updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Evaluarea reproductiva a iepei de monta

Se urmareste evaluarea iepei din punctul de vedere al integritatii aparatului reproducator al acesteia. Examinarea include inspectia conformatiei perineului si a tractului reproductiv caudal, palparea si ecografia transrectala in scopul examinarii structurilor uterine si ovariene, precum si prelevarea de probe pentru obtinerea culturilor bacteriene, a examenului citologic si a biopsiei din tesut endometrial, in scopul determinarii starii de sanatate a uterului si al aprecierii potentialului prognostic de fertilitate.

Evaluarea si monitorizarea iepelor gestante

Evaluarea si monitorizarea iepei gestante se realizeaza in principal cu ajutorul tehnicilor de ultrasonografie trans abdominala si transrectala. Examinarea ultrasonografica in sine este foarte sigura pentru sanatatea iepei si a produsului de conceptie. Metoda transrectala implica acelasi risc de fisuri rectale ca si la iepele negestante.

Procedura examinarii calului in teren

In primul rand, examinati animalul in stare de stationare si de la distanta. Acest lucru poate fi adesea facut in timp ce luati anamneza de la proprietar. Luati in calcul tipul si conformatia corporala, orice variatie in greutate sau postura anormala si atitudinea animalului. 

In al doilea rand, examinati animalul de aproape, pentru pozitii anormale ale membrelor, copitelor, taieturi, laceratii, inflamatii ale tendoanelor sau articulatiilor, atrofii sau tumefactii musculare, si pentru orice alte modificari evidente. 

 

Evaluarea reproductiva a armasarilor

Evaluarea reproductiva a armasarilor constituie o examinare de rutinainainte de monta, care trebuie realizatainainte de inceperea sezonului de reproducere. Face parte, de asemenea, din examinarea de rutina realizatainainte de achizitionarea unui armasar, mai ales daca acesta urmeaza sa fie folosit ca animal de monta.

Anemia imuno-mediata la cabaline

Anemia imuno-mediata apare in urma cresterii nivelului de distrugere a eritrocitelor de catre anticorpi si complement. SINONIME • Anemia autoimuna hemolitica • Anemia hemolitica imuno-mediata (AHIM) EPIDEMIOLOGIE: Anemia acuta apare ca un raspuns autoimun declansat de anticorpi care ataca antigenele membranare eritrocitare. Poate fi declansata de infectia cu Streptococcus fecalis. In aceste cazuri, la caii sanatosi, cand este rece, imunoglobulina M (IgM) aglutineaza la rece celulele rosii. Poate sa apara la caii cu limfosarcom sau melanom.

Obezitatea la cai, o problema actuala

In paralel cu epidemia de obezitate umana, exista o recunoastere tot mai mare ca obezitatea este comuna pentru mai multe specii de animale domestice, inclusiv pentru cai. Mai mult, motivele pentru care animalele domestice dezvolta obezitatea sunt similare cu cele care au fost atribuite obezitatii la oameni. In 1994 mai putin de 10% dintre cai si ponei aveau probleme cu greutatea, in timp ce in prezent aproximativ 30% din aceste animale sunt supraponderale. In mod normal practicile de crestere contemporane se caracterizeaza prin furnizarea de ratii bogate in resurse energetice la caii care au o activitate fizica mare. Aceasta scurta revizuire este destinata evidentierii aspectelor legate de obezitatea ecvina si pentru a vedea diferentele intre riscurile medicale dintre obezitatea la cai dar si cea de la oameni.

Inseminarea artificiala la iapa

Este foarte important sa va asigurati ca iepele sunt inseminate doar in perioada estrului. Daca nu puteti recurge la depistarea estrului prin expunerea iepei la un armasar, utilizarea repetata a tehnicii ecografice se poate dovedi utila. Retineti faptul ca simpla prezenta a unui folicul ovarian de dimensiuni specifice celor preovulatorii, nu garanteaza faptul ca iapa este in estru. Trebuie sa fie prezente si alte semne ale estrului.

Probleme de comportament la cabaline - partea a II-a

In articolul anterior am discutat o scurta introducere in etopatologia ecvinelor si mai ales cum interventia umana, de cele mai multe ori neavenita, duce la modificarea etogramelor normale si la aparitia tulburarilor de comportament. In cele ce urmeaza, vom arunca o privire de ansamblu asupra relatiei complexe om- cal pentru a intelege de unde provin dificultatile de comunicare si aparitia tulburarilor comportamentale (asa cum am mentionat in partea I, ele sunt practic necunoscute in natura, ceea ce automat ne va face sa concluzionam ca interactiunea cu omul are o pondere mare in etiologia acestor tulburari).

Efectuarea suturii Caslick la iapa

Scopul metodei: Pentru tratamentul pneumovaginului si a infertilitatii iepei, datorate infectiilor ascendente de la nivelul tractului genital; Remedierea pneumovaginului duce la restabilirea mecanismelor de aparare normale ale tractului genital femel, ajungandu-se in cele din urma la remiterea endometritei; Pentru a preveni infertilitatea secundara pneumovaginului la iepele ce prezinta o conformatie perineala inadecvata, mai ales in situatiile in care comisura superioara a vulvei este situata la mai mult de 4 cm dorsal de podeaua vaginului.

Parazitismul la ecvine in Romania

Exista o specificitate a parazitismului la ecvinele din Romania? Studiul realizat intr-un abator specializat pentru ecvine, pe un numar total de 143 cabaline din care 67 au fost masculi, iar 76 femele, s-a recurs la cuantificarea intensivitatii parazitismului.

S-a examinat tubul digestiv, ficatul, pancreasul si arterele mezenterice. La analiza situatiei generale a fost evidentiata predominanta infestatiei cu strongili, cu o extensivitate generala de 95,80%, urmata de gasterofiloza (60,83%), celelalte parazitoze prezentand un nivel cuprins intre 4,19% (parascarioza) si 6,29% (hidatidoza). in unele cazuri s-au constatat diferente mai ales in functie de varsta cabalinelor analizate. Parazitismul cu Anoplocephala perfoliata a avut extensivitate si intensivitate minime la toate cazurile pozitive, caracteristic fiind faptul ca parazitii au fost evidentiati la cabalinele cu varsta peste 10 ani.

Probleme de comportament la cabaline - partea I

Desi neglijata o buna perioada de timp in Romania, problema tulburarilor de comportament ale cailor incepe sa fie adusa in discutie in ultimii cativa ani.

Practic necunoscuta in natura, patologia comportamentului este din ce in ce mai des intalnita in sistemele moderne de intretinere ale cabalinelor, datorita lipsei de experienta dar si organizare a proprietarilor de cai. Asa cum vom vedea mai jos, majoritatea problemelor de comportament deriva din necunoasterea comportamentului normal al cailor, carora trebuie sa li se ofere conditii adecvate speciei lor, pentru a-si putea indeplini necesitatile naturale ale comportamentului. Importanta comportamentelor aberante se leaga atat de aspectul financiar (investitii pierdute), dar si de cel al bunastarii animale.

Raport privind progresele inregistrate in studiul herpes-virusului ecvin (EHV-1)

Herpesvirusul Ecvin cunoscut sub numele de EHV-1, a fost mult studiat in ultimii ani. In 2011, mai multi cai care au participat la National Cutting Horse Association Western National Championship in Ogden, Utah, au inceput sa prezinte semne neurologice dupa plecarea de la eveniment. Acest focar a afectat industria ecvina, in mai multe state si a dus la decesele unor cai la care s-a dezvoltat forma neurologica de EHV-1, denumit myeloencephalopatie herpesvirus ecvin (AE).

Confirmat: viermii pot ajuta la vindecarea ranilor la cal

Confirmat: viermii pot ajuta la vindecarea ranilor la cal

Un studiu publicat in Jurnalul Veterinar Ecvin, supliment al Asociatiei Americane a Practicienilor Ecvini a ajuns la concluzia ca larvele pot juca un rol esential in ingrijirea veterinara moderna pentru o varietate de rani la cai.

VIER PFOTEN da o sansa la viata calului din Mehedinti ranit cu toporul

Medicii Fundatiei au finalizat cu succes operatia de reconstructie a tendoanelor la piciorul afectat.
Medicii si colaboratorii VIER PFOTEN au reusit sa finalizeze astazi, cu succes, operatia de reconstructie a ligamentelor si tendoanelor calului din Mehedinti caruia ii fusesera ranite picioarele cu toporul. Animalul, aflat in proprietatea unei familii din satul Barda, jud. Mehedinti, a fost atacat duminica dimineata de un vecin, pe motiv ca ar fi intrat in gradina lui. Animalul a fost adus de VIER PFOTEN la Corbeanca, unde, azi-dimineata, a fost operat la piciorul la care i se sectionasera tendoanele si ligamentele.

Abonează-te la acest feed RSS