Riscul contaminarii omului cu helminti de la caine
- Editor: Echipa Veterinarul.Ro
- Publicat în: Articole medicale in Stiinta si Practica
In relatia cu animalele de companie, omul poate fi supus riscului de a se contamina cu diversi agenti patogeni, printre care se regasesc si helmintii sau viermii de la caine.
Medicul veterinar are menirea de a preveni proprietarul asupra modului de transmitere a parazitilor, asupra modului cum este influentata sanatatea omului si sa-l informeze despre masurile profilactice si terapeutice care se impun. Deci, medicul, pe langa rolul strict medical, este si un agent de sanatate publica.
Cele mai importante helmintoze transmisibile de la caine la om, denumite cu termenul de zoonoze, sunt redate in tabelul alaturat. Zoonozele sunt definite, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca "boli sau infectii care se transmit in mod natural intre animalele vertebrate si om" (WHO, 1959). Animalele de companie, preponderent carnivorele, sunt o importanta sursa de boli zoonotice, in special de tip parazitar. Pericolul bolilor zoonotice, asociat animalelor de companie, este in crestere si au fost promulgate reglementari nationale si locale pentru a stabili locurile unde pot fi acceptate animalele si a preveni poluarea mediului.
Dintre cestode sau panglici, Echinoco-ccus granulosus produce la om o boala considerata zoonoza grava, numita chistul hidatic sau cancerul alb. in ceea ce priveste Echinococcus granulosus, studii recente, fondate pe elemente epidemiologice si moleculare, arata existenta, in interiorul speciei, de suse considerate ca genotipuri distincte si adaptate la specii de animale gazde intermediare diferite. Susa principala, care ne intereseaza cel mai mult, este G1, susa cosmopolita, importanta in Europa, afectand oaia si omul, preponderent; iar secundar bovinele, capra si porcul. Exista in Europa si o susa ecvina, nonzootica (G4) si o susa bovina, zoonotica (G5). Tratamentul se bazeaza pe utilizarea de cestodicide eficace pentru aceasta teniaza, reprezentate de praziquantel si nitroscanat. in ultimii ani se folo-sesc produse cu spectru larg antihelmintic, ce contin si praziquantel, cum ar fi Plerion, Triantelm (Intervet), alaturi de molecule nematodicide.
Profilaxia se bazeaza pe masuri sanitare si medicale. Masurile sanitare vizeaza suprimarea surselor de paraziti pentru contaminarea cainilor, cum ar fi: evitarea consumului viscerelor cu chisturi hidatice de la rumegatoare si porc; interzicerea accesului cainilor in abatoare; distrugerea organelor parazitate, prin ardere sau formolizare. Ca masuri medicale, se impun: tratarea cainilor infestati cu E. granulosus, in mod sistematic, prin utilizarea de cestodicide eficace, ca praziquantelul si distrugerea materiilor fecale, prin ardere. O alta helmintoza majora la caine, din grupul nematodozelor, cu rol zoonotic, este toxocaroza. Ingestia de oua larvate sau de larve infestante de Toxocara canis este la originea, la om, a unui sindrom de"larva migrans visceralis" si"larva migrans oculara" sau a unui sindrom de astenie-alergie.
Ancylostoma caninum este un alt nematod intestinal la caine, care poate afecta omul, la care provoaca sindroame de"larva currens" si"larva migrans", caracterizate prin: - o dermatita ancilostomiana, frecventa la copii, contractata prin contactul cu solul contaminat; - manifestari pulmonare, de tip astmatiform, cu afebrilitate si hiper-eozinofilie. La cainii contaminati cu aceste nematodoze se instituie terapia antihelmintica, ce se poate asocia cu cea simptomatica (vitaminoterapie, antibiotice, eupeptice, antitoxice, imunomodulatoare). Antihelminticele utilizabile sunt derivatii benzimidazoli, imidazolii, avermectinele si intr-o masura regresiva, mai frecvent la catei, sarurile de piperazina, acestea din urma fiind nematodofuge.
Profilaxia nematodozelor la caine vizeaza urmatoarele masuri:
- tratarea catelelor inainte de imperechere, la jumatatea gestatiei si in perioada lactatiei, iar cateii vor fi tratati incepand cu varsta de 15-21 zile;
- igienizarea conditiilor de hranire, adapostire si ingrijirea corporala a animalelor;
- deparazitarea adaposturilor, custilor si padocurilor.
Proprietarii si personalul ingrijitor din canise vor respecta masurile igienico-sanitare, pentru a evita imbolnavirile cu"larva migrans visceralis" si"larva currens".

Echipa Veterinarul.Ro
Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri
Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni + Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar; unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.
In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.
Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei.
www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
- Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
- Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari
www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.
www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.
www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.
Website www.facebook.com/revistaveterinarul
Articole înrudite
-
Gestionarea durerii la câine şi pisică - protocolul AAHA și AAFP
-
Notiuni de baza despre radio-oncologia la animalele de companie
-
Abordarea anxietății de separare în îngrijirea primară veterinară
-
Sindromul de diaree hemoragică acută la câini
-
Tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru gestionarea osteoartritei la câini
Articole recente - Echipa Veterinarul.Ro
- FECAVA, FVE, UEVP și iCatCare îndeamnă publicitarii să interzică utilizarea raselor de pisici cu conformație extremă
- În Olanda începe un test de vaccinare împotriva HPAI în condiții reale
- Solicitare oficială de verificare a site-urilor de vânzare online de produse medicinale veterinare
- Revista Veterinarul Stiinta si Practica nr. 47
- Simpozionul Aniversar ARDIV octombrie 2023