Prolapsul Rectal la Broasca testoasa - tratament chirurgical

Prolapsul rectal nu este o afectiune foarte frecvent intalnita la broastele testoase.Conditiile de hranire dar mai ales cele de microclimat adecvat nu predispun frecvent aceste vietuitoare la aparitia afectiunii.

 

Tehnica chirurgicala nu difera de cea aplicata la alte specii , doar in cazul anesteziei generale si terapiei postoperatorii existand diferente. O broasca testoasa (Testudo hermanni) in varsta de 2 ani a fost diagnosticata cu prolaps rectal.

 

Pentru anestezie generala s-a folosit ZOLETIL (Virbac) in doza 90mg/kg im. Efectul anestezic se instaleaza in aproximativ 5 minute. Atat in cursul interventiei chirurgicale dar mai ales in perioada de trezire postoperatorie, pacientul se mentine in mediu cu temperatura de 24-26 C.

Repunerea portiunii rectale prolabate s-a efectuat prin manopere fine cu ajutorul unei pense hemostatice. Cu ajutorul unui termometru rectal am repozitionat portiunea prolabata iar prin sutura in bursa aplicata cu fir Nylon am reusit restabilirea conformatiei anatomice. Postoperator s-a administrat ampicilina 20mg/kg timp de 2 zile.

Revenirea completa din anestezie s-a produs la cca 4-5 ore dupa interventie. In cazul interventiilor chirurgicale la broastele testoase trebuie respectate strict dozele de anestezic general dar si mentinerea unor temperaturi ridicate pana la trezirea completa.

Ultima modificareMarți, 08 Ianuarie 2019 16:56
Dr Andrei Timen

Doctor in Medicina Veterinara, specialitatea Ortopedie, Clinica Trivet din Cluj Napoca, dr. Andrei Timen este de asemenea Vicepresedinte al Asociatiei Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie, AMVAC

Website www.trivet.ro