updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Reproductia la porumbei - partea I

La porumbeii domestici nu exista un ciclu sexual sezonier, deoarece conditiile de viata create de om, hrana asigurata, face ca glandele sexuale sa fie active mai tot timpul anului, iar reproducerea se desfasoara aproape fara intrerupere cu exceptia perioadei de naparlire, cand organismul este solicitat pentru refacerea penajului.

1. Morfofiziologia aparatului genital mascul

Aparatul genital mascul se compune din doua testicule, epididim, penis, canale deferente care fac legatura intre testicul si cloaca. Nu prezinta vezicule seminale si glande bulbouretrale. La palpare testicolele sunt moi, datorita faptului ca albugineea este elastica iar marirea volumului testiculului, in functie de activitate, este posibila, tocmai datorita acestei particularitati. Dezvoltarea testiculelor si spermatogeneza sunt influentate si de factori externi ca: sezonul, temperatura mediului, lumina, nutritia, starea de sanatate a porumbeilor etc. Cantitatea de sperma expulzata la fiecare impreunare este de 0,3 -0,5 ml, iar 1 mm3 de sperma contine 3,5 milioane de spermatozoizi. Sperma masculilor are o culoare alb-opac, iar volumul expulzat la o ejaculare depinde de mai multi factori: rasa, varsta, regim de exploatare, alimentatie etc. Spermatozoizii traiesc in oviduct cel putin 2 saptamani.

2. Morfofiziologia aparatului genital femel

Functia de reproducere la femela prezinta particularitati marcante morfo-functionale comparativ cu cea a mamiferelor.

Ovarul: are rolul de a produce galbenusul, in masa vitelina a caruia se afla gametul feminin (ovulul), precum si hormonii sexuali (estrogeni, androgeni si progesteroni), substante cu rol esential in procesele de reproductie. Ovarul are o lungime de 3 cm si are rolul de a produce ovulul. Contine 500-1000 de ovocite.

Oviductul are rolul de a produce celelalte componente ale oului (albusul, membranele cochilifere, coaja) si de a transporta oul la exterior. In perioada embrionara, atat ovarele, cat si oviductele, se dezvolta ca organe simetrice pana in stadiul de ”presupusa indiferenta” incepand din ziua a 7-a si pana in a 9-a de la inceperea incubatiei, cresterea ovarului si oviductului drept inceteaza, aceste organe persista sub forma rudimentara.

Ovarul si oviductul stang isi incep activitatea la 5-6 luni iar ovarul stang are aspect de ciorchine. Are lungimea de 22 cm. Daca experimental ovarul stang este excizat, gonada rudimentara dreapta incepe sa se dezvolte si va da nastere unui testicul functional, capabil sa produca, in cazuri exceptionale, un numar mic de spermatozoizi. Acest fenomen omologheaza gonada rudimentara cu un testicul a carui dezvoltare a fost oprita in stadiul embrionar de secretia ovarului normal. Oviductul: oviductul stang este incomplet dezvoltat inainte de maturarea primului folicul. El are aspectul unui tub, se intinde de la ovar la cloaca si se dezvolta rapid in urma maturarii foliculare, sub actiunea estrogenilor si a progesteronului.

Oviductul se imparte in cinci regiuni pe criteriul microstructurii si mai ales, pe cel functional: infundibulum, magnum, istm, uter si vagin. Fiecare din ele are un anumit rol in procesul de formare a componentelor oului. Dorinta de imperechere a porumbeilor este determinata de durata de perceptie a luminii. Excitatiile nervoase ajung de la globul ocular la hipofiza. O data cu sfarsitul iernii, durata zilei creste iar hipofiza (are marimea unei gamalii de ac si cantareste circa 5 mg) incepe sa produca mai multi hormoni care intra in sange prin sistemul circulator.

