updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Socul termic la animalele de companie exotice

Socul termic se caracterizeaza prin disfunctie neurologica ce acompaniaza hipertermia. Anamneza este de obicei cel mai util mijloc de diagnosticare a socului termic, insa proprietarii de animale nu constientizeaza intotdeauna cand mediul ambiental este prea calduros pentru sinsile sau cand gradul de ventilatie nu este adecvat pentru iepure.

Informatii importante pentru medicul veterinar practician: pacientul exotic papagalul African Gri

Papagalii africani gri sunt printre papagalii cei mai familiari. Originari din Africa centrala, multe orase africane au acum populatii salbatice. Papagalul gri Timneh este localizat pe Coasta de Fildes si Sierra Leone. Habitatele pentru papagalii gri include savanele, vegetatia de coasta de la limita apelor, padurile si limitile padurilor. Africanii gri sunt enumerati in Apendixul II ai Conventiei Internationale pentru Speciile aflate in pericol (CITES), care inseamna ca aceste specii nu sunt in special amenintate cu extinctia, dar pot deveni daca nu este controlat strict comertul acestora.

Protocolul de anestezie la arici

Protocolul de anestezie la arici:Intubatia este foarte dificila si nu este recomandata decat daca procedurile chirurgicale pot compromite caile respiratorii sau pacientul este compromis semnificativ. Daca este necesara intubatia (in cazul sistemului respirator compromis, chirurgia care va compromite caile respiratorii, timpul de anestezie asteptat mai mare de 30 minute), trimiteti pacientul la un practician priceput pe animale exotice.

Protocolul de anestezie pentru porcusorul de Guinea si pentru Chinchilla

Potentialul pentru complicatiile anesteziei este mare la acesti pacienti care se streseaza usor, sunt dificil de intubat, sunt predispusi la complicatii postoperatorii si au un raspuns diferit la medicamente per individ.

Intubatia nu este recomandata decat in cazul in care procedurile chirurgicale pot compromite caile respiratorii sau pacientul este compromis semnificativ. Daca este necesara intubatia (in cazul sistemului respirator compromis, chirurgia care va compromite caile respiratorii, timpul de anestezie asteptat mai mare de 30 minute), trimiteti pacientul la un practician priceput pe animale exotice.

Componentele esentiale ale rationamentului clinic axat pe identificarea problemelor

Pasul 1 - lista de simptome.

Stabiliti o lista a simptomeor existente. Pasul initial in rezolvarea logica a problemelor clinice este acela de a clarifica si de a evidentia problemele cu care se prezinta pacientul. Acest lucru se realizeaza cel mai usor prin elaborarea unei liste de probleme, fie in minte, fie (in cazurile mai complicate) pe hartie sau calculator. 

Introducere in rationamentul clinic axat pe problemele existente - partea I

De ce unele probleme medicale sunt mai degraba frustrante decat interesante? 

Reflectati asupra unui caz medical cu care v-ati confruntat recent si care v-a provocat frustrare sau care a fost dificil de diagnosticat si tratat. Puteti identifica motivul pentru care acest caz vi s-a parut dificil? 

Exista o multitudine de motive pentru care cazurile clinice sunt mai degraba frustrante decat interesante. 

Controlul infectiilor nozocomiale

O buna igiena si precautii standard pentru controlul infectiei sunt masuri cruciale pentru protejarea pacientilor si pentru asigurarea unui mediu sigur in cabinet. Este necesar ca toti membrii cabinetului sa cunoas - ca masurile de control al infectiilor nozocomiale si sa fie instruiti cu privire la igiena in cabinet.

Manipularea si contentia animalelor exotice

Toate tehnicile clinice bune incep cu contentia adecvata, indiferent daca tehnicile sunt chimice sau manuale, tehnici similare putand fi utilizate pentru cele mai multe specii de nevertebrate. Tehnicile de contentie manuale trebuie sa ofere siguranţa pentru pacient şi clinician, precum şi imobilizarea adecvata a pacientului. Cunoaşterea poziţiilor defensive sau agresive ale acestor specii pot fi de ajutor pentru evitarea ranirii de catre aceşti pacienţi.

 

Abonează-te la acest feed RSS