Autentificare
updated 1:41 PM UTC, Oct 11, 2019

Top 5 ponturi colectarea sangelui in scop de diagnostic

Experienta in prelevarea sangelui este esentiala pentru ca medicul sau asistentul veterinar sa puna un diagnostic corect si sa monitorizeze in mod adecvat evolutia unui pacient. Colectarea nu incepe si nu se incheie cu venipunctia si aspiratia sangelui in seringa; probele de sange trebuie prelevate in conditii de siguranta si cu integritate, in timp ce se asigura o calitate maxima a serviciilor. 

Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala

Discopatia degenerativa este o problema comuna la caini dar putin frecventa la pisici. Sunt doua tipuri de baza (degenerare condroida si fibroida), cauzand doua patologii discale distincte.

Degenerarea condroida consta in deshidratarea continutului gelatinos al nucleului pulpos, acesta devenind o structura calcificata. Inelul fibros dorsal de obicei este slabit iar continutul nucleului pulpos extrudeaza prin acesta in canalul vertebral (degenerare Hansen tip 1 sau extruzie discala tip 1). In continuare, severitatea leziunilor pe maduva depind de: forta de impact, durata compresiei si cantitatea de material discal extrudat.

Pericardocenteza si toracotomia Pericardocenteza si toracotomia laterala stanga de urgenta

Expresia consacrata din literatura britanica „dying before your eyes”, traita de majoritatea clinicienilor are o etiologie primordiala reprezentata de afectiunile cardio-respiratorii. Corespondentul acestei situatii in patologia umana este „dead on arrival”,si fie ca discutam despre medicina umana sau veterinara, frustrarea pierderii pacientului este aceeasi.

Patologia cutanata indusa de starile de hipersensibilitate: Urticaria si angioedemul

Animalele de companie dezvolta o gama larga de reactii de hipersensibilitate 159. Dintre tipurile de reactii de hipersensibilitate descrise la caine, incidenta cea mai mare o au reactiile de hipersensibilitate de tip I 149, alaturi de acestea fiind insa implicate, in anumite conditii si restul mecanismelor hipersensibilitatii. Desi anafilaxia acuta constituie o forma dramatica de exprimare a hipersensibilitatii de tipul I adesea, reactiile nu se manifesta sistemic ci evolueaza localizat, corelate cu calea de patrundere a alergenului in organism.

ENDOSCOPIA - alternativa de diagnostic diferential in bolile gastro-intestinale

Bolile gastro-intestinale ale animalelor de companie sunt problemele majore din cazuistica unui clinician veterinar din zilele noastre. Frecventa acestora se datoreaza in primul rand conditiilor precare de intretinere si alimentatiei inadecvate ale prietenilor patrupezi, gastro-enteropatiile fiind mai frecvente la caine decat la pisica. Care sunt etapele diagnosticarii unei entitati gastro-intestinale? Intrebare simpla, dar cateodata neglijata de clinician, evitarea unui amanunt poate sa conduca la un diagnostic eronat, fara raspuns la tratamentul aplicat si inrautatirea starii de sanatate a pacientului. Anamneza si metodele semiologice aplicate uzual nu sunt suficiente pentru un diagnostic de certitudine in gastropatii si enteropatii. Cateodata, nici analizele biochimice efectuate, ecografia sau examenul radiologic - cu sau fara substanta de contrast- nu conduc la conlcuzii clare, pe baza carora s-ar putea aplica tratamentul corespunzator. Endoscopia vine in ajutorul clinicianului, nu ca si o ultima metoda de diagnosticare, ci mai degraba ca o metoda care atestaintr-adevar un diagnostic corect, coroborand toate datele obtinute prin examenele insirate anterior.

Corpii straini radiotransparenti

Corpii straini sunt unele dintre cele mai comune cauze ale ileusului mecanic. Unii corpi straini radiotransparenti pot prezenta un pattern de gaz caracteristic ce permite recunoasterea radiologica (stiuleti de porumb, samburi de fructe). Uneori si materialul textil poate fi vizibil secundar gazului ce ramane blocat in acesta. 

Luxatia de rotula - tratament chirurgical

Rotula este un os sesamoid care este situat la nivelul tendonului muschilor cvadriceps si care se misca pasiv in acelasi timp cu tendonul rotulian. Miscarea rotulei in troclea femurala este dependenta de structura oaselor membrului pelvin si de directia impusa de musculatura cvadricepsilor. Luxatia rotulei este una din problemele ortopedice cel mai des intalnite la caini (Johnson 1994, Ness 1996). Se datoreaza in primul rand anormalitatilor de crestere, luxatia traumatica fiind foarte rar intalnita. Etiopatogenia luxatiei rotulei la caine a fost analizata extensiv dar ramane in continuare putin inteleasa (DeAngelis si Hohn 1970, Robins 1990, Hulse 1993, Roush 1993, Tomlinson si Constantinescu 1994, Brinker 1997). O baza genetica a fost sugerata pentru aceasta conditie si a fost confirmata de predispozitia unor rase care au fost reprezentate cel mai des de multe ori prezentand luxatie de rotula la ambele picioare (LaFond 2002).

Niveluri ridicate de creatinina si uree in analiza de laborator

Nivelul ureei este crescut atunci cand nivelul serului este mai mare de 30 mg/dl. Nivelul creatininei este crescut atunci cand nivelul serului este mai mare de 2 mg/dl. Semnele uremiei apar de regula atunci cand ureea depaseste 100 md/dl. Valori crescute persistente de doua ori peste valorile normale ale ureei si creatininei indica o pieredere semnificativa a tesutului renal functional. O analiza a urinei poate indica daca nivelul crescut al ureei se datoreaza problemelor renale, prerenale sau postrenale.

Intoxicatii cu plante care contin oxalati

Acidul oxalic si oxalatii se gasesc in macrisuri din genurile: Oxalis, Rumex, in Amaranthus spp. (stiruri), Beta vulgaris (sfecla de zahar) si unele plante ornamentale: Dieffenbachia spp., Philodendron spp. In tara noastra, sursa toxica cea mai importanta o constituie sfecla, in care oxalatii se gasesc in colete si frunze. Dezvolatarea micetului Aspergillus niger pe fibroasele si paiele depozitate necorespunzator determina producerea de oxalat. Actiunea toxica principala a acidului oxalic si a oxalatilor solubili (de K) consta in cuplarea cu ionii de Ca2+ si transformarea in oxalat de Ca, insolubil, care formeaza cristale aciculare, cu efect iritant mecanic, atat asupra mucoaselor digestive, cat si asupra epiteliului tubilor uriniferi, ducand la blocaj renal.

DIAGNOSTICAREA UNEI DUBLE TELESCOPARI INTESTINALE LA CAINE

De cele mai multe ori, greseala noastra, a medicilor veterinari clinicieni este aceea de a trata o enteropatie simptomatic, fara a cauta etiologia exacta. Nu intotdeauna e corect si de aceea, in urma esuarii terapiei aplicate avem nevoie de o revizuire a ansamblului elementelor clinice pentru a ajunge la un diagnostic etiologic corect. Pentru aceasta, este necesara apelarea la teste paraclinice adecvate si corelate cu simptomatologia prezenta.

Hipocalcificarea/Displazia smaltului la animalele de companie

Aceasta afectiune este aparent un defect de formare pe suprafata smaltului, care devine localizat si pigmentat, poate fi si generalizat, fig.6. Rezultatul este smalt moale si poros. Poate fi cauzat de factori sistemici sau ereditari. In functie de caz, afectiunea poate viza unul sau sau mai multi dinti. Este esential sa ne amintim ca displazia de smalt apare doar daca defectul este in cursul stadiului de formare a smaltului, in timpul amelogenezei.

Intoxicatia cu lichid antigel (etilenglicol)

Lichidul antigel (etilenglicolul)  este utilizat ca anticongelant in radiatoarele autovehiculelor si in rotile tractoarelor de mare putere, care se umplu cu apasi uneori in instalatii de incalzire a locuintelor. Mai intrain compozitia unor solutii ale revelatorului fotografic, a unor produse comerciale utilizate pentru spalarea geamurilor, a parbrizelor pe timp de iarna sau pentru asigurarea supletei textilelor. Se prezinta ca un lichid siropos cu gust dulce- arzator (de spirt dulce). Solutia comerciala are o concentratie de 95%.

