updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Contraceptia la lei - implant hormonal si vasectomie

Pentru a intelege mai bine necesitatea contraceptiei la lei vom discuta pe scurt cateva aspecte ce tin de fiziologia lor de reproductie.Daca in salbaticie leii nu ating mai mult de 10-14 ani de viata, intr-o gradina zoo ei pot ajunge la peste 20 de ani, existand femele care au avut pui si la 19 ani. Atat femelele cat si masculii pot ajunge la maturitate sexuala in jurul varstei de 2-3 ani, desi in salbaticie rareori se imperecheaza inainte de varsta de 4 ani. 

Hamartom la o leoaica - studiu de caz

Formatiune pseudotumorala constituita din aceleasi componente tisulare, ca si organul la nivelul caruia se dezvolta, dar se deosebeste prin structura, aranjamentul si gradul de diferentiere anormal al tesuturilor. Se distinge hamartom histioid, in care predomina un tesut similar cu organul unde se formeaza si hamartom organoid, care contine elemente ale diferitelor tesuturi.

Exemple de hamartom: hemangiomul cavernos hepatic sau cutanat, nevii pigmentari etc. Din hamartom se poate dezvolta tumoarea maligna - hamartoblastomul (rabdomioblastomul, nefroblastomul, hepatoblastomul). Formatiunea a fost observata in urma cu doi ani, dar in ultimele luni a crescut foarte rapid in dimensiuni, generand un disconfort vizibil pentru animal, care se deplasa mai greu, se ranea frecvent in zona abdominala. De asemenea, exista riscul abcedarii formatiunii respective si suprainfectarea plagii create, cu bacterii patogene.

In luna ianuarie 2013 s-a luat in discutie posibilitatea interventiei chirurgicale, analizandu-se in mod obiectiv atat motivele favorabile intereventiei, cat si factorii de risc care nu ar fi recomandat o astfel de interventie.

Motivele favorabile interventiei au fost:

Indepartarea chirurgicala a unui antlerom la un caprior (Capreolus capreolus) castrat tardiv

Introducere Masculii din familia cervidelor isi schimba coarnele in fiecare an in functie de activitatea hormonilor androgeni, care sunt influentati de perioada de lumina a zilei (fotoperiodism).

Coarnele cervidelor sunt formatiuni osoase diferite structural de coarnele celorlalte specii de animale. Daca la celelalte specii se dezvolta direct din craniu precum niste maneci de natura cheratinica, cele ale cervidelor se formeaza dintr-un pedicul (periost antlerogenic), ce se mineralizeaza si se transforma in os (Fig 1 [4]).

400 de medici veterinari instruiti in Abordarea si Anestezia animalelor salbatice

Pe 12 octombrie un urs a fost omorat in Sibiu, din cauza imposibilitatii autoritatilor de a-l tranchiliza. Cunoscut activit si practician in zona medicinii veterinare dedicate animalelor salbatice, medicul veterinar Ovidiu Rosu ne-a propus sa oferim cursul pe care il sustine pe platforma de cursuri Veterinarul.ro, "Abordarea si anestezia animalelor salbatice" gratuit. Astfel, toti cei care doresc sa se specializeze in aceasta zona a medicinii veterinare pot avea un punct de plecare bine documentat in practica veterinara si situatii de genul celei nefericite din Sibiu pot fi mai bine gestionate pe viitor.  

Patologii specifice ale animalelor salbatice tinute in captivitate

In acest numar vreau sa vorbim despre patologii intalnite la animalele salbatice din captivitate tinute in conditii inproprii.

Cand spun conditii improprii ma refer la o plaja ampla de factori ce influenteaza direct sau indirect bunastarea animalelor si in consecinta, sanatatea lor. Toti acesti factori sunt interdependenti si trebuie abordati ca un tot unitar.
Cea mai des intalnita problema la animalele salbatice din captivitate este factorul de stres. Pentru o perioada scurta de timp, stresul este benefic, adaptand corpul la noi factori si evenimente. Odata ce acesta se prelungeste, provoaca modificari fiziologice, devenind stres cronic, ce poate duce la scaderea sistemului imunitar iar prin aceasta, susceptibilitatea pentru boli, ingreunarea proceselor reparatorii, cresterea tensiunii arteriale, stari de anxietate si depresive etc.

 

Patologii specifice animalelor salbatice tinute in captivitate

In acest articol vreau sa vorbim despre patologii intalnite la animalele salbatice din captivitate tinute in conditii improprii.
Cand spun conditii improprii, ma refer la o plaja ampla de factori ce influenteaza direct sau indirect bunastarea animalelor, si in consecinta, sanatatea lor. Toti acesti factori sunt interdependenti si trebuie abordati ca un tot unitar.

Cea mai des intalnita problema la animalele salbatice din captivitate este factorul de stres.

Pentru o perioada scurta de timp, stresul este benefic, adaptand corpul la noi factori si evenimente. Odata ce acesta se prelungeste, provoaca modificari fiziologice, devenind stres cronic, ceea ce poate duce la scaderea sistemlui imunitar, iar prin aceasta susceptibilitatea pentru boli, ingreunarea proceselor reparatorii, cresterea tensiunii arteriale, stari de anxietate si depresive etc.

Bronhoscopie terapeutica efectuata pe un delfin

Sursa: Societatea Toracica Americana (AtS)
Sumar: Printr-o colaborare intre medici veterinari si medici umani, un delfin de 29 de ani a suferit o bronhoscopie terapeutica pentru tratatea ingustarii cailor respiratorii sau stenoza, care interfera cu respiratia ei. Delfinul, un animal de terapie pentru copii cu probleme fizice si mentale la Island Dolphin Care din Key Largo, Florida, o duce bine la un an de la procedura.

Belgia interzice animalele salbatice in circuri

Ministrii federali belgieni au ratificat pe 16 iulie 2013 proiectul de lege prezentat de ministrul pentru bunastarea animalelor, Laurette Onkelinx, privind interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri.

Puiul de urs Nastia s-a mutat in noua casa

VIER PFOTEN a adus-o intr-o rezervatie de ursi nou construita in Ucraina
Organizatia internationala VIER PFOTEN a transferat-o ieri pe micuta ursoaica Nastia de la gradina zoo din Lutsk in noul tarc construit la Jitomir, la 159 de kilometri de Kiev. Desi transferul o includea si pe mama Nastiei - Masha - administratia gradinii zoo a refuzat in ultimul moment sa o predea organizatiei.

Salvarea uimitoare a unui pui de elefant!

Poate ca unul din motivele pentru care multi dintre noi ne-am uitat la desenele animat Dumbo, un film clasic Disney, este faptul ca avem un loc special in inima destinat elefantilor, mai ales puilor acestora.

Stresul datorat capturarii la animalele salbatice

 

In biologie si medicina, stresul se refera la raspunsul corpului generalizat si nespecific la orice factor care depaseste sau ameninţa sa depaseasca capacitatea compensatorie a corpului de a menţine homeostazia. Agentul sau, stimulul care induce acest raspuns este cunoscut ca si factor stresor. Stresul este o parte naturala si integranta a vieţii zilnice a animalului si nu reprezinta neaparat un lucru rau.

 

Controlul infectiilor nozocomiale

O buna igiena si precautii standard pentru controlul infectiei sunt masuri cruciale pentru protejarea pacientilor si pentru asigurarea unui mediu sigur in cabinet. Este necesar ca toti membrii cabinetului sa cunoas - ca masurile de control al infectiilor nozocomiale si sa fie instruiti cu privire la igiena in cabinet.

Abonează-te la acest feed RSS