promo lung iarna 2019 720
Autentificare
updated 7:56 AM UTC, Feb 18, 2019

Hipersensibilitatea de contact

Hipersensibilitatea de contact este o dermatita maculo-papulara, cu tendinta de lichenificare, caracterizata printr-un prurit variabil si care afecteaza, de obicei, zonele cu par rar. Termenul este utilizat pentru a descrie o reactie cutanata inflamatorie fata de actiunea unor agenti externi.

Fluidoterapie - Recomandari pentru caini si pisici

Acest articol prezinta recomandari practice pentru alegerea fluidelor perfuzabile, rata si calea lor de administrare. Acestea sunt grupate in functie de consideratiile generale si sunt insotite de indicatii specifice pentru fluidoterapia pre-anestezica sau pentru tratamentul pacientilor ce prezinta tulburari ale volumului total sau ale continutului de fluide corporale, precum si o distributie anormala a acestor fluide in interiorul corpului. Tineti cont de faptul ca aceste indrumari nu reprezinta standarde de ingrijire a pacientilor si nici standarde aprobate de CMVRo deci nu trebuie respectate ca protocoale obligatorii pentru rehidratare. In schimb, aceste sfaturi orientative reprezinta recomandari ale expertilor din cadrul AAHA/AAFP (American Association of Feline Practitioners). Tratamentul trebuie individualizat si adaptat la fiecare animal in parte, re-evaluat si reformulat in functie de modificarile statutului clinic al animalului. Alegerea lichidelor perfuzabile este dictata de nevoile pacientului, inclusiv de volumul, ritmul de administrare si compozitia necesara, precum si de compartimentul vizat pentru administrarea fluidelor (interstitial sau intravascular).

DIAGNOSTICUL ANEMIEI  la animalele de companie

Anemia reprezinta cea mai frecventa afectiune a seriei eritrocitare (a celulelor rosii din sange / RBC). Anemia poate cauza diverse simp­tome (ex.: slabiciune generala, letargie, intoleranta la efort, murmur cardiac, hemoglobinurie, pica, soc, moarte) sau poate evolua subclinic, fiind depistata doar in urma unui set general de analize in scop de diagnostic. 

Imagistica pancreasului la feline

Pancreasul este o glanda cu o functionare duala, care se afla in partea anterioara a abdomenului, chiar sub stomac, langa partea superioara a intestinului subtire. Acesta indeplineste doua functii importante: l endocrina - functia hormonala este functia principala a pancreasului fiind responsabila de reglarea zaharului din sange prin producerea unor hormoni importanti, unul dintre acestea fiind insulina. l enzimatica - functie ce implica productia de substante chimice speciale sau enzime, care sunt esentiale pentru digestia alimentelor. Aceste enzime sunt in mod normal inactive in pancreas si devin active in timpul mesei.

Lobul drept si „corpul” pancreasului normal la feline se aflain mezoduoden. Lobul stang este localizat in epiploonul mare de-a lungul marii curburi a stomacului. Pancreasul normal la feline nu este vizibil radiologic.

 Ecografia pancreasului normal la feline

Lobul drept subtire este localizat dorsomedial duodenului descendent, in mezoduoden. Varful distal al extremitatii drepte are o curbura craniala. Estremitatea stanga este mai scurta, mai groasa si este localizata intre stomac si colonul transvers. Corpul este gasit in unghiul format de stomac si duodenul descendent. Vezi figura 1. 

Dermatofitoza la mamiferele mici

Incidenta micozelor cu exprimare clinica este redusa la animalele mici, insa Trichophyton mentagrophytes reprezinta cea mai frecventa cauza a dermatitelor la aceste animale. Agentii etiologici ai micozelor prezinta o importanta mai mare din punct de vedere zoonotic, decat din punct de vedere clinic. Rozatoarele sunt in general purtatori asimptomatici ai pecinginei (tricofitiei), iar transmiterea acesteia la oamenii care intra in contact cu aceste rozatoare nu este neobisnuita. 

Cine este Hemopet?

In toamna lui 2011 a fost creat conceptul Hemopet – o organizatie non-profit menita sa reprezinte unul dintre pasii ce vor impinge nivelul serviciilor medicale veterinare din Romania inspre unul occidental.

Se introduce, astfel, un element de baza: terapia transfuzionala, fara de care desfasurarea procesului veterinar la un standard care sa asigure atat confortul medicului, cat si siguranta pacientului, nu putea avea loc. Transfuzia de sange este o interventie salvatoare de vieti atat timp cat exista disponibilitatea produsului sanguin adecvat.

Dorim sa oferim un sprijin de nadejde medicului veterinar, atat in practica sa de zi cu zi, inaintea sau poate in timpul unei interventii chirurgicale, avand in vedere ca acesta se confrunta cu cateva zeci de cazuri pe saptamana, apartinand unei mari varietati de specii, ce necesita o solutie dedicata pentru fiecare dintre acestea. Un alt element de importanta majora, care impacteaza direct sansele de supravietuire a pacientului, este livrabilitatea, in timp util, a produsului sanguin. De aceea, Hemopet si-a impus sa preia, sa gestioneze si sa satisfaca orice nevoie de sange/alt produs sanguin, oriunde in tara, in decurs de maxim 24 ore, in functie de proximitatea locatiei. Faptul ca media temporala de livrare in zona de proximitate (Bucuresti) este de maxim doua ore, aduce un plus de siguranta actului medical, atat pentru proprietar, cat si pentru medic. Asociatia Hemopet insa are mare nevoie de ajutorul medicilor veterinari practicieni – in special de sustinerea lor in comunicarea cu proprietarii de animale, in campaniile de informare si de sensibilizare a acestora cu privire la existenta unei astfel de nevoi – nevoia de sange – da, chiar si pentru animalele de companie!

PRINCIPII ALE TERAPIEI TRANSFUZIONALE LA ANIMALELE DE COMPANIE

Hipertiroidismul la feline

La feline, intre endocrinopatii, hipertiroidismul ocupa un loc prioritar, fiind considerata cea mai frecventa endocrinopatie. Hipertiroidismul este reprezentat de cresterea concentratiei sanguine a hormonilor tiroidieni: T3 si T4, insotita de o multitudine de alterari metabolice si tisulare consecutive.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de tireotoxicoza.

Etiologie

Hipertiroidismul este considerat o afectiune plurifactoriala. Printre cele mai frecvente cauze (peste 95% din cazuri) se numara adenomul tiroidian (unilobar aproximativ 30% din cazuri si 70% cu prinderea ambilor lobi tiroidieni), responsabil de cresterea secretiei de TSH si implicit de T4 si T3. Carcinomul tiroidian este citat ca si cauza a hipertiroidismului, dar cu un determinism limitat, intalnit la aproximativ 2% din cazuri. Concentratia de iod din hrana, sub forma de conserva umeda este de 8-10 ori mai mare decat necesarul zilnic, de aceea animalele pot inregistra astfel de dezechilibre.

Concentratia crescuta de seleniu din hrana poate fi un factor de risc crescut in inducerea sau intretinerea hipertiroidismului (seleniul, prin intreferente si implicatiile metabolice complexe, intervine in reglarea functiilor tiroidiene), chiar un factor declansator al hiperfunctiei tiroidiene. Desi nu exista o veritabila predispozitie de rasa, sex sau varsta, sunt date in literatura de specialitate care arata ca la rasele siameza si himalayana incidenta este mai redusa. Obisnuit, varsta pisicilor cu hipertiroidism variaza intre 4- 20 ani (mai putin de 5% manifesta semne clinice sub varsta de 10 ani).

Igiena orala la animalele de companie - notiuni introductive l

Cu toate ca este bine cunoscuta importanta igienei dentare exista cazuri in care acesta este plasata pe locul secund de multi dintre proprietari, care nu reusesc sa aiba grija de dintii animalelor in mod corespunzator.

Igiena orala, reprezinta procesul de ingrijire preventiva dentara. Cel mai important palier din igiena dentara veterinara, consta in procesul de ingrijire efectuat de catre proprietar. Ingrijirea ambulatorie poate fi completata cu tratamente profesionale stomatologice, preventive, furnizate de medicii veterinari periodic. In acest context, perierea dintilor este importanta, desi singura nu va putea elimina patologia dentara cel mai des exprimata prin tartru, la animalele de companie. Prin eliminarea tartrului se pot reduce complicatiile patologice orale exprimate prin riscul de aparitie al durerilor sau cariei dentare, a paradontozei sau chiar pierderii dintilor.

Importanta igienei orale la animalele de companie se reflecta asupra calitatii vietii din punct de vedere al:

  • Homeostaziei aparatului masticator
  • Evaluarii statusului oro-dentar
  • Depistarii afectiunilor complicate

Diagnosticuri dupa semnele clinice - slabiciune si varsaturi - diagnostic diferential

Slabiciunea poate fi continua sau episodica. Slabiciunea continua se refera la o stare generalizata de lipsa de energie, cu oboseala musculara sau lesin. Slabiciunea episodica are loc la exercitiul fizic si se diminueaza cu odihna. Semnele includ ataxia, pareza, gafaiala, rezistenta la ridicat sau mers, colapsul.

Panoul de sange si testele speciale de laborator pot dezvalui cinci categorii ale bolii care cauzeaza slabiciunea. Testele de sange pot dezvalui conditiile inflamatorii, boli nutritionale, cateva cauze ale hipoxemiei, cateva boli musculare si multe boli metabolice. Testele speciale sunt necesare pentru a diagnostica bolile cardiovasculare si neuromusculare.

Terapia cancerului - Cum folosim antinflamatoarele nesteroidiene -partea aII-a

Am expus in prima parte efectele generale ale NSAID (NonSteroid Anti-Inflamatory Drugs), cateva elemente de farmacodinamica a acestor substante la caine si pisica, precum si efectele anti-tumorale raportate pentru aceste medicamente, la om, caine si pisica.

In continuare, vom prezenta succint cateva aspecte practice privind utilizarea NSAID in preventia si tratamentul bolii canceroase la caine si pisica.
Studii repetate au confirmat efectul antitumoral al piroxicamului asupra carcinomului de mucoasa a vezicii urinare (TCC – Transitional Cell Carcinoma), numit si carcinom urotelial, atat la om cat si la caine [2], [3]. intr-unul din studii [4], de pilda, din 62 de caini diagnosticati cu TCC (tumori spontane), prin tratament cu piroxicam s-au obtinut 2 remisii complete, 9 remisii partiale (reducere in volum a tumorii cu peste 50%), 35 de cazuri stabilizate (reducere sub 50%) iar in 16 cazuri boala a continuat sa avanseze.

Timpul median de supravietuire sub tratament a fost de 195 zile. Dupa aceste cercetari, piroxicamul a fost considerat un medicament cu potential antitumoral demn de a fi evaluat si sau facut incercari repetate de includere a lui si in terapia altor tipuri de cancere. Recent, mai multi oncologi au remarcat faptul ca nu exista o baza logica sau empirica pentru a acorda un rol privilegiat piroxicamului, intre toate NSAID, ca avand un efect antitumoral aparte; alte medicamente din aceeasi clasa pot avea efecte similare sau chiar superioare. Se pare ca e vorba doar de o intamplare ca primele studii s-au facut, la Purdue Comparative Oncology Program (Purdue University) prin folosirea piroxicamului, in urma observarii accidentale a unor remisii spontane a tumorilor la pacienti carora li se administrase piroxicam pentru atenuarea durerilor.

Bolile cardiace congenitale

Aspecte generale
Definitie
I. Bolile cardiace congenitale( CHD )reprezinta boli caracterizate prin leziuni dezvoltate la nivelul inimii sau marilor vase prezente la nastere.
II. Malformatiile sunt cele mai des intalnite afectiuni cardiovasculare la caini si pisici la mai putin de un an de zile.

CAUZE


I. CHD (bolile cardiace congenitale) pot fi cauzate genetic, de mediul inconjurator, cromozomial, infectios, toxicologic sau de factori nutritionali sau s-ar putea dezvolta ca urmare a efectelor teratogene ale substantelor medicamentoase.
II. Cele mai multe cauze sunt de natura genetica, dar modul precis prin care se mostenesc aceste defecte este adesea necunoscut.
III. Sunt numeroase exemple de rase la care se relateaza predispozitia spre malformatii cardiace congenitale (vezi tabel).
VI. Profunzimea leziunii poate fi incompleta, facand dificila sau chiar imposibila recunoasterea clinica.

FIZIOPATOLOGIE

Hemotransfuzia la caine si pisica

Hemotransfuzia, ca metoda de tratament a pacientilor grav bolnavi sau care vor suporta interventii chirurgicale, a luat in ultimul timp o mare amploare.

Clinicianul trebuie sa cunoasca principiile acestei metode astfel incat procedura sa fie una sigura si eficienta pentru pacient, pentru a nu face mai mult rau decat bine. Fiind un produs biologic, exista riscul transmiterii unor agenti patogeni infectiosi sau poate determina reactii adverse secundare transfuziei.

Cand?

