updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Bolile cardiace la dihori

Alaturi de insulinom, bolile cardiace reprezinta un diagnostic diferential pentru starile de slabiciune generala si letargie la dihori. Cardiomiopatia dilatativa este cea mai frecventa afectiune cardiaca a dihorilor de varsta medie si inaintata. Diagnosticul de insuficienta cardiaca congestiva ar trebui sa fie folosit cu prudenta la dihorii cu efuziuni pleurale severe. Fluidul pleural poate masca prezenta unei mase mediastinale cauzata de limfom, mai ales la dihorii in varsta de doi ani sau mai putin. Gestionarea bolilor cardiace ale dihorilor urmeaza in general aceleasi repere terapeutice folosite pentru caini si pisici, insa dihorii sunt foarte sensibili la tratamentul cu enalapril si devin letargici datorita hipotensiunii secundare. Prognosticul pe termen lung al cardiopatiilor dihorilor este de la rezervat spre grav.

Ingrijirea post-operatorie pentru animalele exotice

Monitorizati cu atentie functia respiratorie, deoarece pot aparea cu usurinta obstructii respiratorii, inainte ca pacientul sa isi recapete cunostinta. In cazul pasarilor si reptilelor, o importanta deosebita o are minimalizarea hipotensiunii ortostatice prin mentinerea pacientului intr-o pozitie corporala cat mai naturala, raportata la planul orizontal (orizontala si sternala in cazul reptilelor si mamiferelor, orizontala si laterala in cazul pasarilor) si prin schimbarea foarte lenta a acestor pozitii.

Dermatofitoza la mamiferele mici

Incidenta micozelor cu exprimare clinica este redusa la animalele mici, insa Trichophyton mentagrophytes reprezinta cea mai frecventa cauza a dermatitelor la aceste animale. Agentii etiologici ai micozelor prezinta o importanta mai mare din punct de vedere zoonotic, decat din punct de vedere clinic. Rozatoarele sunt in general purtatori asimptomatici ai pecinginei (tricofitiei), iar transmiterea acesteia la oamenii care intra in contact cu aceste rozatoare nu este neobisnuita. 

Dihorul - un pacient exotic

Nu in fiecare zi ne intra in cabinet un client care are ca animal de companie un dihor. Insa, atunci cand aceasta se intampla,este impetuos necesar ca medic veterinar sa cunosti cateva date despre acest minunat animalut pentru a-l putea trata in cunostinta de cauza.

Multi medici veterinari care au avut de-a face cu astfel de pacienti i-au tratat la fel ca pe un caine sau o pisica, de aici venind si suspiciunea proprietarilor de dihori atunci cand ajung la prima vizita la tine la cabinet. Voi incepe o serie de articole referitoare la aceasta specie pentru a usura munca clinicianului roman.

Dihorul face parte din ordinul carnivorelor, familia mustelidae, speciile: Mustela putorius furo sau Mustela furo. Dihorul este un animal domestic care provine din dihorul european (domesticit initial pentru controlul daunatorilor si pentru vanatoare). A fost folosit pentru vanatul rozatoarelor si al iepurilor si a fost crescut pentru blana. Dihorul este un animal de companie blajin, jucaus, ne-agresiv si neteritorial si care necesita o doza justa de atentie.

Dihorii sunt foarte activi si sunt animale curioase carora le place compania oamenilor si a altor animale. isi mentin spiritul jucaus toata viata. Dihorii nu sunt in mod exclusiv nici diurni, nici nocturni: sunt de obicei mai activi dimineata devreme si seara, dar orarul lor natural poate fi schimbat astfel incat sa coincida cu al stapanilor.

Ca si protocoale de vaccinare, exista pe piata din Romania vaccinuri produse de Intervet sau Bioveta, vaccinarea antirabica fiind recomandabila a fi facuta peste 16 saptamani, cu repetarea vaccinarii in fiecare an. Calea de administrare este cea subcutanata.

Prima vizita sau examinarea anuala

Abonează-te la acest feed RSS