Probleme oaselor la catei si caini in crestere
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale specializare PET
Cat de importanta este schipoatura pentru viata unui pui sau catelandru? Catelul meu pare sa aiba o articulatia genunchiului cu probleme dar cu siguranta utilizarea razelor x nu este necesara pentru a diagnostica aceasta? .. doar cateva intrebari care pot sa isi gaseasca raspuns
1. Cat de importanta este schipoatura pentru viata unui pui sau catelandru?
Schiopatura indica o deviere de la mers normal. Cea mai comuna cauza este durerea la nivelul membrelor. Deoarece puii si caini tineri sunt prin natura exuberanti, schiopatura poate fi trecatoare si dispare rapid daca sunt impuse anumite restrictii temporare. Unele cauze sunt mult mai grave si daca nu sunt tratate prompt poat duce la deformarea permanenta, artrita si schiopatura severa. Anumite rase de caini sunt predispuse la boli osoase legate de perioada de dezvoltare a oaselor. Acest aspect la rasele de talie mare, poate dura pana la varsta de doi ani.
Este necesara prudenta cu catelul sau orice caine care este schiop in tinerete pentru mai mult de cateva zile. Este necesar de indata un examen veterinar pentru a stabili cauza problemei. Acest lucru poate implica si alte teste de sange, raze X, etc
2. Catelul meu pare sa aiba o articulatia genunchiului cu probleme dar cu siguranta utilizarea razelor x nu este necesara pentru a diagnostica aceasta?
Radiografia nu este neaparat necesara pentru a pune diagnosticul, dar ar putea fi esentiala pentru a stabili amploarea problemei si a decide cu privire la cel mai bun curs al tratamentului. De cele mai multe ori piciorul afectat si cel normal sunt adesea radiografiate in scopuri comparative. In plus, mai multe viziuni ar putea fi luat cu nivelul membrelor amplasate cu atentie. Sedare sau o anestezie generala poate fi necesara pentru aceasta.
Exista multe probleme osoase care necesita o astfel de investigatie extinsa la un caine tanar?
3. Exemplele includ:
Displazia de sold. Aceasta este o problema comuna ce afecteaza multe rase. Ganditi-va la articulatia soldului ca la o minge si soclu. Ambele componente trebuie sa creasca la rate egale, in scopul de a asigura un compatibilitate comuna. Displazie apare de cele mai multe orire cand capul femural se dezvolta normal (mingea) iar loculd e insertie al acestuia pe oasele bazinului se dezvolta anormal (soclul). Frecvent exista dovezi ca artrita, chiar si la caine foarte tineri poate provoca displazia. Astefel ca schiopatura piciorului afectat, durere la mers sunt toate semnele ale bolii. Ea poate deveni evidenta si la catei de la varsta de 4-5 luni.
Aparitia se datoreaza mai multor factori. Genetica joaca un rol important si este principalul motiv de aparitie la cainii din rasele Ciobanesc German, Labradorii si altele unde incidententa bolii este mare.
In Romania s-a inceput a se pune la punct o asociatie care sa puncteze pe baza unor examinari ferme exemplarele acceptate oficial pentru reproductie. Cainii vor fi radiografiati peste varsta de 12 luni. Radiografiile sunt apoi transmise la experti pentru notare. Aceasta vor analiza severitate a afectiunii. Scopul este de a preveni transmiterea genetica a acestor probleme de sanatate.
Optiunile de tratament depind de severitatea bolii. Acestea variaza de la simpla medicatie pana la interventii chirurgicale complexe.
Boala Perthes sau necroza avasculara a capului femural este o alta afectiune care determina schiopatura. Spre deosebire de displazie de sold, aceasta afectiune este intalnita mai frecvent la rasele mici, de exemplu, West Highland Terrier alb, pudeli mici, Yorkshire Terrier, etc Este cauzata de o reducere a aportului de sange la capul femural in crestere. Cauzele pare sa fie genetice. Caini afectati raspund bine la interventii chirurgicale.
Displazia Cotului. Acesta este un termen colectiv pentru un grup de cauze comune care apar in perioada de dezvoltare ortopedica si afecteaza articulatia cotului la cainilor tineri. La fel ca displazia de sold, probabil ca aceasi asociatie se va ocupa de analiza exemplarelor acceptate pentru reproductie prin examinarea articulatiei cotului atunci cand catelul este de peste un an.
Osteocondrita dessicans (TOC). Acesta este un defect al mucoasei cartilajului care acopera a anumite articulatii. Acestea includ umar, cot, genunchi sau jaretul. Tratamentul initial implica repaus strict care poate duce la vindecare. Daca nu trebuie sa fie luate in considerare interventiile chirurgicale pentru a elimina cartilajului defect.
Osteodistrofie hipertrofica (HOD). Oasele membrelor cresc din zonele speciale de la fiecare capat al oaselor lungi, cunoscut sub numele de placi de crestere. Caini din rasele medii si mari pot fi afectati de o stare inflamatorie a acestor zone, care este extrem de dureroasa. Cauza nu este pe deplin cunoscuta, desi esxista suspiciuni ca peste in hrana si peste ca supliment ar putea fi implicat. De obicei, starea se poate rezolva cu putin tratament dar, uneori, afectarea placii de crestere poate avea loc, ducand la deformari ulterioare ale oaselor.
Panosteitis. Aceasta este o alta afectiune inflamatorie a oaselor lungi care afecteaza mai multe rase. Se pare ca sunt mai frecvente la masculi iar inflamatie, spre deosebire de HOD, implica intreaga suprafata a osului. Uneori exista un schiopatat cere trece de la o zi la alta, oasele fiind afectate diferite. Se pare a fi autolimitate, dar poate sa reapara pe parcursul intregii perioade de crestere osoasa. Tratamentul are ca scop controlul durerii si restrangerea exercitiului.
PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- „Săptămâna cu porți deschise” la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași
- Grupul de Lucru în Oncologie al WSAVA va lansa oficial Lista de Verificare pentru Chirurgia Cancerului
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare