Autentificare

Ingrijirea post-operatorie pentru animalele exotice

Monitorizati cu atentie functia respiratorie, deoarece pot aparea cu usurinta obstructii respiratorii, inainte ca pacientul sa isi recapete cunostinta. In cazul pasarilor si reptilelor, o importanta deosebita o are minimalizarea hipotensiunii ortostatice prin mentinerea pacientului intr-o pozitie corporala cat mai naturala, raportata la planul orizontal (orizontala si sternala in cazul reptilelor si mamiferelor, orizontala si laterala in cazul pasarilor) si prin schimbarea foarte lenta a acestor pozitii.

Dermatofitoza la mamiferele mici

Incidenta micozelor cu exprimare clinica este redusa la animalele mici, insa Trichophyton mentagrophytes reprezinta cea mai frecventa cauza a dermatitelor la aceste animale. Agentii etiologici ai micozelor prezinta o importanta mai mare din punct de vedere zoonotic, decat din punct de vedere clinic. Rozatoarele sunt in general purtatori asimptomatici ai pecinginei (tricofitiei), iar transmiterea acesteia la oamenii care intra in contact cu aceste rozatoare nu este neobisnuita. 

Piometrul la hamsteri. Patologia aparatului genital femel

Hamsterii sunt rozatoare din familia Cricetidae . Printre speciile de hamsteri domestici se numara hamsterul sirian sau auriu (Mesocricetus auratus), hamsterul european (Cricetus cricetus), hamsteri pitici cum ar fi Djungarian (Phodopus sungorus) si hamsterul Roborovski (Phodopus roborovskii). Sunt animale solitare, nocturne, ce hiberneaza daca temperatura ambientala scade sub 10 grade Celsius.

Determinarea sexului

Masculii pot fi diferentiati de femele prin masurarea distantei ano-genitale, aceasta fiind mai mare decat la femele. Femelele au trei orificii: anal, vaginal si uretral. In general, femelele au intre 12 si 14 mameloane. Hamsterii sunt poliestrici sezonieri, cu un estru la fiecare 5 – 7 zile, la sfarsitul caruia se observa o secretie vaginala abundenta de culoare alba, de consistenta cremoasa, fara miros specific, ce poate fi confundata cu secretia din piometru.
Hamsterii masculi adulti au testicule proeminente, canal inghinal deschis iar spre deosebire de femele, glandele sebacee, dispuse pe flancuri, sunt mai bine evidentiate, secretia produsa de acestea avand rol in marcarea teritoriului.
Patologia aparatului genital femel - piometrul

Abonează-te la acest feed RSS