Recomandari privind modul de a lucra cu un consultant privind programele de finantare
- Editor: Dr. Iulian Vieru
Toate aceste recomandari pe care le voi face mai jos sunt ca o sinteza a celor peste 15 ani de cand realizez si implementez proiecte cu diverse finantari. Recomandarile sunt menite pentru a va ajuta si a intelege exact cum sa lucrati cu un consultant si ce sa cereti acestuia. La aceasta data nu mai lucrez la realizarea unor astfel de proiecte din motive de timp dar pot sa va sprijin in demersul dvs oricand veti solicita acest lucru pentru a va fi mai usor in acest hatis de probleme.
Pentru a veni in sprijinul dvs am deschis un Grup de lucru unde puteti sa adresati intrebari si sa dicutam concret despre proiectele de finantare: LINK
Deci sa incepem.
1. In primul rand trebuie sa stiti ca realizarea unui proiect are mai multe etape. Dar indiferent de aceste etape principalul element al tuturor etapelor sunteti dvs. Nu lasati pe nimeni sa decida cu referire la proiect. Luati toate propunerile consultantilor sau a firmelor si analizati-le. In final sunteti singurul pe umarul caruia va sta toata povara responsabilitatii legale si fiscale. Chiar daca vi se sugereaza, sau vi se cere nu dati spaga, nu promiteti nimic. Proiectele se pot castiga daca sunt corect intocmite si respectati toti pasii indicati si desigur, mai sunt bani pentru finantare. Daca dati sau promiteti ceva o faceti exclusiv pe banii dvs. Exista o idee prin care vi se sugereaza ca primiti zeci de mii de euro gratuit. Este fals. Nu sunt gratuiti. Sunt insotiti de o multitudine de aspecte legale si fiscale pe care va trebui sa le indepliniti. Atunci mare atentie la aceste aspecte.
2. Atentie la contractul cu consultantul. Nu faceti nimic fara un contract ferm. Din contract trebuie sa rezulte clar cine este consultantul si unde il gasiti. Eventual cautați-l la adresa mentionata. Exista multi consultanti care dispar. Din contract sa rezulte clar cum si cand ii dati banii si pentru ce il platiti. Atentie: scrierea unui proiect este cel mai simplu aspect. Dupa ce va innebuneste sa gasiti dvs cele mai bune oferte si tot ceea ce doriti, el doar completeaza un formular. Cel mai greu lucru nu este la scrierea proiectului ci la implementarea lui, la pregatirea documentelor justificative, a rapoartelor si la primirea transelor de finantare. Platiti consultantul doar dupa ce primiti transele de finantare. Lasati cam 15-20% din totalul contractului sa ii dati consultantului dupa ce primiti ultima transa de finantare. Am zeci de exemple prin care consultantul a disparut chiar la final si beneficiarul a trebuit sa restituie integral ajutorul deoarece la final se contabilizeaza totul.
3. Atentie ca dvs trebuie sa semnati toate actele chiar daca sunt intocmite de un consultant. De aceea faceti-va timp si cititi cu atentie tot ce a scris consultantul si este neaparat nevoie sa intelegeti ce a scris si ce se doreste a se realiza. O data scris proiectul si aprobat trebuie sa il realizati in integralitate asa cum este scris. Orice modificare este o adevarata corvoada financiara si legala.
4. Atentie la ce fel de proiect depuneti. Nu va recomand sa faceti proiecte de constructie sau amenajare. Sunt excesiv de birocratice si va trebuie zeci de documente si la depunere si pe parcurs. Va ajunge constructia mult mai mult decat orice previziune si veti ajunge sa faceti peste 80% din constructie pe banii dvs. Faceti doar proiecte de dotare. Este vorba doar de achizitii si atat.
5. La proiectare nu va intindeti sa incercati sa achizitionati toate echipamentele medicale care sunt pe piata. Limitati-va doar la cele importante. Nu achizitionati seringi, ace, catetere, fese sau alte asemenea. Este mult prea multa bataie de cap pentru mult prea putin. Luati doar echipamente serioase compacte. Nu luati chinezarii ca nu aveti voie ci doar cele produse in UE.
6. Atentie cum achizitionati echipamentele. Solicitati furnizorului de echipamente sa va dea oferta completa si care sa contina in pretul echipamentului si consumabilele pentru o perioada ca si bonus sau cu un pret special. Pretul acestora sa fie inclus in pretul echipamentului. Dar atentie: sa nu fiti vrajti de furnizarea unui echipament ieftin dar cu preturile la consumabile uriase sau care se gasesc foarte greu. Daca luati un echipament il luati ca sa il folositi si sa scoateti bani cu el nu sa il pastrati pe post de bibelou.
7. Atentie la cursurile de utilizare a echipamentului. Negociati sa primiti un curs de utilizare a echipamentului complet. Este important mai ales ca veti avea echipamente complexe.
8. Daca va dotati o ambulanta vedeti ca echipamentele sa fie portabile. Majoritatea echipamentelor de laborator nu sunt portabile. Cele cu adevarat portabile sunt mai scumpe.
9. Negociati la pachet echipamentele pentru a obtine preturi bune.
10. Atentie la pret. De la proiectare si pana la primirea finantarii va trece cel putin un an. Preturile cresc intotdeauna. Evaluati corect pretul si stabiliti preturi ferme cu furnizorii. In caz contrar o sa ajungeti sa platiti prin proiect doar 30-40% din echipament si restul va trebui sa puneti dvs.
11. In contractul cu consultantul sa fie trecuta si responsabilitatea acestuia privind prezenta si reprezentarea la controale. Veti avea controale si de cele mai multe ori raspunsul la telefon al consultantului, daca raspunde este: "dar asa ceva nu avem trecut in contract, e responsabilitatea dvs."
De aici puteti descarca un model de contract de consultanta. Este o varianta interesanta de contract. Sursa finantare.ro
Nu ezitati sa ne contactati.
Pentru a raspunde mai repede solicitarilor dvs de informare am creat un grup de discutii in comunitate unde va vom raspunde la toate intrebarile voastre: LINK

Dr. Iulian Vieru
Medic primar veterinar, Fondator Revista Veterinarul
In activitatea de medic veterinar am avut sansa sa particip în multe formele de exercitare a activitatii de medic veterinar: la circumscriptie de stat, la circumscriptie concesionata, la firma cu specific de activitate medicina veterinara, in institutii de control a activitatii medicale veterinare prin toate serviciile (polita sanitara veterinara, sanatate animala, igiena si siguranta alimentelor). Astfel am avut ocazia sa invat multe din tainele profesiei, sa inteleg in profunzime mecanismele si modul de functionare al medicinii veterinare.
Activitatea extraprofesionala, pasiunea pentru idei si inovatie m-a motivat sa invat, sa experimentez in cele peste 30 de proiecte finantate in diversele domenii in care am activat, ONG, administratie publica, medicina veterinară. Insumarea experientelor a venit o data cu infiintarea Patronatului Medicilor Veterinari Privati din Romania si al Revistei Veterinarul. In cadrul Patronatului am activat ca voluntar si am avut satisfactia la finalul colaborarii sa ma pot mandri ca am fost unul dintre cei care au pus umarul la realizarea primului patronat real din Romania al medicilor veterinari, organizatie membru al Federatiei Veterinarilor Europeni, cu proiecte de dezvoltare castigate pentru membrii sai si cu negocieri (mai aprinse) castigate cu autoritatile veterinare. Revista Veterinarul, este si astazi cel mai frumos si amplu proiect de promovare al medicinii veterinare si a medicilor veterinari romani cu care ma mandresc.
Articole înrudite
- Tehnici de marketing eficiente pentru clinica ta veterinară
- Creează un story brand pentru cabinetul veterinar - sfaturile lui Donald Miller
- Cum să dezvolți un brand puternic pentru cabinetul tău veterinar: sfaturi de la experți
- Cei 7 P ai marketingului unui cabinet veterinar la inceput de drum
- Recomandări de marketing în stomatologia veterinară de la doi practicieni din SUA