Autentificare
updated 6:53 AM UTC, Jun 25, 2019

Niveluri ridicate de creatinina si uree in analiza de laborator

Nivelul ureei este crescut atunci cand nivelul serului este mai mare de 30 mg/dl. Nivelul creatininei este crescut atunci cand nivelul serului este mai mare de 2 mg/dl. Semnele uremiei apar de regula atunci cand ureea depaseste 100 md/dl. Valori crescute persistente de doua ori peste valorile normale ale ureei si creatininei indica o pieredere semnificativa a tesutului renal functional. O analiza a urinei poate indica daca nivelul crescut al ureei se datoreaza problemelor renale, prerenale sau postrenale.

Intoxicatii cu plante care contin oxalati

Acidul oxalic si oxalatii se gasesc in macrisuri din genurile: Oxalis, Rumex, in Amaranthus spp. (stiruri), Beta vulgaris (sfecla de zahar) si unele plante ornamentale: Dieffenbachia spp., Philodendron spp. In tara noastra, sursa toxica cea mai importanta o constituie sfecla, in care oxalatii se gasesc in colete si frunze. Dezvolatarea micetului Aspergillus niger pe fibroasele si paiele depozitate necorespunzator determina producerea de oxalat. Actiunea toxica principala a acidului oxalic si a oxalatilor solubili (de K) consta in cuplarea cu ionii de Ca2+ si transformarea in oxalat de Ca, insolubil, care formeaza cristale aciculare, cu efect iritant mecanic, atat asupra mucoaselor digestive, cat si asupra epiteliului tubilor uriniferi, ducand la blocaj renal.

DIAGNOSTICAREA UNEI DUBLE TELESCOPARI INTESTINALE LA CAINE

De cele mai multe ori, greseala noastra, a medicilor veterinari clinicieni este aceea de a trata o enteropatie simptomatic, fara a cauta etiologia exacta. Nu intotdeauna e corect si de aceea, in urma esuarii terapiei aplicate avem nevoie de o revizuire a ansamblului elementelor clinice pentru a ajunge la un diagnostic etiologic corect. Pentru aceasta, este necesara apelarea la teste paraclinice adecvate si corelate cu simptomatologia prezenta.

Hipocalcificarea/Displazia smaltului la animalele de companie

Aceasta afectiune este aparent un defect de formare pe suprafata smaltului, care devine localizat si pigmentat, poate fi si generalizat, fig.6. Rezultatul este smalt moale si poros. Poate fi cauzat de factori sistemici sau ereditari. In functie de caz, afectiunea poate viza unul sau sau mai multi dinti. Este esential sa ne amintim ca displazia de smalt apare doar daca defectul este in cursul stadiului de formare a smaltului, in timpul amelogenezei.

Intoxicatia cu lichid antigel (etilenglicol)

Lichidul antigel (etilenglicolul)  este utilizat ca anticongelant in radiatoarele autovehiculelor si in rotile tractoarelor de mare putere, care se umplu cu apasi uneori in instalatii de incalzire a locuintelor. Mai intrain compozitia unor solutii ale revelatorului fotografic, a unor produse comerciale utilizate pentru spalarea geamurilor, a parbrizelor pe timp de iarna sau pentru asigurarea supletei textilelor. Se prezinta ca un lichid siropos cu gust dulce- arzator (de spirt dulce). Solutia comerciala are o concentratie de 95%.

Componentele esentiale ale rationamentului clinic axat pe identificarea problemelor

Pasul 1 - lista de simptome.

Stabiliti o lista a simptomeor existente. Pasul initial in rezolvarea logica a problemelor clinice este acela de a clarifica si de a evidentia problemele cu care se prezinta pacientul. Acest lucru se realizeaza cel mai usor prin elaborarea unei liste de probleme, fie in minte, fie (in cazurile mai complicate) pe hartie sau calculator. 

