updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Plastia zonei perineale la iapa

Desi de multe ori trecuta cu vederea la examinarea clinica de rutina, zona perineala la iapa poate fi sediul unor modificari topografice care, desi discrete, pot cauza subfertilitate sau infertilitate. Traumatismele care implica zona perineala induc alterarea zonelor de protectie asigurate de muschiul constrictor vulvar, sfincterul vestibular si cervix.

 

Imperfectiunile induse la aceste niveluri produc contaminarea bacteriana a tractului genital anterior. Initial are loc aspirarea de aer la nivel vaginal (pneumovagin), care va facilita stagnarea urinei la nivel vaginal (urovagin) sau chiar uterin. Prin efectul toxic si iritativ, asupra mucoasei vaginale, cervicale sau chiar uterine, urina va induce subfertilitate sau infertilitate. Modificarile topografice ale zonei perineale au fost descrise initial de Caslick in anul 1937, care a aratat faptul ca acestea pot cauza pneumovagin, cervicita, endometrita la iapa.

De asemenea a fost stabilita conformatia optima si modificarile posibile de conformatie a zonei perineale, ca si patogeneza indusa si unele metode de remediere. Conformatia normala a zonei perineale la iapa implica o inchidere ermetica realizata de catre buzele vulvei, care formeaza prima bariera intre mediul extern si uter. Comisura superioara a vulvei se situeaza la cel mult 4 cm. deasupra simfizei ischiatice (fig 1), cu alte cuvinte, mai mult de 2/3 din fanta vulvara trebuie sa fie situate sub simfiza ischiatica. Orientarea vulvei trebuie sa fie verticala sau cu o inclinatie cranio-caudala de sub 10 grade.

 

plastia la iapa

 

Fig. 1. Conformatia zonei perineale la iapa

 

Pascoe R.R. (1979) a clasificat iepele din acest punct de vedere, utilizand ca metoda obiectiva de calcul indicele Caslick (produsul distantei simfiza- comisura superioara si unghiul inclinatiei), in trei categorii:

Tipul 1. Normal. Mai putin de 2-3 cm intre comisura superioara si simfiza pubiana, pozitia vulvei verticala. Aceste iepe rar necesita interventia chirurgicala chiar la varsta inaintata.

Tipul 2. intre comisura superioara si simfiza pubiana poate fi o distanta de 6- 7 cm cu indicele Caslick peste 50. La aceste iepe, distanta va creste cu timpul, odata cu inclinatia vulvei rezultand un indice Caslick de peste 150.

Tipul 3. intre comisura superioara si simfiza pubiana, sunt 5-9 cm. Aceste iepe necesita operatia Caslick precoce.

Cu timpul, orientarea vulvei devine din oblica in orizontala, uneori comisura vulvei fiind in intregime deasupra simfizei ischiatica. Aceste iepe au serioase probleme de fertilitate, de multe ori plastia zonei ramane ineficienta. Cauzele proastei conformatii pot fi congenitale sau dobandite. Crupa plata, coada sus prinsa, buzele vulvei subdezvoltate, anusul deplasat anterior dar si starea proasta de intretinere, furajarea cu grosiere in exces contribuie la agravarea conformatiei perineului. Starea de intretinere necorespunzatoare intensifica/agraveaza afectiunea, chiar la iepele cu conformatie normala.

Dintre cauzele dobandite se pot aminti: traumatismele care insotesc fatarile laborioase, traumatismele externe ale labiilor vulvare, la iepele supraponderale, splanchnoptoza (deplasarea anterioara a uterului datorata atrofiei endometriale, atoniei miometriale) la animalele batrane multipare duce la deplasarea abdominala a uterului si modificarea regiunii perineale, modificarea pozitiei si dimensiunii clitorisului, edemul clitorisului estrogenodependent, supradezvoltarea lui in urma terapiei cu estrogeni sau cu steroizi anabolizanti. Patogeneza este data de consecintele lezionarii primei bariere de protectie a tractului genital asigurata de buzele vulvei, care asigura ermetizarea accesului in vestibulul vaginal. Nemaifiind etans, vaginul aspira aer din mediul exterior si fecale (pneumovagin). Datorita starii de plenitudine a vaginului, se modifica pozitia meatului urinar, care va fi tras spre anterior, favorizand stagnarea urinei la nivel vaginal anterior (urovagin). Pneumo/uro vaginul duce la instalarea vaginitei, cervicitei, endometritei. Iritarea cronica cu aer, urina, materii fecale altereaza microbismul local, pH-ul, scazand in final viabilitatea spermatozoizilor, induce mortalitatea embrionara si prin urmare in/sub fertilitate.

Diagnosticul se pune pe baza:

  1. Anamnezei, care poate relata starea de in/sub fertilitate, zgomote aerice la trap sau obstacole.
  2. Examenul clinic extern, unde se va evalua indicele Caslick (distanta dintre simfiza ischiaticaXgradul inclinatiei fata de verticala.
  3. Examenul clinic intern (vaginal si transrectal). La examenul vaginal manual sau cu speculum se constata prezenta aerului sau urinii uneori impreuna cu materii fecale la nivel vaginal iar la examenul ecografic se constata aer in exces la nivel vaginal, uneori endometrita consecutiva (fig 3, 4).

Tratamentul. Remedierea pneumovaginului se realizeaza prin plastie vaginala, operatie denumita Caslick. Este o interventie simpla, care poate fi efectuata cu un minim de instrumentar si fara conditii speciale, pe iapa in picioare. Este nevoie ca iapa sa fie plasata in standul de contentie, pentru ca operatorul sa fie ferit de posibilele lovituri.

Anestezia prin infiltratie locala pe marginea buzelor vulvei. (Fig.5). Se practica o incizie a marginii buzelor vulvei (8-10 mm.), care porneste de la nivelul simfizei ischiatice pana la nivelul comisurii superioare. Lamboul se indeparteaza iar marginile plagii se sutureaza continuu sau in puncte separate, cu material sintetic resorbabil de 0 sau 00 (Fig. 5,6,7). inchiderea prea stramta a fantei vulvare va duce la imposibilitatea mictiunii cu urovagin consecutiv. La parturitie se poate efectua episiotomia (incizia perineului), urmata de refacerea suturilor la retragerea edemelor. Episioplastia, numita si operatia Caslick profunda, se realizeaza in cazul in care atat bariera vulvara cat si cea vestibulara sunt ineficiente. Anestezia epidurala completata cu cea locala este de obicei suficienta, dar uneori este necesara sedarea generala

Interventia chirurgicala consta in indepartarea unui lambou al mucoasei, de forma triunghiulara, de la nivelul plafonului vaginal (fig.9, 10) Iapa poate fi folosita la reproductie dupa 4-6 saptamani iar la parturitie poate fi necesara episiotomia.

plastia la iapa2 plastia la iapa3 plastia la iapa4

Fig 2 a,b,c. Conformatia normala a zonei perineale (a); Conformatia defectuoasa a zonei perineale la iapa (b,c) (original)

plastia la iapa5

Fig.3. Endometrita (original)

plastia la iapa6

Fig. 4. Pneumovagin(original)

plastia la iapa7 plastia la iapa8 plastia la iapa9

Fig. 5, 6, 7 Timpi operatori in vulvoplastia Caslick (original)

plastia la iapa10

plastia la iapa11

Fig. 9, 10. Efectuarea inciziilor si a suturii (dupa Angus.O. Mc Kinnon, Equine Reproduction)

plastia la iapa13 plastia la iapa14

Fig. 11,12 Incizia cu indepartarea lamboului mucoasei vaginale si sutura marginilor vulvei (original)

Ultima modificareVineri, 15 Februarie 2019 20:17
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Conf Dr Adrian Morar Iancu

Conferentiar FMV Cluj

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.