banner abonamente

Autentificare
updated 2:14 PM UTC, Apr 19, 2019

Componentele esentiale ale rationamentului clinic axat pe identificarea problemelor

Pasul 1 - lista de simptome.

Stabiliti o lista a simptomeor existente. Pasul initial in rezolvarea logica a problemelor clinice este acela de a clarifica si de a evidentia problemele cu care se prezinta pacientul. Acest lucru se realizeaza cel mai usor prin elaborarea unei liste de probleme, fie in minte, fie (in cazurile mai complicate) pe hartie sau calculator. 

Introducere in rationamentul clinic axat pe problemele existente - partea I

De ce unele probleme medicale sunt mai degraba frustrante decat interesante? 

Reflectati asupra unui caz medical cu care v-ati confruntat recent si care v-a provocat frustrare sau care a fost dificil de diagnosticat si tratat. Puteti identifica motivul pentru care acest caz vi s-a parut dificil? 

Exista o multitudine de motive pentru care cazurile clinice sunt mai degraba frustrante decat interesante. 

Niveluri ridicate de acizi biliari si amoniac diagnostic diferential

Nivelurile ridicate de acizi biliari si amoniac serici sunt folosite in primul rand pentru diagnosticarea convulsiilor de la sunturile portosistemice vasculare. La animalele tinere ce au convulsii, dar care nu sufera de o boala hepatica evidenta, acizii biliari sunt folositi pentru a verifica de sunturi vasculare congenitale macroscopice si microscopice. Diagrama de diagnostic poate fi descarcata din sectiunea de atasamente. 

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea este descrisa oficial ca fiind o boala caracterizata prin acumulare excesiva de tesut adipos, in asa masura incat sanatatea animalului risca sa fie sever afectata. In trecut multi medici veterinari nu au considerat obezitatea ca fiind o problema serioasa, ci mai degraba o  problema estetica. Totusi, astazi aceasta este recunoscuta ca fiind o afectiune medicala importanta deoarece predispune pacientii la o varietate de tulburari, inclusiv osteoartrita, boli cardiorespiratorii, diabet zaharat, constipatie, dermatita, risc anestezic crescut si durata de viata scazuta. In plus, in urma unor studii recente care au demonstrat faptul ca aproximativ 40% dintre animalele de companie sunt supraponderale, obezitatea este in prezent cea mai frecventa afectiune medicala a animalelor cu proprietar si o mare problema de bunastare a acestora. Acest articol evidentiaza factorii de risc asociati obezitatii la animalele mici, ofera solutii pentru gestionarea afectiunii si sugereaza niste strategii prin care aceasta boala ar putea fi evitata.      

Fizioterapia la caine si pisica

In timp ce fizioterapia este larg utilizata in medicina umana, mai ales in materie de recuperare functionala, animalele de companie au parte in prea mica masura, de beneficiile ei. Tehnicile fizioterapeutice sunt destul de numeroase (electroterapie, kinetoterapie etc) si permit o buna recuperare a capacitatilor motorii pierdute ca urmare a unei afectiuni neurologice, a unui accident sau dupa o interventie chirurgicala. 

Hipersensibilitatea de contact

Hipersensibilitatea de contact este o dermatita maculo-papulara, cu tendinta de lichenificare, caracterizata printr-un prurit variabil si care afecteaza, de obicei, zonele cu par rar. Termenul este utilizat pentru a descrie o reactie cutanata inflamatorie fata de actiunea unor agenti externi.

Fluidoterapie - Recomandari pentru caini si pisici

Acest articol prezinta recomandari practice pentru alegerea fluidelor perfuzabile, rata si calea lor de administrare. Acestea sunt grupate in functie de consideratiile generale si sunt insotite de indicatii specifice pentru fluidoterapia pre-anestezica sau pentru tratamentul pacientilor ce prezinta tulburari ale volumului total sau ale continutului de fluide corporale, precum si o distributie anormala a acestor fluide in interiorul corpului. Tineti cont de faptul ca aceste indrumari nu reprezinta standarde de ingrijire a pacientilor si nici standarde aprobate de CMVRo deci nu trebuie respectate ca protocoale obligatorii pentru rehidratare. In schimb, aceste sfaturi orientative reprezinta recomandari ale expertilor din cadrul AAHA/AAFP (American Association of Feline Practitioners). Tratamentul trebuie individualizat si adaptat la fiecare animal in parte, re-evaluat si reformulat in functie de modificarile statutului clinic al animalului. Alegerea lichidelor perfuzabile este dictata de nevoile pacientului, inclusiv de volumul, ritmul de administrare si compozitia necesara, precum si de compartimentul vizat pentru administrarea fluidelor (interstitial sau intravascular).

DIAGNOSTICUL ANEMIEI  la animalele de companie

Anemia reprezinta cea mai frecventa afectiune a seriei eritrocitare (a celulelor rosii din sange / RBC). Anemia poate cauza diverse simp­tome (ex.: slabiciune generala, letargie, intoleranta la efort, murmur cardiac, hemoglobinurie, pica, soc, moarte) sau poate evolua subclinic, fiind depistata doar in urma unui set general de analize in scop de diagnostic. 

Tricomonoza: o enigma a pisicilor

In ultimele doua decenii, protozoarul Tritrichomonas foetus a devenit cunoscut ca fiind o cauza a colitei cronice la pisici din intreaga lume. Astazi, tricomonoza este vazuta ca una dintre cele mai frecvente cauze infectioase ale diareei de intestin gros. Pisicile afectate sunt in general tinere (varsta medie de un an) si isi pastreaza starea de sanatate si scorul corporal, insa manifesta diaree tranzitorie. In mod caracteristic, fecalele au consistenta unei „baligi de vaca” si contin adesea mucus si/sau sange. La multe pisici, diareea se va remite spontan, fara tratament, dupa cateva luni, insa in unele cazuri aceasta continua sa se manifeste periodic pe parcursul mai multor ani.

Imagistica pancreasului la feline

Pancreasul este o glanda cu o functionare duala, care se afla in partea anterioara a abdomenului, chiar sub stomac, langa partea superioara a intestinului subtire. Acesta indeplineste doua functii importante: l endocrina - functia hormonala este functia principala a pancreasului fiind responsabila de reglarea zaharului din sange prin producerea unor hormoni importanti, unul dintre acestea fiind insulina. l enzimatica - functie ce implica productia de substante chimice speciale sau enzime, care sunt esentiale pentru digestia alimentelor. Aceste enzime sunt in mod normal inactive in pancreas si devin active in timpul mesei.

Lobul drept si „corpul” pancreasului normal la feline se aflain mezoduoden. Lobul stang este localizat in epiploonul mare de-a lungul marii curburi a stomacului. Pancreasul normal la feline nu este vizibil radiologic.

 Ecografia pancreasului normal la feline

Lobul drept subtire este localizat dorsomedial duodenului descendent, in mezoduoden. Varful distal al extremitatii drepte are o curbura craniala. Estremitatea stanga este mai scurta, mai groasa si este localizata intre stomac si colonul transvers. Corpul este gasit in unghiul format de stomac si duodenul descendent. Vezi figura 1. 

Dermatofitoza la mamiferele mici

Incidenta micozelor cu exprimare clinica este redusa la animalele mici, insa Trichophyton mentagrophytes reprezinta cea mai frecventa cauza a dermatitelor la aceste animale. Agentii etiologici ai micozelor prezinta o importanta mai mare din punct de vedere zoonotic, decat din punct de vedere clinic. Rozatoarele sunt in general purtatori asimptomatici ai pecinginei (tricofitiei), iar transmiterea acesteia la oamenii care intra in contact cu aceste rozatoare nu este neobisnuita. 

Cine este Hemopet?

In toamna lui 2011 a fost creat conceptul Hemopet – o organizatie non-profit menita sa reprezinte unul dintre pasii ce vor impinge nivelul serviciilor medicale veterinare din Romania inspre unul occidental.

Se introduce, astfel, un element de baza: terapia transfuzionala, fara de care desfasurarea procesului veterinar la un standard care sa asigure atat confortul medicului, cat si siguranta pacientului, nu putea avea loc. Transfuzia de sange este o interventie salvatoare de vieti atat timp cat exista disponibilitatea produsului sanguin adecvat.

Dorim sa oferim un sprijin de nadejde medicului veterinar, atat in practica sa de zi cu zi, inaintea sau poate in timpul unei interventii chirurgicale, avand in vedere ca acesta se confrunta cu cateva zeci de cazuri pe saptamana, apartinand unei mari varietati de specii, ce necesita o solutie dedicata pentru fiecare dintre acestea. Un alt element de importanta majora, care impacteaza direct sansele de supravietuire a pacientului, este livrabilitatea, in timp util, a produsului sanguin. De aceea, Hemopet si-a impus sa preia, sa gestioneze si sa satisfaca orice nevoie de sange/alt produs sanguin, oriunde in tara, in decurs de maxim 24 ore, in functie de proximitatea locatiei. Faptul ca media temporala de livrare in zona de proximitate (Bucuresti) este de maxim doua ore, aduce un plus de siguranta actului medical, atat pentru proprietar, cat si pentru medic. Asociatia Hemopet insa are mare nevoie de ajutorul medicilor veterinari practicieni – in special de sustinerea lor in comunicarea cu proprietarii de animale, in campaniile de informare si de sensibilizare a acestora cu privire la existenta unei astfel de nevoi – nevoia de sange – da, chiar si pentru animalele de companie!

PRINCIPII ALE TERAPIEI TRANSFUZIONALE LA ANIMALELE DE COMPANIE

Hipertiroidismul la feline

La feline, intre endocrinopatii, hipertiroidismul ocupa un loc prioritar, fiind considerata cea mai frecventa endocrinopatie. Hipertiroidismul este reprezentat de cresterea concentratiei sanguine a hormonilor tiroidieni: T3 si T4, insotita de o multitudine de alterari metabolice si tisulare consecutive.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de tireotoxicoza.

Etiologie

Hipertiroidismul este considerat o afectiune plurifactoriala. Printre cele mai frecvente cauze (peste 95% din cazuri) se numara adenomul tiroidian (unilobar aproximativ 30% din cazuri si 70% cu prinderea ambilor lobi tiroidieni), responsabil de cresterea secretiei de TSH si implicit de T4 si T3. Carcinomul tiroidian este citat ca si cauza a hipertiroidismului, dar cu un determinism limitat, intalnit la aproximativ 2% din cazuri. Concentratia de iod din hrana, sub forma de conserva umeda este de 8-10 ori mai mare decat necesarul zilnic, de aceea animalele pot inregistra astfel de dezechilibre.

Concentratia crescuta de seleniu din hrana poate fi un factor de risc crescut in inducerea sau intretinerea hipertiroidismului (seleniul, prin intreferente si implicatiile metabolice complexe, intervine in reglarea functiilor tiroidiene), chiar un factor declansator al hiperfunctiei tiroidiene. Desi nu exista o veritabila predispozitie de rasa, sex sau varsta, sunt date in literatura de specialitate care arata ca la rasele siameza si himalayana incidenta este mai redusa. Obisnuit, varsta pisicilor cu hipertiroidism variaza intre 4- 20 ani (mai putin de 5% manifesta semne clinice sub varsta de 10 ani).

Igiena orala la animalele de companie - notiuni introductive l

Cu toate ca este bine cunoscuta importanta igienei dentare exista cazuri in care acesta este plasata pe locul secund de multi dintre proprietari, care nu reusesc sa aiba grija de dintii animalelor in mod corespunzator.

Igiena orala, reprezinta procesul de ingrijire preventiva dentara. Cel mai important palier din igiena dentara veterinara, consta in procesul de ingrijire efectuat de catre proprietar. Ingrijirea ambulatorie poate fi completata cu tratamente profesionale stomatologice, preventive, furnizate de medicii veterinari periodic. In acest context, perierea dintilor este importanta, desi singura nu va putea elimina patologia dentara cel mai des exprimata prin tartru, la animalele de companie. Prin eliminarea tartrului se pot reduce complicatiile patologice orale exprimate prin riscul de aparitie al durerilor sau cariei dentare, a paradontozei sau chiar pierderii dintilor.

