updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Procedura de instruire a salariatilor la locul de munca

 

Angajatorul are sarcina de a crea conditiile necesare pentru instruirea salariatilor in ceea ce priveste prevenirea si protectia pe parcursul desfasurarii activitatii din unitatea de lucru. Astfel, acesta va trebui sa asigure toate masurile necesare, iar o componenta principala a activitatii de prevenire consta tocmai in instruirea lucratorilor in vederea insusirii cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate si sanatate in munca.

 

In consecinta, pentru ca un lucrator sa fie instruit corespunzator in domeniul securitatii si sanatatii in munca, activitatea de instruire trebuie derulata de-a lungul a trei faze, in cadrul carora se realizeaza instruirea introductiv-generala, instruirea la locul de munca si instruirea periodica.

De asemenea, angajatorul trebuie sa dispuna si de programe de instruire si testare la nivelul intreprinderii si/sau unitatii pentru:
a) conducatorii locurilor de munca;
b) lucratori, pe meserii si activitati.

Cu privire la instruirea introductiv-generala, trebuie stiut ca aceasta se face, dupa caz, de catre angajator, daca acesta si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, de catre lucratorul desemnat, de catre un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie sau de catre serviciul extern de prevenire si protectie.

In cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, in principal, urmatoarele probleme:
a) legislatia de securitate si sanatate in munca;
b) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c) riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d) masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.

Instruirea introductiv-generala se va finaliza cu verificarea insusirii cunostintelor pe baza de teste. Rezultatul verificarii va fi consemnat in fisa de instruire. Trebuie amintit ca instruirea la locul de munca nu este doar o formalitate care se reduce la completarea si semnarea la timp a fiselor de instruire. Aceasta abordare constituie una dintre abaterile grave care conduc la producerea accidentelor de munca.

Instruirea la locul de munca trebuie organizata pe grupe de cel mult 20 de persoane si este obligatia legala a conducatorului locului de munca. Instruirea la locul de munca se va efectua pe baza tematicilor intocmite, dupa caz, de catre:
- angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca,
- lucratorul desemnat,
- serviciul intern de prevenire si protectie sau
- serviciul extern de prevenire si protectie.

Tematicile vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea. Scopul instruirii la locul de munca este acela de a prezenta riscurile pentru securitate si sanatate specifice fiecarui loc de munca, post de lucru si/sau functii exercitate si masurile de prevenire si protectie corespunzatoare acestor riscuri.

Instruirea la locul de munca va cuprinde informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru, prevederi ale instructiunilor proprii elaborate pentru locul de munca si/sau postul de lucru, masuri la nivelul locului de munca si/sau postului de lucru privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor, precum si in cazul pericolului grav si iminent, prevederi ale reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru, precum si demonstratii practice privind activitatea pe care persoana respectiva o va desfasura si exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor, aspecte care sunt obligatorii.

Admiterea definitiva la lucru a angajatului instruit se face numai dupa verificarea cunostintelor de catre seful ierarhic superior celui care a facut instruirea si se consemneaza in fisa de instruire individuala. Instruirea periodica are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca si se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.

Durata instruirii periodice, intervalul dintre doua instruiri si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin instructiuni proprii, in functie de conditiile locului de munca si/sau postului de lucru. Intervalul dintre doua instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni. Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre doua instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.

Instruirea periodica se va efectua pe baza tematicilor intocmite, dupa caz, de catre:
- angajator, daca acesta si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca,
- lucratorul desemnat,
- serviciul intern de de prevenire si protectie prevenire si protectie
- serviciul extern de prevenire si protectie.

Tematicile vor fi pastrate la persoana care efectueaza instruirea


Sursa:www.legislatiamuncii.manager.ro

Ultima modificareVineri, 05 Aprilie 2013 18:42
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul