Rezonanta magnetica. Instabilitatea atlantoaxiana, malformatia Chiari si encefalita necrozanta

Instabilitatea atlantoaxiana, malformatia Chiari si encefalita necrozanta la un caine din rasa Yorkshire diagnosticate prin rezonanta magnetica.

Encefalita necrozanta este o patologie inflamatorie nonsupurativa cu un caracter sporadic care afecteaza in special cainii adulti tineri si nu are predispozitie de sex. Prima descriere a fost facuta in 1993. Semnele clinice depind de localizarea leziunilor insa predomina semnele vestibulare centrale in combinatie cu semne difuze ale afectarii emisferelor cerebrale ca: deficit vizual, crize epileptiforme etc. Prognosticul este grav, supravietuirea dupa stabilirea diagnosticului variaza intre 3 si 18 luni. Sindromul de malformatie caudala occipitala este asemanator cu malformatia Chiari de tip 1 de la oameni si consta in malformatia osului occipital ce permite hernierea cerebelului prin „foramen magnum”. Secundar apar disfunctii in circulatia LCS si dezvoltarea siringomieliei. Apare in special la rasa Cavalier King Charles Spaniel insa rasele mici precum Yorkshire sunt citate. Semnele clinice: parestezia, ataxia si slabiciunea sunt mai des intalnite si apar mai tarziu in varsta cu toate ca malformatia este prezenta de la nastere


Instabilitatea atlantoaxiana este o patologie in care primele doua vertebre cervicale nu sunt bine atasate secundar datorita lipsei suportului ligamentar dintre cele doua vertebre sau/si a densului. Afectiunea este congenitala si afecteaza rasele de caini de talie mica si de obicei se manifesta pana la varsta de 1 an in urma unor mici traume cum ar fi sariturile din pat – ce sunt considerate activitati normale.

Mai jos este prezentat un caine din rasa Yorkshire Terrier, 2 ani, femela ce a fost diagnosticata cu toate cele trei afectiuni mai sus explicate. Semnele clinice: ataxie, astazie, rostogolire, pozitii anormale ale capului si gatului. Examenul neurologic nu s-a putut efectua din cauza gravitatii semnelor clinice. In urma examenului radiologic s-a pus in evidenta instabilitatea atlantoaxiana insa semnele clinice nu s-au putut integra in contextul afectiunii. Astfel s-a recurs la investigatia prin rezonanta magnetica a capului si coloanei vertebrale cervicale. Aceasta a pus in evidenta si semnele de encefalita necrozanta (cel mai probabil) si malformatia de tip 1 Chiari.

radiologie 2

radiologie 3

radiologie 4

Imagini RM compatibile cu instabilitatea/ subluxatia atlantoaxiana secundara hipoplaziei/aplaziei densului. Leziuni intramedulare la nivelul vertebrelor C1 si C2 ce pot reflecta hemoragie. Modificari multifocale la nivelul sistemului nervos central compatibile cu encefalita/meningoencefalita – avand in vedere rasa cel mai probabil sunt leziuni de encefalita necrozanta. Cerebelul este usor in unghi ascutit spre foramen magnum insa nu herniat – malformatia Chiari. Moderat dilatati ventriculii 3 si 4. Ventriculii laterali dilatati – normal la aceasta rasa.

radiologie 5

radiologie 6

Diagnosticul a fost pus in colaborare cu Dr. Pete Mantis de la Royal Veterinary College din Londra.

Ultima modificareVineri, 27 Iulie 2018 21:03