Prolactina declanseaza stimulul clocitului si formarea laptelui de porumbel in gusa acestuia, iar oxitocina si vasotocina au ca efect depunerea oualor. Hormonii celorlalte glande influenteaza viata sexuala, cum ar fi, de exemplu hormonii tiroidieni. Toamna activitatea sexuala slabeste iar cea a glandei tiroide sporeste. Hormonii glandei tiroidiene determina si naparlirea. Legata de depunerea oualor este cresterea continutului de calciu, fosfor, albumina, lipide si glucide din sange. Si masa ficatului creste cu circa 60% (de la 7 g la 11 g). Prin influenta hormonilor, ambii parteneri sunt gata sa cloceasca ouale timp de 18 pana la 20 de zile. Pe langa toate aceste schimbari are loc o puternica irigare sangvina a musculaturii pieptului in partea pieptului neacoperita de pene care incalzeste in primul rand ouale in timpul clocitului. In acest timp muschiul pieptului se coloreaza intr-o nuanta roz puternica. In aceasta situatie, porumbeii produc mult praf de pene (descuamatii) si picioarele sunt mai calde si mai inrosite decat de obicei.

3. Comportamentul sexual

In ziua imperecherii este bine sa se tina porumbeii sub observatie. Daca sunt alaturi masculi si femele, porumbeii incep imediat sa se imperecheze. Ei alearga in jurul femelei. Daca femela este receptiva, ea raspunde clatinand capul in mod repetat. Daca nu este receptiva, ea incearca sa se indeparteze cat mai mult de mascul. Si masculii reactioneaza asemanator cu clatinari repetate din cap si cu penele de pe gat usor zburlite. Daca porumbita se dovedeste in continuare pregatita, isi zburleste si ea penajul gatului. Penele sunt putin rasfirate asa incat suprafata pectorala apare in prim plan. Ea paseste marunt pe langa porumbel. Masculul gangureste, se infoaie si matura cu coada podeaua. In sfarsit, masculul se apropie de capul porumbitei cu ciocul deschis; amandoi se infrunta cu ciocurile. Ambele animale isi duc mereu capul spre aripi, ceea ce inseamna si atingerea aripilor. Porumbita isi baga de mai multe ori ciocul in ciocul deschis al porumbelului. Ambele animale fac miscari agitate, care se observa si atunci cand isi hranesc puii. Isi vara capetele unul in penele celuilalt. Daca excitatia nu este inca destul de mare, femela il cheama pe porumbel care se invarte in jurul ei si isi arata podoabele, impungandu-1 cu ciocul. Daca porumbelul nu este inca pregatit, ea ii ciupeste delicat zona din jurul ciocului si a ochilor, pana cand porumbelul deschide din nou ciocul. Acesta este un preludiu al copulatiei si va fi repetat pana cand porumbita se ghemuieste la pamant. Humerusul este usor lasat, ea sta fara emotie, coada este ridicata, iar penele din jurul cloacei sunt zburlite. Porumbelul se ridica batand usor din aripi pentru a-si mentine echilibrul peste porumbita si are loc copulatia. Daca acest lucru are loc in libertate, porumbelul zboara plesnind din aripi, porumbita il urmeaza, invartindu-se reciproc unul in jurul celuilalt de cateva ori. Cand copulatia are loc in cuib, porumbelul zboara si revine pe podeaua porumbarului de cateva ori, apoi se intoarce in cuib. Porumbelul se aseaza in sfarsit, in cuib, isi ghemuieste capul si isi ademeneste partenera cu tipete insistente. In urmatoarele zile ei incep sa construiasca cuibul. La 10-12 zile dupa imperechere, femela depune ambele oua si clocitul incepe. La femelele foarte tinere depunerea oualor dureaza mai multe zile.

4. Imperecherea

Masculii au capul mai mare, mai puternic, gatul mai scurt, mai musculos. Umflaturile ciocului mai puternice iar intre cele 2 umflaturi se afla o linie alba. Masculii au culori mai vii. In perioada imperecherii putem observa o serie de manifestari aparte ale porumbeilor, care sunt legate de constituirea perechilor, alegerea locului de cuibarit, chemarea la cuib, gonirii la cuib, a acuplarii etc. Pentru fiecare tinuta specifica corespunde o anumita tonalitate, un anumit glas, respectiv limbaj. Acuplarea porumbeilor este scurta si consta din alipirea orificiilor cloacale. Acuplarea se face cu circa 7 zile inaintea depunerii oualor de 6-8 ori pe zi, ajungand la aproximativ 60 de acuplari in perioada dinaintea depunerii oualor. Maturitatea sexuala a porumbeilor domestici incepe timpuriu, la 5-6 luni de la ecloziune. Este indicat sa fie folositi insa pentru reproducere numai in anul urmator, dupa completa lor dezvoltare staturala si ponderala. Desi porumbeii ating de obicei varsta de 10-12 ani, activitatea lor sexuala, in general, se desfasoara pana la varsta de 7 ani. Cele mai bune rezultate se obtin de la porumbeii de 2-3 ani. Porumbeii duc o viata monogama. Porumbeii consanguini au vitalitate si o durata de viata redusa de 3-5 ani spre deosebire de cei crescuti in conditii deosebite care traiesc 22-25 de ani.

5. Construirea cuibului

Locul cuibului este ales de catre mascul, care-si cheama apoi acolo perechea. La construirea cuibului participa atat masculul cat si femela. Masculul aduna betisoare, in lipsa acestora fan, paie, pene etc. pe care la transporta la cuib, unde le aranjeaza femela. Chiar si dupa depunerea pontei, cand porumbita deja cloceste, masculul mai aduce cateva zile material pentru cuib.

6. Ponta si clocirea

Puterea de fecundare se mentine constanta pe timpul perioadei de 6-8 ani si chiar la varsta de 10-12 ani, daca se imperecheaza cu o femela tanara. Intre 2-6 ani porumbeii produc cel mai mare procent de descendenti valorosi din punct de vedere sportiv. La porumbita viata genitala este destul de variata si este conditionata de factori genetici. Dupa 6-7 ani, procentajul fecunditatii, diminueaza. Sunt unele femele care au productia normala pana la 10 ani si cate odata si mai mult. Cand ele incep sa depuna oua de dimensiuni mici este un semnal de alarma. Cand mas¬culii ciocane femela in cap si se tine perseverent dupa ea, gonind-o in boxa destinata cuplului respectiv, inseamna ca imperecherea s-a facut bine. Masculii incep sa care paie, si crengute in cuiburi. Pentru cuplurile care nu au acces afara, crescatorul trebuie sa puna crengute, sau paie care vor fi carate de porumbei in cuiburi. Dupa circa 10-14 zile de la imperechere, femela spre seara, depune in cuibarul sau primul ou, iar a treia zi, dupa pranz pe cel de la al doilea ou. Ponta porumbeilor este formata dintr-un numar de doua oua. Primul ou porumbita il depune in jurul orei 17, iar al doilea dupa 44 ore, in jurul orei 13. De obicei, dupa depunerea primului ou, porumbita sta in picioare deasupra oului, aparandu-1. Ea se aseaza pe cuib numai dupa depunerea celui de al doilea ou, incepand clocirea. Greutatea oualor este de 9-12 g la rasele de zbor (pana la 23 la rasele grele), lungimea 36-41 mm, latimea 27-29 mm. Femela depune periodic cele doua oua, pe care in mod normal le cloceste, apoi ingrijeste de pui. Urmeaza apoi dupa 30-40 zile un nou ciclu de clocire si asa mai departe. Clocirea este treaba ambilor soti, care se schimba alternativ, la ore fixe. Masculul sta pe cuib intre orele 10 si 16, iar femela in restul zilei si noaptea.

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 19:46
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.