Pododermatita infectioasa a porumbeilor – abcesul plantar (Plantar pododermatitis - leg abscess)

Este o entitate patologica care apare in special la porumbeii de carne (Strasser, Mondain, Carneau), la rasele grele de ornament (Roman, Modena) sau la hibrizi de carne (Europigeon) atat in conditii de crestere gospodaresti (extensive) cat si in conditii intensive. Dupa cum se stie, in unele tari cum ar fi America sau Franta cresterea porumbeilor de carne, de utilitate se practica de cel putin 4 decenii. Deoarece reusitele protocolului terapeutic sunt mediocre spre slabe trebuie sa punem accent pe masurile de profilaxie. Printre factorii determinanti amintim bacteriile din genul Staphylococcus, dar exista numerosi factori favorizanti, care deschid poarta pentru patrunderea bacteriilor. Bineinteles, cu cat greutatea corporala este mai mare, cu atat procentul de morbiditate este mai crescuta. In special in conditii extensive, daca pardoseala este rugoasa va constitui principalul factor favorizant in aparitia bolii. Daca nu se practica cresterea la nivelul solului (cum ar fi normal in cazul raselor de utilitate) si porumbeii aterizeaza chiar de la o inaltime mai mare de 20 cm, datorita impactului, apar microfisuri – microleziuni la nivelul talpii, unde se va crea poarta de intrare pentru diversi microbi.

Instalatiile din adapost, cum ar fi cuiburile sau locurile de odihna individuale, mai precis marginea cuiburilor joaca si ele un rol prin forma lor, in sensul ca, daca sunt prea groase si rugoase forteaza elementele articulare si intrerup integritatea cutisului. Pardoseala neigienica, uda are un rol important in declansarea pododermatitei, inmoaie talpa si slabeste imunitatea locala. Șansele ca pielea talpii sa crape si bacteriile sa patrunda, sunt maxime. Am intalnit situatii in care, cu ocazia expozitiilor de porumbei, au fost prezentate exemplare cu stadii incipiente de pododermatita si datorita custilor expozitionale neconforme boala s-a agravat si au aparut leziuni hemoragice. (vezi foto)

Evolutia bolii este subacuta – cronica, eventual cu pusee de acutizari. Infectia poate cuprinde mai multi porumbei din cadrul unui efectiv si cu timpul afecteaza tesuturile subiacente care se soldeaza cu imposibilitate de mers pana la exitus.

Simptomele sunt locale si generale: cele generale se manifesta in stadiul avansat al bolii, cum ar fi abatere, somnolenta, horiplumatie, inapetenta, casexie. Simptomele locale: umflarea talpii, deformare, roseata progresiva, schiopatura de diferite grade si incapacitatea de a se mobiliza. Deci, constatam semnele tipice ale unei inflamatii, care se poate complica cu rani, abcese, ulcere, hemoragii, necroze, chiar gangrene. Daca deschidem abcesul se va exterioriza un continut branzos (fibrino-cazeos) care este defapt puroiul (la pasari puroiul nu are o forma lichida)

Instituirea terapiei nu intampina dificultati, dar rezultatele sunt slabe, pentru ca procesul inflamator recidiveaza, abcesul - puroiul reapare. Asadar terapia trebuie instituita la exemplare foarte valoroase, de reproductie si la rasele mari care sunt crescute pentru scop recreativ si nu pentru productie. Deschiderea unui aventual abces, curatirea talpii, excizarea tesuturilor neviabile este treaba medicului veterinar. Antibioterapia se alege pe baza antibiogramei, alaturi de pansarea talpii. Frecvent procesul infectios este profund si enucleerea masei necrotico - purulente nu este usoara. Pansarea trebuie efectuata din 2 in 2 zile pana la vindecarea completa si antibioterapia generala trebuie continuata mai mult de 5 zile. Ca si dezinfectant recomand eterul iodoformat, care penetreaza adanc tesuturile si are efect pe termen lung.

Separarea animalelor bolnave si pardosea corespunzatoare este parte integranta a terapiei. Terapia polivitaminica este bine venita deoarece vitamina A si E sunt importante in mentinerea integritatii pielii si a mucoaselor. Preventia inseamna minimalizarea si inlaturarea factorilor predispozanti si favorizanti. Concret, asezarea porumbeilor de carne sau a celor de decor care au greutate corporala apropiata de 1 kg, sa fie asezati cat mai aproape de sol.

Instalatiile din adapost sa nu fie rugoase, cu asperitati sau prea dure si sa nu neglijam dezinfectiile periodice. Bineinteles sa evitam supraalimentatia si obezitatea, chiar daca vorbim de porumbei de utilitate, de talie si greutate mare.

foto: Pododermatita la un porumbel din rasa Mondain, care s-a complicat cu o leziune hemoragica, datorita custii expozitionale neconforme.

                 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificareLuni, 02 Martie 2020 17:18
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu