updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Porcusorii de Guineea - lucruri pe care ar trebui sa le stii

Porcusorii de Guineea sunt originari din America de Sud, dar au fost, probabil, introdusi in Europa, la scurt timp dupa primii exploratori spanioli intorsi de pe acest continent, in anul 1500. Chiar daca au venit dintr-o zona sub-tropicala, aceste rozatoare s-au dovedit a fi adaptate la clima temperata. Ei au devenit animalele de companie preferate ale europenilor si sunt de asemenea, crescute ca animale de show cu o mare varietate de culori si tipuri de blana.

In ce tip de cusca traiesc porcusorii de Guineea?

Pentru porcusorii de Guineea pot fi folosite o mare varietate de custi. Acestia pot fi tinuti afara in perioada de vara. Tarcurile ar trebui sa fie de cel putin 30 cm, pentru a evita evadarea lor si ar trebui sa fie acoperite cu o plasa pentru a tine pisicile departe. Custile de interior folosite in timpul iernii ar trebui sa permita cel putin 0,2 metri patrati de spatiu de etaj pentru fiecare porcusor in parte. Din moment ce acestea sunt animale sociabile, porcii de Guineea pot fi tinuti in grupuri mici si mijlocii, dar in mod clar numarul lor va creste in perioada de imperechere, astfel ca grupurile de acelasi sex sunt recomandabile. Temperaturile cuprinse intre 12 si 20 grade C sunt ideale. Orice peste 27 grade C va duce la accidente vasculare cerebrale provocate de caldura, mai ales pentru animalele care sunt supraponderale sau femelele gravide.

Porcusorii nu pot fi tinuti in aceeasi cusca cu iepurii din doua motive majore:

  • Agresiune. Iepurii (in special masculii), pot fi agresivi cu porcusorii.
  • Multi iepuri sunt purtatori de o bacterie, bronchisepticum Bordetella, care poate provoca pneumonii grave, adesea fatale, porcusorilor.

In cazul in care proprietarii au tinut aceste specii impreuna, asigurati-va ca sunt hranite cu o ratie care contine vitamina C pentru porcusori si, de asemenea, au la dispozitie un mic tub sau o cutie in care porcusorii sa poate intra astfel incat sa poata scapa de iepuri.


Porcusorii de Guineea fac parte dintr-un grup de rozatoare numit hystricomorfe cu o fiziologie de reproducere neobisnuita. Chinchila este un alt membru al acestui grup.

Porcusorii de Guineea ajung la maturitate la aproximativ 3 luni, dar nu ar trebui sa fie lasati sa se imperecheze inca trei luni. Perioada de gestatie medie este de 63 de zile. Puii mari isi predispun mama la toxemia de sarcina, in cazul in care sarcina metabolica asupra mamei are un rezultat prea mare de glucoza in sange si in formarea de corpi cetonici. Acest lucru are loc atunci cand sunt administrate diete scazute in fibre si bogate in cereale. Se manifesta prin pierderea poftei de mancare, in stadii incipiente, deteriorarea starii generale pana la spasme musculare si coma. Imediata vizita la veterinar (care implica adesea cezariana de urgenta), poate salva animalele, dar problema poate fi redusa la minimum, prin furnizarea unei cantitati mari de apa si alimente verzi in timpul sarcinii.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul