updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Bolile respiratorii la porci partea I

Bolile respiratorii pot provoca un stres imens pentru animale. Ele au de asemenea un efect grav asupra performantelor si productiei in efectivele de porci afectate. Bolile respiratorii sunt o mare problema pentru industria porcului si costul potential al focarelor de boli respiratorii este ridicat. Un numar mare de porci poate muri si poate exista o reducere a eficientei conversiei hranei si o scadere a calitatii carnii la cei care supravietuiesc. Porcii care supravietuiesc dar raman cu leziuni patologice, pot fi trimisi cu usurinta la sacrificare.

Insuficienta renala - diagnostic si tratament

Insuficienta renala (I.R.) este un sindrom clinic, umoral si urinar care apare consecutiv incapacitatii rinichilor de a-si indeplini functiile in asigurarea homeostaziei organismului. Mai este denumita: uremie, retentie azotata sau insuficienta urinara. In functie de sediul procesului patologic se distinge I.R. prerenala, renala si postrenala. Uremia prerenala (functionala) este cauzata de toate starile care reduc debitul circulator la nivel renal: insuficienta cardiaca congestiva, stari de soc, deshidratari consecutive diareilor sau vomitarilor incoercibile, excesul de proteine preformate din hrana. Uremia renala (organica) se instituie in cazul in care 75% din tesutul renal este scos din functie. Este consecinta unor boli renale: angiospasm, nefroze, nefrite, hidronefroza, neoplazii, traumatisme. Uremia postrenala (obstructiva) se datoreaza unor cauze care stanjenesc sau chiar opresc fluxul de urina secretata normal de rinichi: obstructii ale cailor urinare prin calculi, tumori, cristale de sulfamide, unii paraziti, coaguli de fibrina si sange.

Cezariana la scroafa

Scroafa, la fel ca si cateaua, este un pacient dificil din punct de vedere obstetrical deoarece, desi s-ar putea sa fie clara nevoia de interventie chirurgicala, nu este intotdeauna posibil de identificat o anumita cauza a distociei, nici chiar dupa efectuarea operatiei [14].

Indicatii

Intr-o serie de 57 operatii raportate de Renard [citat de 14], indicatiile  majore erau prolapsul vaginal ireductibil (32%), disproportie fetopelvica inclusiv emfizem fetal (32%), inertie uterina (23%) si, in mod surprinzator, nedilatarea cervixului (10%). Prolapsul vaginal prepartum poate fi complicat de prolapsul rectal si retroversia vezicii urinare si chiar a uterului gestant si deseori sufera traume considerabile  si edematiere marcata. Prolapsurile proaspete la termen, nu interfera cu parturitia dar, daca este necesara extragerea manuala a fetusilor se dezvolta rapid edem si tesuturile se rup imediat. Inertia de natura primara sau secundara este o indicatie importanta pentru operatie si, din cauza intarzierii, fetusii in astfel de cazuri sunt emfizematosi. In inertia secundara, in special, nu este usoara intotdeauna decelarea fetusilor ramasi in uter. Daca nu pot fi palpati sau rostogoliti prin peretele uterin sau abdominal, si daca sunetele inimii fetale nu pot fi detectate, este de dorit radiografierea inainte de efectuarea operatiei. Indicatiile clinice mai putin frecvente pentru o cezariana sunt imaturitatea materna si defomarea pelvica, torsiunea uterina pentru unul sau ambele coarne si diformitati fetale cum ar fi purcei hidrocefali sau uniti.

 Histerotomia electiva prepartum este efectuata de asemenea ca o alternativa la histerotomia la termen, pentru a obtine purcei sanatosi, care apoi sunt dati spre ingrijire sau crescuti artificial.

PESTA PORCINA AFRICANA

Pesta porcina africana (PPA) se afla pe lista A a OIE. Este contagioasa si extrem de periculoasa. 

Timp de mai multi ani, numai fermele din Pirbright, Spania, Portugalia si Africa de Sud au prezentat interes fata de virus, avand resurse limitate pentru achizitionarea vaccinurilor, insa odata cu patrunderea bolii in Europa, acest aspect s-a schimbat. Boala nu poate fi distinsa in practica de pesta porcina clasica deoarece ambele boli se manifesta prin diateza hemoragica si sunt la fel de contagioase. Este responsabila pentru o mortalitate ridicata la porcinele domestice. Reprezinta cel mai mare impediment pentru dezvoltarea industriei cresterii porcilor din Africa. Totusi, este asociata cu un cu totul alt tip de virus. Este, de asemenea, o boala foarte importanta datorita raspandirii sale de-a lungul Europei, datorita efectelor sale economice negative si datorita dificultatii de a fi controlata in cadrul populatiilor de porci salbatici si de a fi eradicata in lipsa oricarui vaccin eficient. Nu prezinta importanta epidemiologică pentru sanatatea publica (pentru oameni).

SINOPSIS

Utilizarea antibioticelor cu responsabilitate

Se pare ca fermieri din Danemarca sunt mai responsabili chiar si de cat unii medicii veterinari sau distribuitori de medicamente veterinare de pe la noi. Statistic s-a dovedit faptul ca in Danemarca utilizarea antibioticelor in agricultura a scazut cu 10%. Se pare ca fermierii danezi au inteles pe deplin rolul si importanta utilizarii responsabile a antibioticelor in creterea porcilor. Se pare de altfel, ca la ei, reducerea antibioticelor a devenit un deziderat politic.

Animale care ne salveaza viata - Buttercup - porcul care calmeaza copiii

Buttercup, un porc vietnamez ofera sprijin, confort si un pic de distractie elevilor cu necesitati speciale din San Francisco. Cand dr. Lois Brady, patologist in lingvistica viziteaza elevii cu probleme speciale din scolile din San Francisco este insotita de Buttercup, asistentul ei porc vietnamez de 40 de kg.

Controlul infectiilor nozocomiale

O buna igiena si precautii standard pentru controlul infectiei sunt masuri cruciale pentru protejarea pacientilor si pentru asigurarea unui mediu sigur in cabinet. Este necesar ca toti membrii cabinetului sa cunoas - ca masurile de control al infectiilor nozocomiale si sa fie instruiti cu privire la igiena in cabinet.

Inseminarea artificiala la Porci - partea 1

 Inseminarea artificiala (IA) de porcine este practicata pe scara larga in tarile cu o crestere intensiva a porcilor. In Europa de Vest, mai mult de 90% din scroafe sunt inseminate IA de mai mult de doua decenii.

Introducere

Comparativ cu imperecherea naturala, IA-ul este un instrument foarte util de a introduce gene superioare in efectivele de porci, cu un risc minim de boala. Rezultatul IA in mare masura depinde de calitatea materialului seminal si procedura de inseminare. In practica, materialul seminal proaspat, diluat pentru inseminare intracervicala este cel mai des folosit la porci. Materialul seminal se obtine de la vieri in ferme specializate sau de la Centre IA, prea puțin prezente in Romania. in vest, acesta din urma ofera o diversitate de rase si linii genetice si distribuie materialul seminal gata de utilizare.

Poate o soluție viabila de a relansa cresterea porcilor in Romania ar fi si implicarea medicului veterinar in realizarea unor astfel de centre locale sau regionale, dar aceasta este o alta discuție. in IA trei aspecte importante ar trebui sa fie luate in considerare. In primul rand, ar trebui sa fie utilizat numai materialul seminal de la vierii sanatosi.

Vierii bolnavi pot sa ejaculeze sperma, care poate fi contaminata cu germeni patogeni. Materialul seminal contaminat ar putea conduce, prin urmare, la o transmisie rapida a agentilor patogeni si a focarelor de boli in efectivele de scroafe. in aceste condiții trebuie sa adoptam reguli foarte stricte de control al bolilor la vieri si mai ales a celor cu transmitere sexuala. Cel de-al doilea aspect este capacitatea de fertilizare a dozelor de material seminal produs.

Enterita proliferativa porcina (sau ileita)

Cuprinde un grup de afectiuni acute si cronice cu manifestari clinice in sfera enterica intalnite pe scara larga in special in cresterea industriala, afectiuni caracterizate prin hiperplazierea mucoasei intestinului subtire si a colonului.
Leziunea primara necomplicata poarta denumirea de Adenomatoza Intestinala Porcina (PIA) de obicei cu evolutie cronica, leziunea primara PIA putandu-se complica si transforma in Enterita necrozanta, Enterita regionala sau Enterita hemoragica proliferativa.

In cadrul cresterii industriale a porcinelor la nivel mondial, estimarile indica in jur de 96 la suta din ferme ca fiind infectate, unde in jurul valorii de 30 la suta din porcii cuprinsi in categoriile intarcare finisare prezinta leziuni detectabile la un moment dat, cauzand pierderi economice clare. Pierderile economice datorate ileitei au fost evaluate raportat la efectele sale negative asupra greutatii la sacrificare, la conversia furajului, utilizarea spatiului, probleme de reproductie si cresterea morbiditatii si mortalitatii efective, in valori cuprinse intre 1 US $ pana la 5 USD per porc gras.

Biosecurizarea porcilor la ingrasat

Normarea biosecuritatii
Norma din 2008 a A.N.S.V.S.A. (M.O. 645/10.09.2008) referitoare la biosecurizarea exploatatiilor de porcine (numai cele inregistrate/autorizate sanitar veterinar) stabileste reguli menite sa impiedece „introducerea, persistenta si raspandirea“ de agenti patogeni in acestea. Are deci un caracter preventiv si defensiv, in unison cu recomandarile C.E., si pleaca de la premisa ca exploatatia este libera de boli infecto-contagioase.

Microclimatul in adapostul porcilor la ingrasat - observatii din practica

Incadrarea microclimatului printre principalii factori cu implicatii in productia si sanatatea animalelor de grajd, in protectia muncii si protectia mediului este pe deplin justificata si-si pastreaza evident semnificatia si in legatura cu ingrasarea porcilor. Fara a diminua importanta celorlalti factori de mare pondere ca furajele si furajarea, apa, rasa (hibridul), starea de sanatate a efectivului, tipul si starea adapostului, nu este totusi suficient recunoscuta influenta microclimatului in exprimarea potentialului biologic al animalelor.

Diagnosticul prin metode serologice in efectivele de porcine

Prin durata scurta de la obtinerea rezultatelor de doar cateva ore de la receptionarea probelor, examenul serologic impreuna cu examenul clinic si cel necropsic reprezinta primele si cele mai rapide unelte in obtinerea unui diagnostic rapid in efectivele de porcine.

Examenul serologic in efectivele de porcine este folosit pentru :

1. Detectia de agenti infectiosi, toxine sau paraziti care sunt responsabili pentru aparitia de boli sau realizarea unor productii suboptime.

2. Evaluarea gradului de infectie sau de expunere a unui efectiv la anumiti agenti infectiosi.

3. Estimarea numarului de animale din cadrul unei populatii si depistarea celei mai afectate categorii de animale din cadrul populatiei.

4. Monitorizarea raspunsului imun dupa efectuarea de vaccinari.

5. Monitorizarea raspunsului imun in cadrul programelor de eradicare a diferitelor boli.

6. Retestari efectuate pentru confirmarea sau infirmarea unor rezultate obtinute prin alte metode de diagnostic.

Examenul serologic trebuie neaparat completat si trebuie sa fie in concordanta cu starea clinica a animalelor. Pot aparea situatii paradoxale cand rezultatele serologice nu sunt in concordanta cu simptomele clinice ale animalelor si in aceste cazuri trebuie efectuate retestari pentru confimarea sau infirmarea diagnosticului, folosind aceleasi teste serologice sau teste mai specifice in functie de obiectivul dorit. Rezultate fals positive si/sau fals negative in cadrul testelor serologice apar cu siguranta, intrebarile in acest caz fiind legate de frecventa si de actiunile ce trebuie intreprinse in acest caz.