Componentele esentiale ale rationamentului clinic axat pe identificarea problemelor

Pasul 1 - lista de simptome.

Stabiliti o lista a simptomeor existente. Pasul initial in rezolvarea logica a problemelor clinice este acela de a clarifica si de a evidentia problemele cu care se prezinta pacientul. Acest lucru se realizeaza cel mai usor prin elaborarea unei liste de probleme, fie in minte, fie (in cazurile mai complicate) pe hartie sau calculator. 

Introducere in rationamentul clinic axat pe problemele existente - partea I

De ce unele probleme medicale sunt mai degraba frustrante decat interesante? 

Reflectati asupra unui caz medical cu care v-ati confruntat recent si care v-a provocat frustrare sau care a fost dificil de diagnosticat si tratat. Puteti identifica motivul pentru care acest caz vi s-a parut dificil? 

Exista o multitudine de motive pentru care cazurile clinice sunt mai degraba frustrante decat interesante. 

Microbiomul din fecalele de caine sugereaza existenta bolii intestinale inflamatorii

La caine a fost identificat un tipar al microorganismelor care indica prezenta inflamatiei intestinale. Cu o acuratete de mai mult de 90%, echipa de specialisti a folosit aceste informatii pentru a depista ce caini sunt afectati de boala intestinala inflamatorie. Totusi, aceasta echipa a determinat si faptul ca microflora intestinala a cainilor si oamenilor nu se aseamana indeajuns incat sa poata permite utilizarea cainilor pentru teste ce privesc analizarea acestei boli la om.

Stres si imunitate

Stresul reprezinta o stare ce afecteaza homeostazia unui organism, iar agentii stresori sunt actiunile mediului ce conduc la instituirea acesteia. In functie de agentul stresor, pentru organism, rezultatul poate fi neutru/pozitiv (stimulator) – eustres, ori negativ, soldat cu modificari patologice – distres. Mecanismele ce se deruleaza pe parcursul sindromului general de adaptare sunt numeroase, iar efectele diverse. In continuare ne vom referi, in special, la modul in care stresul influenteaza raspunsul imun (RI).

Imunofluorescenta indirecta, in diagnosticul bolilor infectioase, parazitare si autoimune la animalele de companie

Rezumat: Un diagnostic corect este baza unui tratament eficient. Stiintele medicale si biologice au evoluat extrem de mult, descoperindu-se noi si eficiente metode de diagnostic,dar care, din motive tehnice, de costuri sau acceptanta a clinicianului sunt greu de implementat. Metodele clasice cunoscute si larg acceptate, sunt permanent imbunatatite, in sensul cresterii sensibilitatii si specificitatii lor, acesti parametri statistici caracterizand acuratetea testelor de laborator. In alegerea unei metode de diagnostic, clinicianul trebuie sa tina cont de aceste variabile. Sensibilitatea exprima procentul de cazuri depistate pozitive din numarul total de cazuri pozitive, sau altfel spus, test pozitiv la un animal bolnav. Specificitatea exprima procentul de cazuri depistate negative din numarul total de cazuri negative, sau altfel spus, test negativ la un animal fără boala.

Hipotiroidismul canin, endocrinopatie rar diagnosticata in cabinete veterinare -studiu de caz

Hipotiroidismul - boala endocrinologica frecvent intalnita la caini, caracterizata prin disfunctie metabolica complexa. Diagnosticarea ei pune in dificultate medicul veterinar clinician deoarece semnele clinice sunt variate, nu sunt patognomonice, iar aparatura pentru determinarea valorilor hormonale este foarte rar gasita in cabinetele veterinare din Romania. Dereglarea hormonala poate sa fie cauzata de o lista intreaga de boli, care pot sa conduca la sindromul bolii eutiroidiene (euthyroid sick syndrome) – hiperadrenocorticism, ceto-acidoza in diabet zaharat, insuficienta renala, hiperestrogenismul.

Abonează-te la acest feed RSS