updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Procedura de acoperire a unei pierderi

O societate inregistreaza o pierdere pe anul 2010, dar inscrie alte rezerve in contul 106. Ce dispozitii reglementeaza, in aceasta situatie, procedura de acoperire a pierderii? Se va face operatiunea de scadere din alte rezerve sau din profitul din anii urmatori? Va fi aceasta procedura intocmita atat la pierderea fiscala, cat si la pierderea contabila?

Conform art 249 din Ordinul 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:

"249. - (1) Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

(2) In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit".

Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta faptul ca rezervele sunt una din sursele de acoperire a pierderii contabile. Acoperirea pierderii din alte rezerve se inregistreaza astfel: 1068 = 1171.

In acelasi timo, pierderea se poate acoperi si din profiturile viitoare. Ordinea in care sunt utilizate sursele de acoperire este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.

Referitor la pierderile fiscale, acestea se acopera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi, respectiv in urmatorii 7 ani consecutivi pentru pierderile fiscale realizate incepand cu anul 2009. Deci recuperarea pierderilor fiscale se va face din profiturile impozabile ale anilor urmatori generarii acestor pierderi fiscale.

Recuperarea pierderilor fiscale se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
(art 26 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal ).

Referitor la sumele existente in contul 106 - Rezerve, se recomanda ca intai sa fie intocmit un inventar al provenientei acestora, respectiv daca provin de repartizari de profit sau din alte surse gen: facilitati fiscale, diferente nete din reevaluare disponibilului de valuta - care in mod normal ar trebui sa stea in contul 1061, retinand faptul ca numai rezervele din repartizari din profit sunt neimpozabile la acoperirea pierderii contabile.

Sursa: www.contabilul.manager.ro

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul