updated 10:44 AM UTC, Mar 24, 2023 Europe/Bucharest

Pasteureloza la iepuri

Multi iepuri sunt purtatori de Pasteurella multocida, desi colonii de iepuri indemne de Pasteurella exista in multe medii controlate si laboratoare. Pasteurella multocida este cea mai frecventa cauza a bolilor respiratorii la iepuri. Pasteureloza cauzeaza in primul rand rinita, insa aceasta boala se poate manifesta la iepuri si sub forma afectiunilor cailor respiratorii inferioare, otitei medii, dacriocistitei si conjunctivitei, abceselor din diverse tesuturi, afectiunilor sistemului reproducator si septicemiei.

Hemoleucograma si biochimie - valorile de referinta la iepuri

In articolul acesta vom vorbi despre valorile de referinta normale, trebuie sa aveti in vedere faptul ca o mare parte din aceste date provin de la iepuri de laborator, tinuti in conditii care difera de cele a iepurilor de casa. Exista o serie de parametri care influenteaza chimia sangelui printre care: dieta, cresterea, rasa, varsta, sexul, starea de sanatate si activitatea metabolica, daca este un iepure de interior sau de gradina, si sa nu uitam consangvinizarea. 

Torticolis iepuri

Inclinarea capului sau torticolisul, conditie cunoscuta si sub denumirea de „gat stramb” si rotirea episodica sau necontrolata a capului sunt probleme comune pentru iepurii de companie (Oryctolagus cuniculus) (Fig. 1). Exista doua cauze comune pentru inclinarea si rotirea capului la iepuri: otita medie/interna cauzata de o infectie bacteriana. Bacteriile izolate in mod obisnuit de la iepuri cu otita includ Pasteurella multocida, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Streptococcus spp. (Fisher si Carpenter 2012). Encefalomielita cauzata de Encephalitozoon cuniculi, un parazit obligat, intracelular, microsporidian intalnit adesea la iepuri de companie. Acest articol de prezentare a problemei se va concentra pe aceste doua aspecte diferentiale importante, desi exista multe alte cauze potentiale a inclinarii capului, inclusiv: sindromul larva migrans cauzat de Baylisascaris procyonis (Furuoka et al 2003, Deeb si DiGiacomo 1994), listerioza, toxoplasmoza, infectarea cu virusul rabic (Karp 1999) sau alte conditii care afecteaza sistemul nervos central cum este trauma, intoxicatia cu plumb si neoplazia (Sato et al 2011, Muller et al 2009, Paul-Murphy 2007, Morgan 1994).

Flebotomia la iepuri 

Iepurii sunt usor de speriat si pot incepe sa zgarie sau pot sari de pe masa de examinare in timpul consultatiei clinice sau in timp ce se ia o proba de sange. Adesea se smucesc ca raspuns la punctia venoasa in vena marginala a urechii, atunci cand piele nu a fost anesteziata in prealabil. De aceea, iepurii ar trebui contentionati intr-un prosop, sac sau halat. 

Ingrijirea post-operatorie pentru animalele exotice

Monitorizati cu atentie functia respiratorie, deoarece pot aparea cu usurinta obstructii respiratorii, inainte ca pacientul sa isi recapete cunostinta. In cazul pasarilor si reptilelor, o importanta deosebita o are minimalizarea hipotensiunii ortostatice prin mentinerea pacientului intr-o pozitie corporala cat mai naturala, raportata la planul orizontal (orizontala si sternala in cazul reptilelor si mamiferelor, orizontala si laterala in cazul pasarilor) si prin schimbarea foarte lenta a acestor pozitii.

Iepurii - considerente generale despre rase, comportament, nutritie si contentie

Iepurii au devenit si in Romania animale de companie destul de des intalnite. Medicamentele dedicate speciei au inceput sa recupereze din handicap iar iepurii incep sa faca parte semnificativa din numarul de cazuri tratate de medicii veterinari. Proprietarii de iepuri ca animale de companie se asteapta ca medicii veterinari sa asigure un standard ridicat de ingrijire si investigatii pentru acestia. si totusi, banuim ca patologia clinica a acestei rase este documentata de practician mai rar decat in cazul pacientilor felini sau canini.

Iata de ce am inceput sa prezentam din acest numar al revistei cateva informatii importante legate de iepuri, de comportamentul si contentia acestora, urmand ca in numerele viitoare sa largim aria subiectului cu valorile hematologice normale, diagnostice diferentiale, radiografii normale, urgentele si altele.

Rase comune si varietati

 

  • iepurii nu sunt rozatoare, ei sunt lagomorfe. 
  • multe rase de iepuri in diverse culori si combinatii de blana sunt populare ca animale de companie
  • Cele mai intalnite rase de iepuri ca animale de companie: Angora: Engleza, Franceza, Germana; Pitic: Florida White, Pitic olandez, Polonez; iepuri din rasa cu urechi blegi, berbec: francez, englez, olandez sau mini. 
  • Iepurii din rasa cu urechi blegi, berbec, au urechi care pot atinge podeaua atunci cand iepurele se ridica in doua labute; mini-lop se refera la dimensiunea urechilor, nu la dimensiunea iepurelui.
  • Alte rase de iepuri ca animale de companie: Chinchilla, Olandez, Alb de Hotot, Alb neozeelandez, Gigant flamand, Rhinlanders.
  • Rase de iepuri de laborator: Olandez, Alb Neozeelandez, Lop francez.
  • Rase de iepuri de carne: Gigantice: Urias Belgian, Marele Alb, Californian, Himalayan.
  • Rase de iepuri pentru blana: Rex, Angora.

 

Comportament:

Abonează-te la acest feed RSS