zile, la sfarsitul caruia se observa o secretie vaginala abundenta de culoare alba, de consistenta cremoasa, fara miros specific, ce poate fi confundata cu secretia din piometru.
Hamsterii masculi adulti au testicule proeminente, canal inghinal deschis iar spre deosebire de femele, glandele sebacee, dispuse pe flancuri, sunt mai bine evidentiate, secretia produsa de acestea avand rol in marcarea teritoriului.
Patologia aparatului genital femel - piometrul

 

animale exotice hamster 02
Piometrul este o infectie a mucoasei uterine, ca rezultat al unor modificari hormonale si structurale, ce pune in pericol viata animalului, caracterizata prin acumularea de puroi.

Piometrul poate fi de doua tipuri: cu cervix inchis, caz in care nu se produce nici o descarcare la nivelul vulvei, iar datorita presiunii crescute exista riscul ruperii peretelui uterin si scurgerii lichidului in abdomen cu aparitia peritonitei; cu cervix deschis, caz in care puroiul se scurge din cavitatea uterina spre exterior, prin vagin.

Caz clinic
Date despre pacient: Hamster auriu (Mesocricetus auratus), femela 1 1/2 ani, nu a avut pui niciodata.

Anamneza:
Distensie abdominala aparuta in urma cu aproximativ doua zile, apatie, apetit capricios, secretie vaginala purulenta cu miros ihoros.

Diagnostic ecografic: piometru.

Recomandare: Ovariohisterectomie.

animale exotice hamster 03

Preoperator:
••Administrare de antibiotic: Enrofloxacin 5 mg/kg, S.C., cu repetare la 12 ore, 3 pana la 5 zile. Administrare de antiinflamator: Rimadyl 5 mg/kg, S.C. la 24 ore.
••Pregatirea pacientului: asezarea si contentionarea in decubit dorsal, tunderea blanii, dezinfectarea cu betadina saponificata.

Anestezia si sedarea:
Diazepam 3 mg/kg, I.M.., Isoflurane (pe masca) 2% pentru inductie si 0,25% mentinere pe toata durata operatiei.

Tehnica operatorie:
Se incizeaza pielea si apoi musculatura (1-2 cm) pe linia alba, intre ombilic si pubis.
Se exteriorizeaza un corn uterin, ce se gaseste dorsal fata de vezica urinara. Se identifica vasele din mezovarium si se efectueaza o bresa in zona avasculara a acestuia. Se ligatureaza apoi cornul uterin si vasele cu ajutorul unui fir absorbabil polifilament 4-0. Distal de ligatura se sectioneaza mezovariumul, ligamentul suspensor si vasele. Se procedeaza similar si cu cel de al doilea corn uterin. Se dilacereaza ligamentele largi de fiecare parte pana la nivelul corpului uterin. Se face apoi o dubla ligatura pe corpul uterin, transfixica cranial fata de cervix si se sectioneaza. Peretele abdominal se sutureaza in puncte separate cu fir absorbabil polifilament 4-0. Este recomandat ca pietlea sa fie suturata dermo-dermic cu ajutorul unui fir resorbabil monofilament 4-0.

animale exotice hamster 04

Recomandari si tratament postoperator:
Antibioterapie (Enrofloxacin 5 mg/kg, S.C., cu repetare la 12 ore, 3 pana la 5 zile) si analgezice (Rimadyl 5 mg/kg, S.C. la 24 ore).

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 21:08
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Stanila Liliana Georgiana

Medic veterinar practician

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.