Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 66
updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Rabia, zoonoza majora

Atata vreme cat nu exista leziuni patognomonice evidente pentru rabie, diagnosticul poate fi efectuat numai in laborator.
Tehnicile de laborator se executa de preferinta numai pe tesut din sistemul nervos central (SNC) prelevat din cutia craniana. Tesuturile preferate sunt hipocampul, cerebelul si bulbul.

ABSTRACT

Within LSVS Iasi the rabies was diagnosed in nine adult cattle and in a calf through three laboratory tests: IFD, histological and biosample on white mice. In the cows we histologically,identified non-specific circulatory disorders, annular perivascular hemorrhages, and degenerative lesions of the Purkinje cells and of the ganglion cells from the Ammon”s horn, varying in intensity from minimum to notable. The prolipherative lesions of glyal type are minor, but the inclusiogenesis is always present in the cerebellum , in adults, in the cerebellum and in the Ammon''s horn in beef. In the rabies at pigs, the regressive lesions of the neurons and the hyperplasic inflammatory reaction located in the Ammon”s horn, the cerebral trunk, the cerebellum and the meninx are more ample and expressed through perivascular cuffs, diffuse gliosis, glial nodules with the pre-stages of satellitosis and neuronophagia, leptomeningitis and plexichoroiditis. The inclusions being absent, the diagnosis was established through the IFD tests and the biosample on mice.

Key words:

rabies, bovines, pigs.

Rabia este o zoonoza majora pentru care tehnicile de diagnostic au fost standardizate international. Atata vreme cat nu exista leziuni patognomonice evidente pentru rabie, diagnosticul poate fi efectuat numai in laborator.

Tehnicile de laborator se executa de preferinta numai pe tesut din sistemul nervos central (SNC) prelevat din cutia craniana. Tesuturile preferate sunt hipocampul, cerebelul si bulbul.

 

1. MATERIAL SI METODE

Pe baza datelor inregistrate in laboratorul de virusologie din cadrul LSVS Iasi in decursul aniilor 2002 - 2008 (lunile ianuarie-februarie), pe teritoriul judetului Iasi s-a constatat o crestere a incidentei turbarii la animalele salbatice si domestice. Cele mai multe cazuri de turbare au fost confirmate la vulpi, al caror numar a crescut alarmant. In majoritatea cazurilor, vulpile bolnave au patruns in localitati si chiar in curtile oamenilor, crescand riscul raspandirii turbarii la animale domestice si la om prin muscatura, zgarietura etc. In perioada de studiu analizele de laborator au fost efectuate pe un numar de 639 probe, prin trei metode de lucru si anume: testul de imunofluorescenta directa pe amprete de creier (IFD), examenul histologic si bioproba de soareci albi de laborator, au fost confirmate la 40 de cazuri de turbare la animale salbatice si domestice.

Cazuistica anuala a variat intre 0 (in 2003) si 23 (in 2008), numarul cel mai mare de cazuri inregistrandu-se la vulpi (80%) si mult mai mic la taurine (5%), caine, pisica, jder, dihor, porc, vidra (cate 2,5%). Suplimentar au fost investigate 15 taurine, 13 ovine, 5 suine si alte specii de animale domestice, salbatice si de laborator. Ridicarea anamnezei si examinarea clinica si anatomopatologica au fost urmate de prelevarea probelor pentru examenele de laborator.

Pentru investigatiile histopatologice au fost recoltate cate 5 fragmente din diferite segmente ale SNC care au fixate in acetona, incluse in parafina si colorate prin metodele: HE, HEA, Mann, Sellers.

2. REZULTATE SI DISCUTII

3. 1. Turbarea la taurine.

Au fost luate in studiu 10 taurine (9 adulte si un vitel), care au murit sau au fost sacrificate de necesitate datorita unor simptome neurologice grave sugerand rabia.

Examinarea anatomopatologica a evidentiat impastarea rumenului si foiosului la o vaca, plagi muscate localizate la extrimitatile distale ale membrelor posterioare, escoriatii, echimoze in diverse regiuni corporale.

Leziunile histopatologice, recomandate de literatura de specialitate sunt clasificate, in functie de topografie si importanta in:- leziuni cerebrospinale (nevraxiale): nespecifice (degenerare neuronala, glioza, mansoane perivasculare, noduli Babes, leptomeningita si ganglionevrita, uneori si ependimita) si specifice, patognomonice (corpusculii virali intracitoplasmatici Babes Negri) si extra nevraxiale (sialita nesupurativa cu necroze si incluzii in celulele epiteliale ale glandelor salivare (sialoadenita parotida nesupurativa cu necroze si incluzii la rumegatoare produsa de virusul silvatic si uneori incluzii in retina si in medulosuprarenala) .

Leziunile nevraxiale acute sunt reprezentate de ectazii vasculare si edem (Fig. 1, Fig. 2, Fig. 3), microtromboze si hemoragii diapedetice in spatiile Virchow-Robin sub aspectul unor inele perivasculare, situate mai frecvent in etajele inferioare ale creierului si in maduva spinala unde pot deveni vizibile cu ochiul liber, precum si de o inflamatie (meningoencefalomielita) nesupurativa multifocala exprimata prin mansoane perivasculare, noduli Babes, glioza difuza, degenerare neuronala, leptomeningita si ganglionevrita . In general severitatea leziunilor reflecta durata bolii clinice, fara legatura cu perioada de latenta.

La taurinele investigate, leziunile de menigoencefalita au fost discrete sau absente. Mansoanele perivasculare sau perivascularitele care alterneaza de obicei cu inelele hemoragice, se formeaza prin acumularea mononuclearelor in spatiile Virchow-Robin unde se dispun pe unul sau mai multe straturi. Mansoanele sunt alcatuite in special din limfocite printre care se gasesc macrofage, plasmocite si histiocite. In raport direct cu reactia inflamatorie slaba sau absenta, mansoanele sunt in numar foarte mic si foarte subtiri.

Nodulii rabici ai lui Babes sunt aglomerari de microglii si se gasesc atat in substanta alba cat si in cea cenusie. In substanta cenusie sunt precedati de microglioza focala cu satelitoza in jurul unor neuroni degenerati si apoi de neuronofagie. La rumegatoare, animale deosebit de susceptibile la infectia rabica, nodulii rabici sunt foarte mici si rari, iar prestadiile de microglioza, satelitoza si neuronofagie sunt discrete, proportionale cu gradul alterarii neuronilor, mai mic decat la alte specii, desi incluziogeneza poate fi proeminenta. Numarul de celule gliale din noduli variaza intre 6 si 10 celule, printre ele gasindu-se si un numar variabil de limfocite si monocite -macrofage. Microglioza difuza este si ea concordanta cu amploarea inflamatiei-meningoencefalomielita nesupurativa - de obicei slaba, rareori proeminenta. Este mai evidenta in substanta cenusie, intre punte si hipotalamus si in maduva spinala din zona cervicala(in ambele coarne, dorsale si/sau ventrale) cu variabila extensie spre bulb.

Degenerarea neuronala este variabila: de obicei foarte usoara sau minima. Totusi, in unele sectiuni leziunile alterative ale substantei nervoase sunt mai evidente si constau in necrobioza si liza celulelor Purkinje (in special), si in lichefierea focala a tesutului nervos (Fig. 4), dar chiar si in aceste situatii pot fi observate incluzii sporadice (Fig. 5, Fig. 6). Este posibil ca o parte din aceste zone de ramolitie sa fie produse de autoliza sau de fixarea defectuoasa a tesutului nervos. In unele forme usoare se constata suplimentar degenerarea oligodendrogliei si astrocitelor. Leptomeningita limfomacrofagica (limfohistiocitara) se poate observa in formele usoare ale bolii fiind legata de inflamatia parenchimului subiacent si se exteriorizeaza prin congestie, infiltrarea edematoasa si cu celule mononucleare a piei si spatiilor arahnoidiene.

Leziunile ganglionilor nervosi nu a fost cercetata . Periependimita nesupurativa, rara, cu evolutie difuza sau nodulara si cu acumularea celulelor limfohistiocitare sub epiteliul canalului ependimar si al ventriculului IV, nu a fost observata la taurine.

Leziunile specifice sunt reprezentate de incluziile virale prezente in citoplasma celulelor Purkinje la erbivore si mai rar, in celulele ganglionare din restul sistemului nervos, cunoscute sub numele de "corpusculii Babes-Negri" in tara noastra si "corpusculii Negri" in majoritatea tarilor occidentale. Incluziile se formeaza in neuronii aparent normali rareori in neuronii degenerati si/sau in zonele de inflamatie severa.(Fig. 7, Fig. 8, Fig.9 ) Corpusculii au pozitie strict intracitoplasmatica, dimensiuni variind intre 1 si 3m , forma rotunda in corpul celular si ovala in dendrite (mai frecvent, in dendritele celulelor Purkinje); (Fig. 10) si cand sunt dubli, pot fi simetrici, " in oglinda " (Fig.11); sunt unici sau multipli in aceeasi celula si inconjurati de un halo clar subtire. Au tendinta de a se forma in neuroni cei mai voluminosi, in special in celulele Purkinje din cerebel si in celulele piramidale din hipocamp la taurine. Incluziile se evidentiaza specific prin metodele de colorare Mann, Lentz, Sellers, Murontev etc pe amprete sau pe sectiuni obtinute prin includere in parafina, dar pot fi observate si in coloratile HE sau HEA sub forma corpusculilor eozinofilici. In microscopia optica, in deosebi in coloratia Mann, corpusculii au o structura complexa, morulata fiind constituiti dintr-o masa fundamendala oxifila si granulatii bazofile - corpusculii Volpino.(Fig. 12, Fig.13.) La vitel, leziunile sunt asemanatoare, iar corpusculii au fost prezenti atat in cerebel cat si in cornul lui Ammon (Fig. 14)

Cercetarile de microscopie electronica ale lui Miyamoto si Matsumoto (1967, citati 40) au demonstrat structura foarte complexa a acestor incluzii. Ele sunt agregate de nucleopcapside virale care se transforma intr-o matrice omogena. In interiorul unui corpuscul se gasesc una sau mai multe zone clare mici numite corpi interiori (engl. "inner bodies") care reprezinta invaginari ale citoplasmei cu componentele ei si virioni maturi ce inmuguresc din reticulul endoplasmic. Incluziile lipsite de "inner bodies" sunt cunoscute sub numele corpii Lyssa. Numarul corpusculilor variaza in functie de diversi parametri. Incluziile sunt produse de virusul salbatic, si doar in proportie de 30% de virusul de strada, dar lipsesc in infectia cu virusul fix. Incluziogeneza este independenta cu perioada de incubatie, dar dependenta de durata bolii clinice, putand sa lipseasca la animalele eutanasiate inainte de aparitia semnelor clinice; incluziogeneza este invers proportionala cu gradul degenerarii neuronale si cu modificarile inflamatorii din tesutul nervos.

Topografia nevraxiala este dependenta de specia infectata. Ele se produc aproape constant la soarecele alb care este animalul - test. Incluziile rabice Babes-Negri vor trebui diferentiate de incluziunile numeroase, acidofile, stralucitoare, unghiuloase, cu diametrul pana la 1 ╬╝m care pot apare in neuronii mai mari din bulb si maduva la oile batrane (Fig.15). Virusurile fixe care si-au pierdut capacitatea de negrigeneza, uneori si infectiile negrigene, pot exprima corpusculi hipercromatici intranucleari care pot fi observati in celulele stratului extern al cornului lui Ammon. (Fig. 16) Prezenta corpusculilor Babes-Negri este un indiciu sigur de turbare. Absenta lor insa, nu exclude existenta bolii. Fata de acest mers al infectiilor acute, se admite si existenta unor infectii latente, care se acutizeaza cu ocazia unor socuri vaccinale, a gestatiei, oboselii nervoase, etc., precum si forme cronice (la carnivore)(Braund, 1986).

4. 2. Turbare la porc.

S-au efectuat investigatii virusologice si histologice in directia rabiei la 5 porci domestici suspecti de turbare.

La un porc, testul IFD si bioproba pe soarece au fost pozitive. Boala a aparut in urma contactului cu o vulpe din mediul silvatic, diagnosticata anterior cu turbare, la care toate testele de laborator au fost pozitive.

Pentru investigatiile histopatologice au fost recoltate fragmente din diferite segmente ale SNC, fixate in acetona, incluse in parafina, sectionate la 5 ╬╝m si colorate prin metodele: HE, HEA, Mann. S-au evidentiat leziuni histologice severe in SNC.

Leziunile acute, nespecifice, au fost reprezentate de hiperemie, staza cu inceput de coagulare in lumenul vascular si o usoara infiltratie edematoasa perivasculara si pericelulara. (Fig 18). Modificarile alterative s-au manifestat prin tigroliza, degenerare granulara, necrobioza si necroze ischemice ale neuronilor in cerebel si trunchiul cerebral. (Fig 19). Mansoanele perivasculare, de grosimi variabile, au fost mai numeroase in trunchiul cerebral, mai ales in cornul lui Ammon. In spatiile Virchow-Robin se gasesc numeroase celule mononucleare dispuse pe 1-10 straturi (Fig. 21, Fig.22) constituite din limfocite, histiocite, macrofage, celule microgliale si plasmocite. Glioza este mai intensa decat la taurine, atat in forma difuza, (Fig. 20) cat si micronodulara. Nodulii gliali sunt formati prin aglomerarea a 7-20 de celule (Fig 23).

Leptomeningita se manifesta prin ingrosarea arahnoidei si piei mater, prin hiperemie si infiltratie edematoasa si mononucleara. Plexurile choroide sunt infiltrate difuz cu limfocite si histiomonocite. (Fig.24) Leziunile histologice patognomonice, corpusculii Babes-Negri, nu au fost observati. Corpusculii fluorescenti, pusi in evidenta prin testul de imunofluorescenta directa pe frotiuri din tesutul nervos (trunchi cerebral, corn Ammon, emisfera cerebrala, cerebel), au dimensiuni variabile, de la punctiforme pana la marimea unui bob de orez la obiectiv 40. Boala a fost diagnosticata pe baza examenelor IFD (Fig. 25) si bioprobei pe soarece, ambele pozitive. Informatiile din literatura de specialitate sustin ca reactia inflamatorie la porc este slab exprimata sau absenta. Spre deosebire de rumegatoare, la care modificarile degenerative neuronale si reactia inflamatorie sunt slabe sau absente, la porc leziunile regresive ale neuronilor si reactia inflamatorie hiperplazica localizate in cornul lui Ammon, in trunchiul cerebral, cerebel si meningele adiacent sunt mult mai ample, predominand mansoanele perivasculare limfomacrofagice, glioza difuza, nodulii gliali, si leptomeningita. De asemeni, prin absenta incluziilor, se poate afirma faptul ca, cel putin in acest caz, incluziogeneza este invers proportionala cu intensitatea reactiei inflamatorii. Fig. 20. Rabie la porc. Corn Ammon. Mansoane perivasculare limfohistiocitare si glioza difuza. HEA x 100 Fig.21. Rabie la porc. Corn Ammon.

Perivascularita cu mononucleare, glioza difuza si micronoduli gliali. HEA x 100 Fig.22. Rabie la porc. Corn Ammon. Perivascularita limfohistiocitara si macrofagica. HEA x 400 Fig.23. Rabie la porc. Corn Ammon. Perivascularita si infiltratie difuza limfomononucleara. HEA x 200 Fig.24. Rabie la porc. Corn Ammon. Plexichoroidita cu celule mononucleare.HEAx 100 Fig.25. Rabie la porc. Corn Amon. corpusculi fluorescenti specifici. IFD

5. Concluzii

1.Turbarea a fost diagnosticata la noua taurine adulte si la un vitel prin intermediul a trei teste de laborator; IFD, histologic si bioproba pe soareci albi.

2. Histologic, la taurine au fost identificate tulburari circulatorii nespecifice, si hemoragiile inelare perivasculare, discrete, leziuni degenerative ale celulelor Purkinje si ale celulelor ganglionare din cornul lui Ammon, variind ca intensitate de la minime la notabile si leziunile proliferative de tip glial minore.

3. Incluziogeneza este totdeauna prezenta in cerebel si inconstant in cornul lui Ammon si in trunchiul cerebral la adulte, in cerebel si in cornul lui Ammon la vitel.

4. Corpusculii intracitoplasmatici apar acidofili, unici sau multipli, inegali, rotunjiti, ovalari sau muriformi, omogeni sau cu granulatii bazofile Volpino, uneori simetrici (topografie " in oglinda "), localizati in corpul celular sau in prelungirile axonale. La vitel, incluziile au fost prezente atat in cerebel, cat si in cornul lui Ammon.

5. In turbare la porc leziunile regresive ale neuronilor si reactia inflamatorie hiperplazica localizate in cornul lui Ammon, trunchiul cerebral, cerebel si meninge sunt mai ample si exprimate prin mansoane perivasculare, glioza difuza, noduli gliali cu prestadiile de satelitoza si neuronofagie, leptomeningita si plexichoroidita.

6. Spre deosebire de taurine, incluziile intracitoplasmatice Babes Negri nu au fost identificate in sectiuni, , diagnosticul stabilindu-se prin testele IFD si bioproba pe soareci.

BIBLIOGRAFIE

1. ALEXANDRU, N., - Morfopatologie: Investigatia histologica in diagnostic, tipo. L.C.S.V.D., Bucuresti, 1995. 2. BRUGERE PICOUX, JEANNE - Actualites en patologie bovine. Ecole nationale veterinaire d”Alfort, Edition "Chaire de pathologie medicale du betail et des animaux de basse - cour" Jeudi, 20 juin 2002. 3. FONTAINE, J.J. - UP D”Histologie et Anatomie pathologique DSBP - ENVA, Anatomie patologique speciale, lesions du systeme nerveux, september 2002. 4. GUARDA F., MANDELLI G. - Tratatto di Anatomia Patologia Veterinaria. Ed. UTET Torino, 1989. 5. McGAVIN, D. Mc., ZACHARY, J.F., - Pathologic Basis of Veterinary Disease. Fourth Edition. Mosby Elsevier, 2007. 6. JUBB, K.V.F., HUXTABLE, C.R. - The nervous system. In: JUBB, K.V.F., KENNEDY, P.C., PALMER, N. - Pathology of Domestic Animals. Academic Press, New York - London, 1993. 7. PAUL, I. - Etiomorfopatologie veterinara. Vol. I., Edit. ALL, Bucuresti, 1996. 8. PERIANU T. - Bolile infectioase ale animalelor. Viroze. Vol. II, Ed. Universitas XXI, lasi, 2005.
 
A FEW DATA REGARDING THE RABIES MORPHOLOGY IN THE TAURINE AND PIGS
Citeva date privind morfologia rabiei la taurine
Autori: Stefania MERTICARIU-ANDERCO - LSVS Iasi,
Otilia COTOFAV - FMV Iasi Gabriela URSACHI - LSVS Iasi,
AGAVRILOAIEI GEANNI- LSVS Botosani
Ultima modificareJoi, 02 August 2018 19:31
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Stefania Anderco

Medic Veterinar LSVJ Iasi

Mai multe din această categorie: « Constipatia la pisici Cuiul de strada »

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.