Introducere in rationamentul clinic axat pe problemele existente - partea I

De ce unele probleme medicale sunt mai degraba frustrante decat interesante? 

Reflectati asupra unui caz medical cu care v-ati confruntat recent si care v-a provocat frustrare sau care a fost dificil de diagnosticat si tratat. Puteti identifica motivul pentru care acest caz vi s-a parut dificil? 

Exista o multitudine de motive pentru care cazurile clinice sunt mai degraba frustrante decat interesante. 

Microbiomul din fecalele de caine sugereaza existenta bolii intestinale inflamatorii

La caine a fost identificat un tipar al microorganismelor care indica prezenta inflamatiei intestinale. Cu o acuratete de mai mult de 90%, echipa de specialisti a folosit aceste informatii pentru a depista ce caini sunt afectati de boala intestinala inflamatorie. Totusi, aceasta echipa a determinat si faptul ca microflora intestinala a cainilor si oamenilor nu se aseamana indeajuns incat sa poata permite utilizarea cainilor pentru teste ce privesc analizarea acestei boli la om.

Stres si imunitate

Stresul reprezinta o stare ce afecteaza homeostazia unui organism, iar agentii stresori sunt actiunile mediului ce conduc la instituirea acesteia. In functie de agentul stresor, pentru organism, rezultatul poate fi neutru/pozitiv (stimulator) – eustres, ori negativ, soldat cu modificari patologice – distres. Mecanismele ce se deruleaza pe parcursul sindromului general de adaptare sunt numeroase, iar efectele diverse. In continuare ne vom referi, in special, la modul in care stresul influenteaza raspunsul imun (RI).

Imunofluorescenta indirecta, in diagnosticul bolilor infectioase, parazitare si autoimune la animalele de companie

Rezumat: Un diagnostic corect este baza unui tratament eficient. Stiintele medicale si biologice au evoluat extrem de mult, descoperindu-se noi si eficiente metode de diagnostic,dar care, din motive tehnice, de costuri sau acceptanta a clinicianului sunt greu de implementat. Metodele clasice cunoscute si larg acceptate, sunt permanent imbunatatite, in sensul cresterii sensibilitatii si specificitatii lor, acesti parametri statistici caracterizand acuratetea testelor de laborator. In alegerea unei metode de diagnostic, clinicianul trebuie sa tina cont de aceste variabile. Sensibilitatea exprima procentul de cazuri depistate pozitive din numarul total de cazuri pozitive, sau altfel spus, test pozitiv la un animal bolnav. Specificitatea exprima procentul de cazuri depistate negative din numarul total de cazuri negative, sau altfel spus, test negativ la un animal fără boala.

Hipotiroidismul canin, endocrinopatie rar diagnosticata in cabinete veterinare -studiu de caz

Hipotiroidismul - boala endocrinologica frecvent intalnita la caini, caracterizata prin disfunctie metabolica complexa. Diagnosticarea ei pune in dificultate medicul veterinar clinician deoarece semnele clinice sunt variate, nu sunt patognomonice, iar aparatura pentru determinarea valorilor hormonale este foarte rar gasita in cabinetele veterinare din Romania. Dereglarea hormonala poate sa fie cauzata de o lista intreaga de boli, care pot sa conduca la sindromul bolii eutiroidiene (euthyroid sick syndrome) – hiperadrenocorticism, ceto-acidoza in diabet zaharat, insuficienta renala, hiperestrogenismul.

Niveluri ridicate de acizi biliari si amoniac diagnostic diferential

Nivelurile ridicate de acizi biliari si amoniac serici sunt folosite in primul rand pentru diagnosticarea convulsiilor de la sunturile portosistemice vasculare. La animalele tinere ce au convulsii, dar care nu sufera de o boala hepatica evidenta, acizii biliari sunt folositi pentru a verifica de sunturi vasculare congenitale macroscopice si microscopice. Diagrama de diagnostic poate fi descarcata din sectiunea de atasamente. 

Hiponatremia - diagnostic diferential

Hiponatremia este definita ca nivel seric al concentratiei de sodiu sub 140 mEq/L. Multe afectiuni pot scadea sodiul seric. Conditiile care cresc aportul, cresc excretia si cauzeaza suprahidratarea scad concentratia sodiului seric. Testul cheie pentru diagnostic este raportul Na:K. Aldosteronul din cortexul suprarenal controleaza resorbtia sodiului si excretia potasiului in tubulii renali. Deficientele cauzeaza un raport scazut Na:K si sugereaza insuficienta suprarenala. Diagrama poate fi descarcata la rezolutie mare din sectiunea Atasamente a articolului. 

OSTEODISTROFIA HIPERTROFICA (Osteopatia metafizara)

Reprezinta o entitate patologica sistemica pe care o intalnim relativ rar la tineretul canin cu varste cuprinse intre 2 si 7 luni. Patologia se caracterizeaza prin afectarea sistemului osos la nivelul metafizelor oaselor lungi. Conform literaturii de specialitate, cele mai afectate sunt rasele gigant –Dog, Mastinff, Setter etc. Desi etiologia este inca neelucidata, se speculeaza pe seama rolului pe care il joaca nutritia – ratiile dezechilibrate si hipovitaminoza C; ca si cauze au mai fost propuse si inflamatiile suprative aseptice. 

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea este descrisa oficial ca fiind o boala caracterizata prin acumulare excesiva de tesut adipos, in asa masura incat sanatatea animalului risca sa fie sever afectata. In trecut multi medici veterinari nu au considerat obezitatea ca fiind o problema serioasa, ci mai degraba o  problema estetica. Totusi, astazi aceasta este recunoscuta ca fiind o afectiune medicala importanta deoarece predispune pacientii la o varietate de tulburari, inclusiv osteoartrita, boli cardiorespiratorii, diabet zaharat, constipatie, dermatita, risc anestezic crescut si durata de viata scazuta. In plus, in urma unor studii recente care au demonstrat faptul ca aproximativ 40% dintre animalele de companie sunt supraponderale, obezitatea este in prezent cea mai frecventa afectiune medicala a animalelor cu proprietar si o mare problema de bunastare a acestora. Acest articol evidentiaza factorii de risc asociati obezitatii la animalele mici, ofera solutii pentru gestionarea afectiunii si sugereaza niste strategii prin care aceasta boala ar putea fi evitata.      

Fizioterapia la caine si pisica

In timp ce fizioterapia este larg utilizata in medicina umana, mai ales in materie de recuperare functionala, animalele de companie au parte in prea mica masura, de beneficiile ei. Tehnicile fizioterapeutice sunt destul de numeroase (electroterapie, kinetoterapie etc) si permit o buna recuperare a capacitatilor motorii pierdute ca urmare a unei afectiuni neurologice, a unui accident sau dupa o interventie chirurgicala. 

Acupunctura veterinara - studiu de caz - incontinenta urinara

Acupunctura veterinara este un sistem complex de diagnosticare, tratare si preventie a bolilor, al carui principiu este actiunea reflexa a organismului ca urmare a inteparii anumitor puncte cu ace metalice fine. Sunt recunoscute in medicina occidentala, umana si veterinara, reactiile unor zone cutanate sub forma unor senzatii dureroase, termice sau schimbarea umiditatii pe anumite zone cutanate in cadrul unor afectiuni de organ. Aceleasi principii sunt dezvoltate mai pe larg in Medicina Traditionala Chineza (MTC), unde neexistand mijloace paraclinice de investigatie la momentul dezvoltarii practicilor de acupunctura (cu peste 5000 de ani in urma), semiologia avea un loc foarte important in diagnostic. In ultimii ani, metodele alternative de diagnostic si tratament au inceput sa prinda foarte mult adepti, multi dintre ei asteptand un fel de "magie", acupunctura nu are nimic de a face cu magia.

Abonează-te la acest feed RSS