Importanta igienei orale la animalele de companie se reflecta asupra calitatii vietii din punct de vedere al:

  • Homeostaziei aparatului masticator
  • Evaluarii statusului oro-dentar
  • Depistarii afectiunilor complicate

Diagnosticuri dupa semnele clinice - slabiciune si varsaturi - diagnostic diferential

Slabiciunea poate fi continua sau episodica. Slabiciunea continua se refera la o stare generalizata de lipsa de energie, cu oboseala musculara sau lesin. Slabiciunea episodica are loc la exercitiul fizic si se diminueaza cu odihna. Semnele includ ataxia, pareza, gafaiala, rezistenta la ridicat sau mers, colapsul.

Panoul de sange si testele speciale de laborator pot dezvalui cinci categorii ale bolii care cauzeaza slabiciunea. Testele de sange pot dezvalui conditiile inflamatorii, boli nutritionale, cateva cauze ale hipoxemiei, cateva boli musculare si multe boli metabolice. Testele speciale sunt necesare pentru a diagnostica bolile cardiovasculare si neuromusculare.

Terapia cancerului - Cum folosim antinflamatoarele nesteroidiene -partea aII-a

Am expus in prima parte efectele generale ale NSAID (NonSteroid Anti-Inflamatory Drugs), cateva elemente de farmacodinamica a acestor substante la caine si pisica, precum si efectele anti-tumorale raportate pentru aceste medicamente, la om, caine si pisica.

In continuare, vom prezenta succint cateva aspecte practice privind utilizarea NSAID in preventia si tratamentul bolii canceroase la caine si pisica.
Studii repetate au confirmat efectul antitumoral al piroxicamului asupra carcinomului de mucoasa a vezicii urinare (TCC – Transitional Cell Carcinoma), numit si carcinom urotelial, atat la om cat si la caine [2], [3]. intr-unul din studii [4], de pilda, din 62 de caini diagnosticati cu TCC (tumori spontane), prin tratament cu piroxicam s-au obtinut 2 remisii complete, 9 remisii partiale (reducere in volum a tumorii cu peste 50%), 35 de cazuri stabilizate (reducere sub 50%) iar in 16 cazuri boala a continuat sa avanseze.

Timpul median de supravietuire sub tratament a fost de 195 zile. Dupa aceste cercetari, piroxicamul a fost considerat un medicament cu potential antitumoral demn de a fi evaluat si sau facut incercari repetate de includere a lui si in terapia altor tipuri de cancere. Recent, mai multi oncologi au remarcat faptul ca nu exista o baza logica sau empirica pentru a acorda un rol privilegiat piroxicamului, intre toate NSAID, ca avand un efect antitumoral aparte; alte medicamente din aceeasi clasa pot avea efecte similare sau chiar superioare. Se pare ca e vorba doar de o intamplare ca primele studii s-au facut, la Purdue Comparative Oncology Program (Purdue University) prin folosirea piroxicamului, in urma observarii accidentale a unor remisii spontane a tumorilor la pacienti carora li se administrase piroxicam pentru atenuarea durerilor.

Bolile cardiace congenitale

Aspecte generale
Definitie
I. Bolile cardiace congenitale( CHD )reprezinta boli caracterizate prin leziuni dezvoltate la nivelul inimii sau marilor vase prezente la nastere.
II. Malformatiile sunt cele mai des intalnite afectiuni cardiovasculare la caini si pisici la mai putin de un an de zile.

CAUZE


I. CHD (bolile cardiace congenitale) pot fi cauzate genetic, de mediul inconjurator, cromozomial, infectios, toxicologic sau de factori nutritionali sau s-ar putea dezvolta ca urmare a efectelor teratogene ale substantelor medicamentoase.
II. Cele mai multe cauze sunt de natura genetica, dar modul precis prin care se mostenesc aceste defecte este adesea necunoscut.
III. Sunt numeroase exemple de rase la care se relateaza predispozitia spre malformatii cardiace congenitale (vezi tabel).
VI. Profunzimea leziunii poate fi incompleta, facand dificila sau chiar imposibila recunoasterea clinica.

FIZIOPATOLOGIE

Abonează-te la acest feed RSS