CIRCOVIRUSUL PCV2 coparticipant (asociat) in diverse boli ale porcinelor

Circovirusurile sunt o familie de virusuri mici, cu un singur ADN circular, care infecteaza numeroase specii de animale, fiind specifice gazdei de la care au fost izolate. Istoric Exista doua tipuri diferite de circovirus porcin care sunt strans inrudite din punct de vedere genetic. in 1974, un circovirus porcin (PCV) a fost izolat din linia celulara PKá, folosita in activitatea de cercetare.

Aceasta tulpina particulara de virus, a fost identificata ca circovirusul porcin tip 1 (PCV-1), iar la data izolarii nu i s-a putut stabili nici o semnificatie clinica si nici rolul etiologic in aparitia si evolutia unor boli la porcine. Cercetarile serologice au stabilit ca virusul PCV-1 este foarte raspandit in populatia porcina din intreaga lume si nu este patogen. inca nu sunt cunoscute modalitatile de raspandire si nici caile prin care virusul infecteaza animalele.

Un alt circovirus distinct (PCV-2), a fost identificat la mijlocul anilor 1990 de catre cercetatorii de la Universitatea Saskatchewan - Canada si l-au"asociat" cu o noua si distincta problema de sanatate a porcinelor, sindromul multisistemic de slabire accentuata a tineretului dupa intarcare, denumit PMWS (postweaning multisistemic wasting sindrome). Este cel mai mic virus intalnit in lumea vertebratelor si a fost recunoscut ca agentul etiologic primar al sindromului PMWS, definit din anul 2006 ca boala asociata cu circovirusul porcin de catre Asociatia Americana a Medicilor Veterinari in Patologie Porcina si abreviat PCVAD (porcine circovirus associated disease).

Leziunile nevraxiale si viscerale in septicemia acuta cu Erysipelothrix rhusiopathiae la porc

Rujetul este o boala infectioasa transmisibila, specifica suinelor, rar intalnita la alte specii de mamifere si pasari si accidental la om sub forma de pseudo - erizipel ("Erizipelul Rosenbach"), septicemica, caracterizata prin hipertermie, tulburari generale grave si prin leziuni de dermatita eritematoasa, urticariforma sau gangrenoasa (Perianu,T)(11). Agentul etiologic principal al rujetului, Erysipelothrix rhusiopathiae (cunoscut in trecut si sub denumirile de Erysipelothrix insidiosa, Bacterium rhusiopathiae etc.) este un bacil fin, scurt, subtire, drept sau incurbat. Evolutia bolii la porc, are forme evolutive: fulgeratoare (rujetul alb), acute (erizipelul septicemic), subacute si cronice cu localizari. Factori favorizanti sunt: aflatoxinele, stres termic, oboseala, etc. (Paul I.). In lucrarea de fata sunt prezentate observatiile asupra unui episod de boala acuta, manifestat microscopic prin leziuni vasculare, dominante, care sunt reprezentate de hiperemie, tromboze septice, hemoragii, CID, leucocitoza masiva cu monocitoza, embolii capilare cu germeni liberi si fagocitati si leziuni secundare degenerative-necrotice ale celulelor parenchimatoase, cresterea indicelului apoptotic, tumefierea si vacuolizarea endoteliului, degenerarea si necroza fibrinoida a arterelor musculare mici si a arteriolelor, invazia peretilor de catre lecocite, dispersarea macrofagelor cu germeni in tesutul nervos perivascular caracterizeaza evolutia panarteritei nodoase. Iar leziunile inflamatorii ale SNC sunt atipice prin absenta mansoanelor limfohistiocitare perivasculare.

Dermatita fotosesibilizanta

Reactiile fototoxice pot fi induse de substante specifice din plante, medicamentos sau pot aparea in tulburari meolice in care o substanta chimica fotosensibilizanta corespunzatoare este produsa in exces.In fiecare caz, reactia fototoxica apare cand suficient medicament sau produs meolic absoarbe radiatie suficienta in tesutul reactiv. Reactiile fototoxice induse medicamentos pot aparea la prima expunere. Incidenta fototoxicitatii este direct proportionala cu concentratia de sensibilizant si cu cantitatea de lumina.

Abonează-te la acest feed RSS