Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 540
updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP

Gestionarea durerii este esențială în medicina veterinară. Ameliorarea durerii nu este doar o obligație profesională (nu trebuie să uităm jurământul medicilor veterinari de a „alina durerea și suferința animalelor”), ci și un element-cheie al vindecării animalelor și al întăririi legăturii dintre medicul veterinar și pacientul său. Principiile de gestionare a durerii ale unei clinici veterinare denotă înclinația acesteia către compasiune față de pacienții săi, către recuperarea optimă din boală, traumatisme sau intervenții chirurgicale și către îmbunătățirea calității vieții animalelor.

Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie

Când majoritatea oamenilor se gândesc la radiații, își imaginează tipul de radiații descrise în filme și la televizor, tipul de radiații care sunt atât de puternice încât pot distruge orașe întregi sau pot provoca mutații care fie sunt deformante, fie pot conferi puteri supraomenești. Realitatea este că radiațiile sunt peste tot în jurul nostru. Diferite tipuri de radiații au niveluri diferite de energie. Radiațiile sunt cele care ne dau radioul, microundele, arsurile solare și pot chiar ucide. Radiațiile pot fi, de asemenea, o minune medicală. Atunci când sunt utilizate în mod corespunzător, de către persoane instruite, radiațiile pot vindeca cancerul. Articolul trece în revistă efectele acute și efectele tardive ale radiațiilor la nivelul pielii, mucoaselor, intestinelor, plămânilor, ochilor și creierului în cazul tratamentului oncologic la câini și pisici.

Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară

Tulburări legate de separare la câini: O abordare practică a tratamentului în asistența medicală primară: Tulburările legate de separare sunt frecvente la câini. Diagnosticul și tratamentul în asistența medicală primară este mai eficient atunci când este împărțit în mai multe programări mai scurte. La fel ca în cazul consultațiilor medicale în care medicul duce animalul într-o altă locație pentru a preleva sânge sau a administra tratamente, medicul este parte integrantă a gestionării eficiente și eficace a cazurilor de comportament. Acest articol abordează formatul prin care cazurile de anxietate de separare pot fi diagnosticate și tratate în mod eficient și eficace în practica de îngrijire veterinară primară.

Sindromul de diaree hemoragică acută la câini

Sindromul de diaree hemoragică acută (SDHA) este o nouă denumire propusă pentru a descrie sindromul cunoscut de zeci de ani sub numele de gastroenterită hemoragică (GH). Noua denumire definește mai bine boala, deoarece un studiu recent a demonstrat: câinii afectați nu prezintă nicio inflamație gastrică. Sindromul poate afecta câini de toate rasele și de toate vârstele, deși câinii de vârstă mijlocie din rasele mici și toy par a fi predispuși.

Diabetul zaharat la animalele de companie

Diabetul zaharat (DZ) reprezinta o afectiune ce poate fi tratatasi care necesita un efort constant din partea medicului veterinar si a proprietarului de animal. Acest articol asigura recomandarile generale pentru tratamentul diabetului la caini si pisici. Tratamentul diabetului zaharat combina arta cu stiinta, in parte datorita numerosilor factori care pot influenta gravitatea bolii si raspunsul organismului la tratament. Fiecare animal necesita evaluari frecvente si personalizate, iar tratamentul trebuie modificat in functie de raspunsul organismului.

Atopia canina

Atopia este o afectiune genetica ce predispune individul la sensibilizarea cu Ag proveniti din mediul inconjurator, fata de care, subiectii normali sunt toleranti. Atopia favorizeaza aparitia alergozelor, dar nu reprezinta, luata ca atare, o afectiune, mai ales ca nu toti subiectii atopici dezvolta, in mod obligatoriu, o boala alergica, iar aceste afectiuni pot sa evolueze si in lipsa terenului atopic.

Caz de necroliza epidermica streptococica la un Shar-Pei

Un mascul castrat, in varsta de 4 ani, din rasa Shar Pei a fost prezentat cu febra mare cu debut brusc urmata in scurt timp de edem cald la nivelul articulatiei jaretilor insotita de durere zonala intensa si jena locomotorie evidenta.  Evolutia a continuat cu celulita, exsudate dermice, necroze dermice cu depozite purulente subiacente. Citologia fluidelor din plagi a relevat cantitati mari de coci. Examenul bacteriologic a confirmat prezenta Streptococcus canis. Diagnosticarea necrolizei epidermice streptococice si a sindromului de raspuns inflamator sistemic (SIRS) s-a facut pe baza interpretarii simptomelor clinice, a analizelor de laborator si a rezultatului culturii bacteriene. Dupa 7 zile de tratament intensiv in clinica, s-a continuat tratamentul ambulator inca 14 zile. Recuperarea cutanata la 14 zile de tratament era completa, plagile fiind inchise.

Luxatia patelara

Una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite in clinicile veterinare de chirurgie-ortopedie este luxatia patelara. Acesta este motivul pentru care am ales acest subiect important si-l voi dezvolta impreuna cu modalitatile de rezolvare pe care le folosim in clinica noastra cel mai frecvent. In clinica noastra frecventa este mai mare aproape, decat a fracturilor. Nu va fi o prezentare de caz ci o prezentare generala impreuna cu rezolvarea unor cazuri intalnite in ultima vreme la cateii „la moda” la ora actuala gen Yorkshire, Bichon, Caniche si Westie, de multe ori bilaterala, cel mai des cauza este congenitala, mai rar traumatica, de obicei mediala, gradele diferind de la 1 la 4. Daca cele de gradul 1 preferam sa le tinem sub supraveghere, daca nu creaza disconfort, pentru celelalte recomandam interventia chirurgicala.

Mijloace terapeutice: terapia adjuvanta in oncologia animalelor de companie

Terapia adjuvanta a fost folosita de mult timp ca si mijloc de imbunatatire a calitatii vietii pacientilor cu cancer, fiind in prezent acceptata ca si parte a protocolului de gestionare a cazurilor oncologice. Deoarece calitatea vietii pacientului reprezinta de obicei prima grija a proprietarului acestuia, deciziile legate de terapia primara si adjuvanta nu trebuie sa ia in calcul numai factorii determinanti ai bolii, ci si dorintele, preferintele si limitarile proprietarului.

Metode terapeutice: chimioterapia si imunoterapia la animalele de companie

Chimioterapia este in prezent o modalitate de tratament frecvent folosita in cadrul medicinei oncologice veterinare. Chimioterapia conventionala, chimioterapia metronomica si chimioterapia tintita realizata cu ajutorul inhibitorilor tirozin-kinazici (ITK) reprezinta metode disponibile practicienilor specializati pe animale mici si difera in functie de indicatii si de obiective. De aceea, pentru a fi folosite cu succes in practica, clinicianul trebuie sa fie constient de cateva principii de baza specifice fiecarei metode. Cunoasterea tehnicilor adecvate de administrare si a efectelor adverse secundare ale medicamentelor este esentiala.

Diagnosticarea tipului de tumora la animalele de companie

De indata ce este suspicionat un proces neoplazic, determinarea tipului de tumora serveste ca baza de plecare pentru urmatoarele etape ale gestionarii cazului oncologic. Tabelul 1 listeaza tipurile de tumori frecvent diagnosticate la caini, iar Tabelul 2 listeaza tipurile de tumori frecvent diagnosticate la pisici. Diagnosticul de certitudine nu se poate confirma doar pe baza palpatiei. Biopsia reprezinta metoda de baza care permite inlaturarea si examinarea celulelor provenite din corp pentru a se determina prezenta, cauza sau extinderea procesului morbid. Probele de tesut pot fi obtinute prin aspiratia cu ac fin in scopul examenului citologic sau prin biopsie tisulara in scopul interpretarii histopatologice. 

Transferul pacientilor si colaborarea cu specialistii in oncologie

Transferul catre un specialist in oncologie poate fi potrivit din mai multe motive. Acestea includ situatiile in care medicul veterinar generalist sau proprietarul doreste sa aiba acces la toate optiunile de tratament posibile sau atunci cand medicul veterinar initial nu poate asigura pacientului un tratament optim din diverse motive. 

Practicienii care trimit un pacient bolnav de cancer la un specialist oncolog trebuie sa aiba in vedere urmatoarele consideratii:

Indicatii oncologice pentru cazurile intalnite la caini si pisici - introducere

Toate clinicile veterinare specializate in animale de companie vor avea parte periodic de cazuri oncologice, ceea ce face din diagnosticul si tratamentul cancerului o componenta esentiala a masurilor de baza ale unei ingrijiri complete. Deoarece fiecare caz oncologic este unic din punct de vedere medical, aceste instructiuni recomanda o abordare adaptata la pacient, care sa cuprinda urmatoarele etape: diagnostic, stadializare, interventie terapeutica, dispozitii legate de siguranta pacientului si a personalului in ceea ce priveste manipularea substantelor chimioterapice, transferul catre o clinica specializata in oncologie atunci cand este cazul si o puternica sprijinire morala a clientului.

Hernia perineala la caine

Hernia reprezinta prin definitie iesirea unui organ din cavitatea in care se gaseste in mod normal. Daca ne referim la masa intestinala, cavitatea in care aceasta se regaseste in mod normal este cea peritoneala, ca atare hernia se va produce intr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal. Cainii, ca si oamenii, pot suferi hernii. Unele pot fi evidente inca de la nastere, altele pot aparea ca urmare a unor traumatisme, sau pot surveni in timpul vietii datorita afectarii din diverse motive a masei musculare. De fapt, hernia reprezinta o slabire (desirare) a fibrei musculare la nivelul peretelui abdominal, fapt ce duce la prolabarea tesutului adipos (al grasimii) si in final, al organelor interne printr-o bresa a peretelui abdominal. In functie de tipul de hernie, starea clinica a animalului poate fi afectata, fiind necesara interventia medicului veterinar. Lasate netratate, herniile pot pune in pericol viata animalului.

Top 5 ponturi colectarea sangelui in scop de diagnostic

Experienta in prelevarea sangelui este esentiala pentru ca medicul sau asistentul veterinar sa puna un diagnostic corect si sa monitorizeze in mod adecvat evolutia unui pacient. Colectarea nu incepe si nu se incheie cu venipunctia si aspiratia sangelui in seringa; probele de sange trebuie prelevate in conditii de siguranta si cu integritate, in timp ce se asigura o calitate maxima a serviciilor. 

Diagnostic imagistic si tratament chirurgical in boala degenerativa discala

Discopatia degenerativa este o problema comuna la caini dar putin frecventa la pisici. Sunt doua tipuri de baza (degenerare condroida si fibroida), cauzand doua patologii discale distincte.

Degenerarea condroida consta in deshidratarea continutului gelatinos al nucleului pulpos, acesta devenind o structura calcificata. Inelul fibros dorsal de obicei este slabit iar continutul nucleului pulpos extrudeaza prin acesta in canalul vertebral (degenerare Hansen tip 1 sau extruzie discala tip 1). In continuare, severitatea leziunilor pe maduva depind de: forta de impact, durata compresiei si cantitatea de material discal extrudat.

Pericardocenteza si toracotomia Pericardocenteza si toracotomia laterala stanga de urgenta

Expresia consacrata din literatura britanica „dying before your eyes”, traita de majoritatea clinicienilor are o etiologie primordiala reprezentata de afectiunile cardio-respiratorii. Corespondentul acestei situatii in patologia umana este „dead on arrival”,si fie ca discutam despre medicina umana sau veterinara, frustrarea pierderii pacientului este aceeasi.

Abonează-te la acest feed RSS