updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Prevenirea conjunctivitei la bovine

Conjunctivita este des intalnitain lunile de vara. Conjunctivita -  sau keratoconjunctivita infectioasa bovina – este cea mai comuna boala a ochiului la bovine. Conjunctivita cauzeaza atat pierderi economice in randul producatorilor, cat si durere si suferinta animalelor afectate, avand un impact negativ asupra bunastarii acestora. Cauzata de infectia corneei cu bacteria Moraxella bovis (M. Bovis), conjuctivita se traduce prin ulcere corneene dureroase si inflamatia ochiului si pielii ce inconjoara ochiul (conjunctiva).

Un alt agent, Moraxella bovoculi (M. Bovoculi), prima data raportat in 2007 de catre profesorul John Angelos si echipa acestuia de la Școala de Medicina veterinara UC Davis (UCD SVM), este de asemenea frecvent izolat de la bovinele cu conjunctivita. Pana acum, nu a fost demonstrat ca M. Bovoculi ar cauza conjunctivita, dar totusi, este posibil ca acest agent patogent sa fie un factor de risc pentru declansarea bolii.

Daca nu este tratata corespunzator, infectia corneana poate duce la cicatrici ale corneei sau chiar la ruptura globului ocular si, implicit, la orbire. Conjunctivita este mai des intalnita in lunile de vara datorita expunerii crescute la soare si a conditiilor uscate alaturi de expunerea la praf. Spicele plantelor precum cele ale plantelor de mohor pot de asemenea sa expuna ochiul la conjuctivita prin blocarea acestora la nivelul ochiului si deteriorarea corneei. Mustele cresc de asemenea sansele la expunere si raspandire a bacteriei M. Bovis prin hranirea cu secretiile aflate in jurul ochiului afectat si transferarea ulterioara a fluidelor la alte animale. Boala poate de asemenea sa se transmita la oameni, intr-un mod particular, cand acestia nu poarta manusi de unica folosinta sau nu dezinfecteaza capastrul sau alte obiecte ce implica manevrarea animalului afectat.

Profesorul John Angelos si-a petrecut mai mult de 15 ani in cercetarea cauzelor si a posibilelor tratamente pentru aceasta boala costisitoare.

„Combaterea conjunctivitei in turma dumneavoastra poate fi o provocare”, a spus Angelos. „Este important sa folosim masurile de preventie precum vaccinarea, inainte ca un focar sa izbucneasca.”.

Dr. Angelos mentioneaza unele semne comune ale bolii si ofera producatorilor aceste sfaturi de preventie:

Semne comune:

  • lacrimare excesiva
  • clipirea frecventa sau vederea incrucisata
  • apetitul scazut datorat durerii de la nivelul ochiului
  • ulcerul cornean si turbiditate
  • potentiala orbire sau a rupturii globului ocular
  • poate afecta unul sau ambii ochi
  • bovinele tinere sunt de obicei mai susceptibile

1. Sfaturi de preventie:

Combaterea mustelor: combaterea mustelor ar trebui sa ajute la reducerea riscului de raspandire a bolii intre animalele din turma. Metodele traditionale au inclus utilizarea sacilor cu bulbere, a etichetelor de ureche ce contin insecticide si aplicarea sistemica sau topica a paraziticidelor.

Efectuarea unei igienizari/salubrizari corespunzatoare: Pentru a evita raspandirea infectiei bacteriene intre animale, este recomandata folosirea manusilor de unica folosinta atunci cand manevrati animale cu conjunctivita. Aceste manusi ar trebui schimbate sau macar dezinfectate la trecerea de la un animal la altul. În plus, trebuie luata in considerare schimbarea hainelor sau dezinfectarea sorturilor de plastic si a capastrului. Unul dintre cei mai folositi dezinfectanti este reprezentat de inalbitorul de uz casnic 10%, facut prin amestecarea unei parti de inalbitor la noua parti apa (sau aproximativ 1-1.5 cani normale per 3.8 litri de apa curata). Daca utilizati inalbitor concentrat, veti avea nevoie de doar jumatate de cana la 3.8 litri de apa curata. Acest amestec ar trebui utilizat imediat dupa preparare pentru a-si putea pastra eficacitatea. De asemenea, inalbitorul devine mai putin eficient daca vine in contact cu mizerie multa, gunoi de grajd sau alte materii organice. Din acest motiv, ar putea fi necesara reimprospatarea solutiei mai frecvent, depinzand de utilizare si conditiile de lucru.

Promovati o sanatate si o imunitate de nivel optim si vaccinarea inainte de a se ivi problemele. Potrivit Dr. Angelos, vaccinarea este un punct crucial in preventie, desi producatorii pot experimenta inca o serie de rezultate variabile utilizand vaccinurile de astazi. Cu privire la vaccinarea animalelor, este bine ca aceasta sa se faca cu mult timp in avans (ideal cu cel putin patru saptamani) fata de declansarea conjunctivitei la turma dumneavoastra pe timp de vara, astfel incat bovinele sa aiba timp sa isi formeze un raspuns imun eficient ca urmare a vaccinarii. Deoarece animalele tinere tind sa fie mai afectate, este critic ca acestea sa faca parte din programul de vaccinare. În final, este important sa ne asiguram de faptul ca bovinele au un nivel adecvat de minerale precum cuprul si seleniul, pentru o functionare corespunzatoare a sistemului imunitar. Dr. Angelos si echipa acestuia continua cercetarile la UCD SVM pentru a dezvolta vaccinuri mai bune impotriva conjunctivitei fata de cele existente actual.

2. Tratament:

Potrivit Dr. Angelos, M. Bovis este sensibil la o gama variata de antibiotice; cu toate acestea, doar doua sunt specificate ca fiind recomandate pentru tratamentul conjunctivitei: tulatromicina si oxitetraciclina. Sunt cunoscute si alte antibiotice ca fiind eficiente, dar utilizarea acestora in tratamentul conjuctivitei este considerata „in afara recomandarilor”, potrivit dr. Angelos, care a subliniat ca toate programele de tratament ar trebui revazute de un medic veterinar de turma care poate stabili situatia si poate recomanda cel mai bun protocol de tratament.

 

Ultima modificareMiercuri, 22 Mai 2019 18:07
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefan Alexandru

Medic veterinar

Editor colaborator Revista Veterinarul

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.