updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Perioada peripartum la rumegatoare

Perioada peripartum este o perioada cu risc crescut pentru fetus si pentru mama. Aproximativ 5-10% din viteii fatati anual si 15-20% din mieii fatati anual in Statele Unite, mor inainte de intarcare. Intre 50% si 70% mortalitatea neonatala apare in primele 3 zile de viata, distocia, infometarea si hipotermia fiind responsabile pentru 50-60% din aceste pierderi. Viabilitatea fetala redusa deseori reflecta gestionarea gresita a nutritiei materne si/sau mediul de pe parcursul ultimului trimestru de gestatie si/sau perioadele prepartum si peripartum. Investigatiile morbiditatii perinatale si a mortalitatii ar trebui sa inceapa cu evaluarea managementului matern. Unele dinte cele mai comune cauze ale fatarii neviabile si ale mortalitatii perinatale sunt enumerate in caseta 1.

Tehnici de examinare a turmelor - examenul clinic

Descriem pe larg unele dintre tehnicile utilizate in examinarea un grup sau turma de animale. Acestea pot fi folosite singure sau ca si combinatie de tehnici in functie de natura problemei, disponibilitatea facilitatilor care sa sprijine examinarea si examinatorul, cum ar fi laboratoarele de diagnostic si laboratoare de analize luand in considerare si costul acestora. In acest articol vom scrie despre examinarea clinica.

Controlul infectiilor nozocomiale

O buna igiena si precautii standard pentru controlul infectiei sunt masuri cruciale pentru protejarea pacientilor si pentru asigurarea unui mediu sigur in cabinet. Este necesar ca toti membrii cabinetului sa cunoas - ca masurile de control al infectiilor nozocomiale si sa fie instruiti cu privire la igiena in cabinet.

Semnificatia clinica a unor parametri biochimici serici la bovine

In ultimul deceniu, utilizarea unor parametri biochimici sanguini ca indicatori ai statusului fiziologic, nutritional, metabolic si clinic al animalelor de ferma se aplica pe scara din ce in ce mai larga si in tara noastra. Aceasta amploare a utilizarii testelor biochimice se datoreaza in primul rand progreselor realizate in domeniul instrumentelor de laborator, in special a analizoarelor semiautomate si automate, si utilizarii unor metodologii si reactivi standardizati.

Dermatita fotosesibilizanta

Reactiile fototoxice pot fi induse de substante specifice din plante, medicamentos sau pot aparea in tulburari meolice in care o substanta chimica fotosensibilizanta corespunzatoare este produsa in exces.In fiecare caz, reactia fototoxica apare cand suficient medicament sau produs meolic absoarbe radiatie suficienta in tesutul reactiv. Reactiile fototoxice induse medicamentos pot aparea la prima expunere. Incidenta fototoxicitatii este direct proportionala cu concentratia de sensibilizant si cu cantitatea de lumina.

Abonează-te la acest feed RSS