Luxatia de rotula traumatica. Prezentare caz clinic

Pacientul, pisica, rasa europeana in varsta de 6 luni, a fost adusa la cabinet in urma unui „accident casnic”. Din dorinta de a vana un pui de gaina si-a prins labuta in plasa cotetului. A fost gasita de stapan dupa cateva ore de captivitate, timp in care animalul a facut eforturi disperate pentru a se elibera. Dupa eliberarea membrului din ,,capcana”, stapanul a sperat ca lucrurile vor reveni la normal de la sine, dar din pacate pentru pisica, diagnosticul, stabilit radiografic la aproximativ o luna de la incident cu sprijinul colegilor de la SC RADIOLOGIE4VET SRL, a fost de luxatie rotuliana (fig.1).

Lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic (LES) este forma cea mai severa a bolii lupice, implicand leziuni cutanate si organice multiple. Afectiunea, prototip al bolii autoimune, se caracterizeaza prin formarea excesiva de AAc fata de constituentii nucleari si prin leziuni tisulare mediate de CI (12). 

Etiologia LES este necunoscuta, factorii ce declanseaza/intretin (predispozitia genetica, deficiente LT, hiperreactivitatea LB, deficientele C, infectii virale, efectul diversilor hormoni, radiatia u.v.) suferinta fiind ipotetici. Substantele medicamentoase, mai des implicate sunt: blocantele canalelor calciului, inhibitorii enzimelor de conversie ai angiotensinei, terbinafina, procainamida, izoniazida, hidralazina, penicilamina, anticonvulsivantele, diureticele tiazidice, agentii cu fluorouracil, IFN si agentii anti-TNF-α (24). Acestia induc formarea de Ac-antiself, fenomen cu implicatii clinice majore. Dintre AAc sintetizati, mai studiati sunt ANA, decelabili la 100% dintre pacienti. Studiul AAc (IgG) le-a relevat specificitatea pentru multe tinte localizate la nivel nuclear (ADN-ul dublu catenar, histonele etc). Imunoreglarea deficitara [hiperreactivitatea LT, cu dominanta LTh2 si supresia deficitara a LB (sinteza excesiva de AAc)], specifica LES, ingreuneaza intelegerea patogenezei. Ulterior, survine pierderea tolerantei imune, diminuarea clearence-ului celulelor apoptotice/CI si dereglarea retelei idiotipice de control a productiei Ac (8)

Micosporoza la pisica - din cazuistica colegilor veterinari

Micosporoza localizata la nivelul membrului anterior. Caz prezentat de Cabinetul Katy Vet & Co din Iasi. 

Tratamentul efectuat atat general cat si local. Cel local se aplica timp de 7 zile. Daca proprietarul mai detine si alte animalute se efectueaza control dermatologic saptamanal timp de o luna de zile .

Atat proprietarul cat si membrii familiei acestuia in caz de observa pe corp ca apar pete puriginoase vor sesiza medicul veterinar cat si medicul de familie pentru un tratament corect.

Examinarea cardiologica obiectivele examenului cardiologic pre-operator

Boala cardiaca nu reprezinta o contraindicatie absoluta in ceea ce priveste hotararea de a efectua o interventie chirurgicala, dar necesita o atentie sporita privind managementul pre, intra si post-operator al pacientului.

Decesul intraoperator se produce prin cauze multiple, stopul cardio-respirator repre­­­zen­­­tand doar finalitatea actiunii diversilor factorilor patologici. Screening-ul cardiac pre-operator reprezinta o obligativitate, impunandu-se atat in cazul pacientilor cunoscuti cu o patologie cardiaca, dar si in cazul pacientilor asimptomatici. Factorii care influenteaza in general mortalitatea intra si post-operatorie sunt: deprimarea centrilor respiratori bulbo-pontini, spasmul glotic, bronhospasmul, anafilaxia, hipoxia secundara, alcaloza/acidoza, hipotermia, tulburari electrolitice, hipersecretia bronsica etc. (care induc stopul respirator), cat si alterarea functiei cardio-vasculare prin modificarea tonusului vascular, diminuarea mecanismelor adaptative de raspuns cardio-vascular, depresie cardiaca, producerea aritmiilor paroxistice/maligne (care duc la instalarea stopului cardiac).

O alta categorie de factori este reprezentata de interactiunea medicamentoasa prin combinarea efectelor anestezicelor cu terapia din boala cardiaca, care poate fi sinergica sau antagonica. Durata anesteziei, tipul anesteziei, statusul pacientului cat si capacitatea acestuia de raspuns in caz de hipotensiune/hipoxie influenteaza in mod direct reusita operatiei.

Abonează-te la acest feed RSS