updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Pisica de Craciun - sfaturi pentru siguranta acesteia

Cei mai multi dintre noi asteptam cu sufletul la gura perioada sarbatorilor de iarna. Ne pregatim serios pentru Craciun, pentru o casa plina de vizitatori si uneori, si de animalele lor de companie. Pentru unele pisici, prezenta in casa a intregii familii, pentru cateva saptamani, poate fi o reala bucurie.

Pentru altele, un motiv de stress, din cauza schimbarilor care au loc. Casa se umple cu tot felul de lucruri noi, brazi, decoratiuni, colete, alimente, lumanari, oameni si animale de companie cu care acestia vin (si uneori oamenii se comporta un pic ciudat daca alcoolul incepe sa curga). Desigur, aceste lucruri nu au loc doar de Craciun, orice sarbatoare religioasa sau nationala aduce modificari in rutina zilnica. 

Pisicilor, ca specie, le place rutina si sunt sensibile la schimbarile din mediul lor. Pentru unele pisici schimbarile din mediul de viata pot fi o adevarata provocare. in plus, sarbatorile de iarna aduc cu ele expunerea pisicii, extrem de curioasa din fire, la anumite plante sau alimente toxice acesteia. 

Iata de ce am decis realizarea acestui articol, pentru ca proprietarii de pisici sa fie constienti de pericolele la care expun pisicile in perioada Craciunului si care sunt metodele de prevenire a unor situatii neplacute. 

Plantele de Craciun

Poinsettia sau Steaua Craciunului este mentionata des ca planta potential otravitoare, dar reputatia este oarecum nedreapta. Pisicile nu au prezentat semne de boala in mai mult de jumatate din animalele de companie raportate ca au mancat aceasta planta. in cazul in care au prezentat ceva semne, acestea au fost usoare - stare de rau, salivare excesiva, refuz de mancare si pisicile au fost mai tacute decat de obicei, dar starea lor s-a imbunatatit destul de repede, si fara nici un tratament specific. Cu toate acestea, paza trece primejdia rea, asa ca ideal ar fi ca aceste plante sa fie puse intr-un loc in care pisicile nu au acces. 

Vascul face rau atat pisicilor, cat si cainilor care se apropie prea mult de el. atat frunzele cat si fructele sale contin o serie de toxine puternice care pot pune viata animalelor in pericol. in cazul in care pisica dvoastra s-a infruptat serios din vasc, inainte sa ajungeti la ea, va prezenta greturi, dureri abdominale, hipersalivatie, scaderea presiunii arteriale si in cel mai rau caz, va deceda. Din informatiile prezentate de organizatiile de control al imbolnavirilor din Europa si state, nu s-a raportat nici un caz de deces al vreunei pisici din cauza vascului. Decoratiunile de Craciun cu fructe de padure pot fi de asemenea periculoase. Fructele de padure se pot usca la caldura din casa, astfel ca trebuie culese inainte de a deveni jucarii pentru pisici, puii de pisica fiind primii expusi acestor pericole.

Pomii de Craciun

Multi proprietari de pisici au avut ocazia sa isi vada pisica exersandu-si abilitatile de alpinist in drum catre varful bradului de Craciun si rasturnandu-se, cu tot cu acesta. Desi, atat pisica, cat si pomul scapa de cele mai multe ori nevatamati din astfel de peripetii, ancorarea bradului din partea de sus a acestuia este o masura de protectie binevenita. Ranile sunt cauzate de cele mai multe ori de globurile sparte si nu de bradul in sine. ingestia de ace de brad sau de cetina alba poate cauza probleme abdominale. Roaderea cablurilor de la instalatia de Craciun este iar un lucru la care trebuie sa va ganditi, mai ales daca aveti un pui de pisica, inca extrem de curios. Este de asemenea cunoscut ca pisicile sa urineze in locureile in care iti doresti mai putin, asa ca acele lucruri ep care obisnuiesti sa le lasi sub brad, imprastiate, ar trebui puse intr-o cutie, departe de accesul pisicii. Puneti prizele si prelungitoarele in locuri in care nu se pot uda si care sa fie departe de copii si de pisici. 

Alimentele de Craciun

In aceste zile de sarbatoare, hrana este de regula lasata la indemana, si asa sunt si resturile. Daca stim deja ca ciocolata este extrem de toxica pentru caine, trebuie sa luam in considerare ca este toxica si pentru pisica. Cantitatea de ciocolata pe care o pisica trebuie sa o ingereze pentru a i se face rau este mai mare insa in cazul pisicii si de regula, acestea nu sunt foarte tentate de ciocolata. semnele intoxicarii cu ciocolata sunt starea de rau, care continua apoi cu diaree, consumul exagerat de apa, varsaturi, tremor sau chiar stari de lesin. 

In mod similar, strugurii si stafidele, cunoscuti pentru afectiunile renale pe care le provoaca la caini, pot afecta si pisicile. Cazurile insa sunt mai putin frecvente. Daca pisica ta a mancat astfel de alimente si da semne de boala, contactati medicul veterinar de urgenta. acesta va sti ce trebuie sa faca pentru a va salva pisica. 

Desi poate fi tentant sa hranim pisica cu resturile de la mesele de Craciun sau cu alimente speciale, trebuie sa ne amintim ca schimbarile in dieta pot fi suparatoare. Desi cateva bucati de carne de curcan sau de pui pot fi o gustare excelenta pentru pisica, excesul alimentar cauzat de bunatatile gatite de Craciun pot afecta starea generala a pisicii. incercati sa mentineti, chiar si pe perioada sarbatorilor alimentatia normala a pisicii, si nu va temeti: ele nu vor sti ca bunatatile le lipsesc din dieta. Oasele de pui sunt greu de digerat de pisica, mai ales oasele de pui crescuti la curte, si ele pot se pot bloca in sistemul digestiv. 

Lumanarile de Craciun

Mai multi medici veterinari au explicat de ce sunt periculoase lumanarile expuse pe pervazele caselor sau in locurile in care pisicile obisnuiesc sa stea. au exista cazuri de pisici aduse in cabinetele veterinare cu cozile arse din cauza lumanarilor.in cel mai bun caz, daca nu puteti renunta la lumanari, puneti-le pe masa, atunci cand sunteti inca in camera si stengeti-le atunci cand o parasiti. 

Decoratiunile de Craciun

Pisicile nu-s asa de expuse precum cainii, la aceste pericole, insa beteala este extrem de atragatoare pentru pisici, de aceea vor incerca sa se joace cu ea, sa o roada, si rar, o vor inghiti. Concultati medicul veterinar de indata, daca pisica incepe sa refuze hrana, isi prelungeste programul de somn si se ascunde.  

Cum sa faci sarbatorile mai putin stresante pentru pisici

Perioada aceasta din an presupune o mutime de schimbari in casa si pentru pisici, care de regula se bazeaza pe predictibilitate, rutina si siguranta, aceste schimbari pot fi stresante. Mutarea mobilierului pentru oaspetii care raman peste noapte, bradul montat in living, lumini si decoratiuni in toata casa, se asculta muzica, toate acestea fac din casa noastra un mediu care se simte, se miroase si se aude diferit. in plus, rutina poate fi intrerupta de cainii oaspetilor care raman cateva zile, caini cu care pisica nu este inca familiara. Pentru a minimaliza disconfortul pisicii in aceasta perioada, luati in considerare cateva din urmatoarele sfaturi:

  • asigurati-va ca pisica are mai multe locuri sigure si confortabile pentru a se ascunde si a se separa de zgomot si agitatie. O cutie de carton, un pat pus in dulap sau sub pat pot asigura un mediu sigur pentru pisica. 
  • instruieste copiii oaspetilor sa se joace frumos cu pisica, sa o mangaie cu bandete.
  • ofera oaspetilor recompensele preferate ale pisicii, pentru a crea o relatie pozitiva intre pisica si acestia. 
  • daca litiera pisicii este situata intr-un loc care va fi extrem de populat pe perioada sarbatorilor, pune o litiera suplimentara intr-un loc mai linistit. 
  • daca pisica ta este sensibila la zgomote, evita pocnitorile sau tunurile de petrecere. 

Sezonul sarbatorilor de iarna este un moment de bucurie, nu uita insa de pisica ta in acest an. Modificarile simple pot despre care am vorbit in acest articol pot mentine pisicile in siguranta. 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul