Radiografia toracelui aprecierea sistemului cardiovascular la caine

Radiografia cardiaca trebuie sa se foloseasca in principal: 1. Ca metoda de scrining pentru evaluarea marilor anormalitati cardiace 2. Pentru aprecierea circulației pulmonare in stransa legatura cu functia cardiaca 3. Pentru o determinarea optima cat mai precoce a decompensarii cardiace.

Pentru evaluarea corecta a siluetei cardiace trebuie bine cunoscut efectul radiografic in urma pozitionarii pacientului. In proiectia ventrodorsala, inima apare mai alungita si este asezata paralel cu axul coloanei vertebrale. Aspectul cardiac este mai mare decat normal din cauza distantei mai mari intre inima si filmul sau detectorului de radiatie. In incidenta dorsoventrala, diafragma este impinsa cranial, ceea ce determina reducerea volumului cavitatii toracice, deplasarea apexului cardiac spre stanga si o aparenta mai ovala a cordului. Aceste modificari sunt mai pronuntate la cainii de talie mare dar, sunt prezente in diferite grade mai mici la toti cainii. De multe ori un cord normal radiografic este diagnosticat gresit ca fiind largit in special la rasele de caini condrodistrofice unde, cordul in mod normal apare mai rotunjit.

In radiografia cordului, granitele interne si externe ale camerelor cardiace nu sunt vizibile din cauza similaritatii de opacitate. Arterele coronare, nu sunt vizibile iar suprapunerea vaselor pulmonare in incidenta laterala poate duce la confuzii de diagnostic. La fel, delimitarile intre atriul stang si ventriculul stang sau atriul drept si ventriculul drept, pot fi doar deduse radiografic. Aspectul intern al camerelor cardiace se poate vizualiza radiografic doar dupa introducerea unei substante de contrast – angiocardiografie. Ecocardiografia ramane metoda de alegere in ceea ce priveste examinarea aspectelor anatomice si patologice cardiace.

Vasele pulmonare sunt intr-o continua dinamica, marimea lor fiind in stransa dependenta de presiunea si volumul intraluminal. Presiunea si volumul se pot schimba rapid, ca de exemplu in deshidratarea secundara administrarii de diuretice sau hiperhidratarii secundara administrarii de fluide intravenos. Ca atare interpretarea radiografica trebuie sa tina cont de managementul terapeutic al pacientului. Radiografiile secventiale sunt recomandate pentru evaluarea in dinamica a eventualelor schimbari terapeutice.

1. Elemente de anatomie radiografica cardiovasculara

FIG 1 SI FIG 2

Figura 1 si 2 - Elemente de anatomie radiografica cardiovasculara:

1. Mediastinul cranial

2. Atriul drept

3. Ventriculul drept

4. Atriul stang

5. Ventriculul stang

6. Aorta – marginea lateral

7. Vena cava caudala

8. Arterele pulmonare

9. Venele pulmonare

10. Trunchiul arterial pulmonar

Fig 3 Fig 4

Figura 3 si 4 - Elemente de anatomie radiografica cardiovasculara:

1. Mediastinul cranial

2. Traheea

3. Aorta descendenta

4. Vena cava caudala

5. Artera pulmonara stanga craniala (roz) si vena (albastru)

6. Artera pulmonara dreapta craniala (roz) si vena (albastru)

7. Atriul drept

8. Ventriculul drept

9. Atriul stang

10. Ventriculul stang

11. Cupola diafragmatica dreapta

12. Cupola diafragmatica dreapta

13. Grasimea pericardica

14. Artera pulmonara principala dreapta

15. Artera pulmonara principala stanga

2. Aprecierea radiografica a marimilor cordului si vaselor de sange

Sunt aprecieri (practic avand la baza masuratori standardizate) ce se pot face indiferent de tehnica radiologica folosita (analogica sau digitala) si masuratori ce sunt posibile a se executa numai in cadrul tehnicii de preluare digitala a imaginii avand la baza programe de calculator dedicate pe domeniul medical veterinar si pe diferite specii de animale, in speta caini si pisici. Soft-urile dedicate veterinar ofera posibilitatea utilizarii unor masuratori standardizate de fiecare producator in stransa dependenta de algoritme medicale stiintifice. La ora aceasta sunt folosite pe piata veterinara diferite programe de preluare a imaginilor radiografice și diagnosticare dedicate domeniului medical uman insa acestea nu pot aprecia cu exactitate marimea exacta a cordului si vaselor de sange si practic imposibil a executa acele masuratori standardizate.

3. Masuratori posibile atat pe tehnica analogica cat si pe cea digitala dedicata veterinar

3.1. Marimea cardiaca normala

La nivelul coastei 5 marimea lui L nu trebuie sa fie mai mare de 2/3 din inaltimea toracelui; l – sa cuprinda distanta a 2,5-3,5 spatii intercostale in stransa dependenta de conformatia toracelui.

4. Determinarea marimii cardiace utilizand tehnica VHS

(Vertebral Heart Sise)

L – lungimea maxima a cordului. Se masoara de la aspectul ventral al ,,carinei,, pana la apexul cardiac.

L – latimea maxima a cordului – se masoara latimea maxima a cordului perpendicular pe lungime cu punctul de plecare de pe marginea caudala a cordului in apropierea peretelui ventral al venei cave caudale.

T4 – marginea craniala a vertebrei T4.

Se numara vertebrele cuprinse pe lungimea celor doua coordonate rezultand un coeficient. Acesta normal nu trebuie sa depaseasca 10,6. Deci marimea cardiaca peste 10,6 trebuie considerata ca si largire cardiaca. Unele rase de caini in mod normal coeficientul excede 10,6 (Golden Retriever, Boxer, Pharaoh Hound, Cavalier King Charles Spaniel). Este recomandat ca tot timpul sa se urmareasca semnele de insuficienta cardiaca atunci cand se evalueaza coeficientul de marime cardiaca.

Fig 5

Figura. 5 Marimea cardica normala:

L – inaltimea umbrei cardiace

l – latimea maxima a umbrei cardiace

Ht – inaltimea toracelui

fig 6 si fig 8

Figura.6 Determinarea marimii cardiace utilizand tehnica VHS (Vertebral Heart Sise).

Figura.8 Marimea normala a vaselor de sange majore:

A – latimea aortei VCc – vena cava caudala

La nivelul aceluiasi spatiu intercostal, raportul VCc : AD trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu 1; mai mare de 1,5 este anormal.

Desi VHS reprezinta doar o apreciere a largirii cardiace, el se mai poate folosi si pentru monitorizarea seriata a marimii cardiace pe acelasi pacient, ulterior fiind de ajutor la evaluarea raspunsului la terapia specifica.

4.1. Evaluarea radiografica a marimii vascularizatiei toracice

 

fig 7

 

 

 

 

 

Figura.7 Marimea normala a arterelor lobului cranial A – artera lobului cranial V – vena lobului cranial C4 – latimea coastei 4 la nivel proximal

Normal, A sa fie aproximativ 75% din latimea C4. Orice depasire este considerata anormala; A=v sau poate fi usor mai mare decat v.

 

 

 

 

 

fig 9

 

 

Figura.9 Marimea normala a vascularizatiei pulmonare: A – artera pulmonara V – vena pulmonara T10 – latimea coastei T10

La nivelul spatiului 10 intercostal, latimea lui A nu trebuie sa depaseasca T10; A=V sau usor mai mare decat V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

4.2. Masuratori ce pot fi utilizate numai prin intermediul unor softuri standardizate dedicate veterinar

fig 10 si fig 11

 

Figura. 10. - VD Thorax Evalueaza marimea cardiaca si cutia toracica si raporturile dintre ele. Este o unealta primara de diagnostic si stadializare a bolilor cardiace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figura. 11. - VHS Vertebral Heart Size – pentru aprecierea marimii cardiace la caini

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:40