updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Salmoneloza porumbeilor

Este o bacterioza transmisibila produsa cel mai frecvent de Salmonella typhimurium var. Copenhagen. Salmoneloza poate evolua in paralel cu multe alte boli, cum ar fi trichomonoza, coriza, ornitoza, paramixoviroza, etc. Circoviroza este o boala relativ noua care produce depresia sistemului imunitar si coevolueaza deseori cu salmoneloza.

 La porumbeii adulti inregistram mortalitatea scazuta, dar morbiditate ridicata, iar exemplarele cu artrita cronica raman cu sechele si isi pierd capacitatea de zbor sau de deplasare. La pui atat rata de morbiditate cat si de mortalitate este ridicata.

Sursele de infectie sunt porumbeii bolnavi si purtatori, dar si alte pasari sau mamifere care elimina germeni si infecteaza apa, furajele. In mediul inconjurator bacteriile rezista luni de zile.

O sursa majora de infectie constituie porumbeii gutani (comuni), cu care vin deseori in contact pasarile care au acces in afara volierei. Infectarea puilor din cuib se face de catre parintii purtatori si eliminatori de germeni, la hranirea lor cu laptele pe care-l regurgiteaza din gusa in ciocul puilor. Ouale pot fi infectate din ovar sau in momentul trecerii prin oviduct.

Evolutia este in functie de varsta porumbeilor, evolueaza de regula la puii din cuib, la varsta de 5-8 zile sau la cei de 10-12 zile, moartea survenind in cateva ore. La adulti si la tineret evolueaza atat acut cat si cronic. Deseori infectia se propaga asimptomatic sau paucisimptomatic, dar si in acest caz porumbeii excreta salmonelele uneori pe tot parcursul vietii. Deosebim forma intestinala, articulara, nervoasa.

Practic cea mai frecventa leziune atat in forma acuta cat si in cea cronica este artita la nivelul aripii si la nivelul picioarelor. In forma acuta intalnim schiopatura, aripi cazute (a nu se confunda cu aripile trenate, cazute la porumbeii la care este o caractersitica de rasa), articulatia este umflata, dureroasa cu continut seros. Bacteriile pot ataca musculatura scheletara producand leziuni necrotice, asadar schiopatura si aripile lasate pot fi de natura artrogena-miogena. La un efectiv de porumbei am observat asa numita heterocromia oculara, un ochi fiind de culoare alba, iar celalalt pe parcursul evolutiei bolii a devenit galben.

Datorita mecanismelor imune bacteria se cantoneaza in articulatii, iar ca si o reactie de aparare, organismul izoleaza bacteria cu o capsula si se produc anchiloze articulare la 3 saptamani de la infectie. In acest caz vorbim despre forma cronica.

Forma cronica - mai frecventa la adulti - se manifesta prin incapacitate de zbor, schiopatura, oua deformate sau cu coaja moale, de culoare gri-verzuie. Uneori ouale au aspect normal, dar embrionul este mort, alteori puiul este neviabil si moare la eclozionare sau la 1-2 zile dupa aceea.

1. Diagnosticul:

diareea spumoasa sau vascoasa, bruna, galben-verzuie (in forma intestinala), umflaturile articulare, mortalitatea, mai ales la pui, ouale cu embrionul mort si celelalte simptome prezentate anterior ne duc cu gandul la salmoneloza. Boala se confirma prin examen bacteriologic, ELISA, PCR si uneori radiologic (leziuni articulare).

Diagnosticul diferential se face fata de paramixoviroza, adenoviroza, colibaciloza, ornitoza, coccidioza, trichomonoza, ascaridioza, intoxicatii.

2. Tratament:

foarte important ca tot efectivul sa fie tratat. Tratamentul sa dureze cel putin o saptamana, chiar 2 sau 3 saptamani. Devine necesar administrarea unui probiotic pentru a reechilibra flora intestinala. Pe toata durata tratamentului aplicam dezinfectie severa.

Deoarece salmonelele nu prefera mediul acid se poate da in apa de baut otet de mere. Cele mai indicate antibiotice cu efect foarte bun sunt enrofloxacina, amoxiclina, furazolidona, ampicilina. Personal am obtinut rezultate bune tratand un efectiv timp de 2 saptamani cu solutie de enrofloxacina in apa de baut. Vitaminoterapia, tonicele generale sunt bine venite.

Multi columbofili isi protejeaza efectivul vaccinandu-le contra infectiilor salmonelice. Se vaccineaza numai porumbeii sanatosi, tineretul la o saptamana dupa intarcare, adultii cu 4 saptamani inainte de imperechere. Porumbeii de expozitie se vaccineaza cu 3 saptamani inainte de expozitie. Tot efectivul trebuie vaccinat, deoarece porumbeii nevaccinati pot fi posibila sursa de infectie. Vaccinul antisalmonelic se injecteaza subcutanat in partea dorsala a gatului, dupa ceafa, cu acul indreptat antero-posterior. Imunitatea se instaleaza dupa 2-3 saptamani de la vaccinare si dureaza 1 an. Exista inclusiv vaccinuri bivalente care protejeaza fata de salmoneloza si paramixoviroza.

Leziunea articulara a fost tratata de unii specialisti cu gentamicina (administrare intraarticulara). Articulatia a fost in prealabil spalata cu solutie salina, iar sistemic s-a administrat amoxicilina, cu rezultate notabile.

Desi salmonelloza cu var. Copenhagen nu constituie o zoonoza majora, totusi poate imbolnavi copiii si varstnicii sau personalele cu sistemul imun deprimat.

heterocromie oculara iris stang

heterocromia oculara iris drept

Heterocromia oculara:  irisul drept este alb (perla), cel stang a devenit galben pe parcursul bolii

artrita porumbei

Artrita: Articulatia radio-ulno-metacarpiana  

artrita porumbel

artrita

Artrita deformanta (membrul drept)  

schiopatura porumbel

Schiopatura

 

Ultima modificareLuni, 21 Ianuarie 2019 07:43
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Dr Herman Constantinescu

Medic veterinar autor a mai multor lucrari destinate porumbeilor printre care:

cop1 cop2

Puteti comanda aceste volume la adresa de email:  herman3@freemail.hu

 

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.