updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Prezentare caz – urolitiaza canina 

Contents[Hide]

Am ales acest subiect nu atat pentru complexitatea operatiei, ci mai ales pentru faptul ca au fost doua cazuri venite imediat unul dupa celalalt si mai ales datorita spectaculozitatii numarului si dimensiunilor calculilor. Pe de alta parte, cel de-al doilea caz a suferit o ruptura de vezica urinara, astfel incat toti calculii erau imprastiati in intreg abdomenul.


Voi face o scurta recapitulare a ceea ce inseamna urolitiaza, pana sa intru in detalii, dupa care ma voi ocupa de cele doua cazuri. Urolitiaza reprezinta prezenta calculilor la nivelul tractului urinar, rinichi, uretere, vezica urinara sau uretra. Exista mai multe tipuri de uroliti, din care cei mai frecventi sunt probabil struvitii, oxalatii de calciu si uratii de amoniu. Nu se cunosc exact mecanismele de formare a urolitilor, dar struvitii, cei despre care vom vorbi in continuare, au nevoie de un pH ridicat si sunt formati din hexahidrat de fosfat amoniaco-magnezian, de cele mai multe ori fiind identificate bacterii din genul Staphylococcus sau Proteus.
 In primele forme si cand sunt in numar relativ mic si dimensiuni reduse, acestia produc daune destul de mari atat in parenchimul renal cat si la nivelul ureterelor, vezicii urinare si a uretrei. Mai frecventa la pisici, este intalnita si la caini, in general la masculi. 
Tratamentul, in general, se bazeaza pe acidifierea urinii si a tratamentului infectiilor asociate. In caz de obstructie cea mai buna cale este calea operatorie.

1. Cazuri


Cele doua cazuri au venit la o zi diferenta.

Primul caz a fost o femela de teckel in varsta de cinci ani, s-a prezentat la clinica noastra cu hematurie, disurie, durere la palpatia abdominala. S-au efectuat analize de sange si de urina, radiografii si ecografie. In urma analizelor de urina s-a constatat un pH de 8, sange +++, leucocite +++, proteine +++, iar la analiza microscopica a sedimentului urinar prezenta abundenta a cristalelor de struviti. Dupa cum se poate observa si din radiografie, calculii de la nivelul vezicii urinare au dimensiuni considerabile de 5-6 cm. 

fig 1 urolitiaza caine

fig 2 urolitiaza caine

fig 3 urolitiaza caine

fig 4 urolitiaza caine
Cel de-al doilea caz a fost tot femela, metis de pekinez in varsta de 7 ani, care s-a prezentat in urgenta cu abatere, voma, stare generala alterata, dureri la palpatia abdominala, fiind vorba de uroperitoneu cu ruptura vezicii urinare si dispersarea urolitilor in intreg abdomenul. Au fost facute de asemenea analize de sange si radiografii unde se poate observa migrarea urolitilor in cavitatea abdominala.

fig 5 urolitiaza caine

fig 6 urolitiaza caine


Ambele cazuri au fost operate de urgenta.

Cazul 1: cistotomie, iar dupa indepartarea calculilor din vezica urinara am introdus un cateter pe uretra unde au mai fost prezenti cel putin cinci uroliti cu dimensiuni de aproximativ 0,5 cm.
Al doilea caz cu ruptura vezicii urinare a avut nevoie de mult mai mare grija datorita starii generale grav alterate, astfel ca dupa reechilibrarea hemodinamica am recurs de urgenta la laparotomie, lavaj peritoneal, extractia tuturor urolitilor din abdomen, cistorafie si dupa operatie, continuarea terapiei intensive.
Ambele cazuri si-au revenit in totalitate, urmand dieta Urinary de la Royal Canin, iar tratamentul medicamentos s-a bazat pe Cranberry de la Rx Vitamins si ca antibiotic s-a folosit cefuroxima 15 mg/kg.
Probabil, ca o concluzie, formarea urolitilor in numar asa de mare si de dimensiuni asa de mari este mai frecventa la femele, deoarece cazurile de obstructie uretrala sunt mai rare si astfel este mai mult timp pentru a forma astfel de constructii gigantice.

Dr. Wili GLASER, Dr. Alexandra CODREANU

Ultima modificareMiercuri, 09 Ianuarie 2019 20:01
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Wili Glaser

Medic veterinar practician - Clinica Veterinara Playdog Arad

Website www.facebook.com/clinicaveterinaraplaydog.playdog

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.