updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Primul caz de gripă aviară la om în Ecuador

Ecuadorul a confirmat săptămâna aceasta prima infecție umană cu gripă aviară la o fetiță de 9 ani, relatează agenția de știri Reuters. Îmbolnăvirile la om în urma infecțiilor cu gripă aviară au variat de la absența simptomelor, la boli ușoare și până la boli grave care au dus la deces, potrivit Centrelor Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acestea au concluzionat însă că transmiterea între oameni este foarte rară.

Gripa aviară a exterminat anul trecut zeci de milioane de păsări în Statele Unite, care au raportat un prim caz la om în aprilie anul trecut. Milioane de păsări au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea bolii.

Ministerul Ecuadorian al Sănătății a declarat că oamenii și animalele din zona în care a fost infectat copilul, în provincia centrală Bolivar, sunt monitorizate îndeaproape pentru a se evita transmiterea bolii.

„Se presupune că infecția s-a produs prin contactul direct cu păsările purtătoare ale virusului", a arătat reprezentanții ministerului ecuadorian. "Până în prezent, nu au fost raportate alte cazuri la oameni".

Ecuadorul a declarat o urgență sanitară la sfârșitul lunii noiembrie și o alertă epidemiologică în decembrie, după ce un focar a fost detectat în provinciile Cotopaxi și Bolivar, unde mii de păsări au fost sacrificate pentru a limita boala.

Guvernul din Ecuador a dat asigurări că consumul de ouă și carne de pui nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană. Acesta a recomandat întărirea măsurilor de „biosecuritate" și solicitarea de ajutor medical în cazul apariției unor simptome legate de gripă.

 

 

 

Ultima modificareMiercuri, 18 Ianuarie 2023 18:16
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Iulia Cretu

Director executiv Revista Veterinarul 
Fondator Asociația Veterinarul
Fondator Veterinarul Știință și Practică, Veterinarul Pet, Veterinarul Business, Veterinarul Ferma
Experiență de 22 ani în media și comunicare

Articole înrudite

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.