updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Securitatea tranzactiilor in mediul online. Cum previi tentativele de phising?

Recomandat Securitatea tranzactiilor in mediul online. Cum previi tentativele de phising?

Volumul platilor online este in continua crestere. Internetul face parte din viata noastra la fel cum masina este principalul mijloc de locomotie De aceea este extrem de important sa fii atent la securitatea datelor tale. De ce? Deoarece date tale se pot foarte usor folosi de catre tipi extrem de inventivi. Si acest fenomen este extrem de atragator pentru hackeri daca este vorba de bani, banci si plati online.

Ca urmare iti sugeram sa citesti atent acest articol. Este posibil sa fie extrem de util mai ales daca te gandesti ca tie nu ti se poate intampla.


1. Atentie

Exista persoane care iti pot cere informatii confidentiale pe social media, prin SMS, pe email sau telefonic, pretinzand chiar ca sunt angajati ai unor banci sau ai unei institutii de stat sau chiar de la Redatia Revistei Veterinarul. Aceste tentative de frauda poarta denumirea de phishing. Astfel, dorim sa enumeram cateva metode prin care poti evita aceste situatii neplacute.


Nu dezvalui nimanui datele cardurilor tale. Nimeni nu are nevoie de astfel de date, nici noi, nici functionarii Bancilor nici a vreunei institutii de stat sau private.

Nu crede pe nimeni care iti cere datele de pe card pentru ati trimite bani. Nu ere nevoie de ele. Nu transmite niciodata pe telefon sau pe email datele cardului tau - numar card, CVV, PIN sau data expirarii. Acestea iti sunt necesare doar tie, atunci cand platesti online sau daca retragi bani de la ATM.

Daca cineva doreste sa iti trimita bani, nu va avea niciodata nevoie de aceste date. In acest caz, poti sa-i oferi doar IBAN-ul, nicidecum datele cardului.

Nu descarca aplicatii care nu sunt ale Bancii de la care ai cardul si in care ti se cer datele confidentiale ale cardurilor. Niciodata banca nu are nevoie de datele cardului tau. in orice discutie cu banca la call center vei fi intrebat dar numarul cardului eventual si atat, fiind alte intrebari de securitate care le ai setate cand ai facut contul si cardul la banca. Niciodata nu dezvalui data de expirare a cardului, si CVV sau PIN-ul.

Daca doresti sa instalezi aplicatii de gestionare a cardurilor foloseste in exclusivitate magazinele oficiale Apple, Google. Nu Descarca de pe nici un site deoarece chiar si website-urile pot fi piratate la un moment dat.

Nu autoriza sau confirma tranzactii pe care nu le-ai initiat tu. Nu exista niciun motiv sa ti se ceara sa autorizezi anumite operatiuni bancare daca nu le-ai initiat chiar tu. De asemenea daca primesti un cod de confirmare pe telefon sau email fara sa stii de ce, te rugam sa ne suni de urgenta la numarul de urgenta al bancii care a emis cardul.

2. Activeaza sistemul 3D secure si notificarile suplimentare


Fii atent la linkuri. Nu accesa sub nici o forma nici un link indiferent daca il Primesti de la prieteni cunoscuti sau apropiati. Ei s-ar putea sa nu stie nici ei de astfel de informatii sau sa nu aiba nici o legatura cu trimiterea acelor linkuri. Atentie la emailuri si la linkurile din mai. Nimeni nu va trimite bilete castigatoare, nu exista castiguri suprinzatoare sau alte forme de a primi bani din senin, nimeni nu va inscrie la nici un castig nemaipomenit.

Emailuri pe care le primiti de la Revista Veterinarul sunt aceleasi permanent si provin de la adresa cunoscuta Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. si duc intotdeauna pe website-ul nostru. Emailul are imagini, text si informatii de pe website. Orice alt email care nu corespunde tipologiei folosite de noi s-ar putea sa nu fie trimis de noi si sa aiba linkuri periculoase. Nu va solicitam nicodata prin email date personale, despre card, despre parole sau despre a face plati nesolicitate. Pentru orice suspiciune ne puteti contacta la numerele de telefon cunoscute afisate pe site. Intotdeauna linkurile noastre duc pe pagina https// ...care este o pagina securizata.

3. 

Atentie: social media nu este sigura.

Chiar daca aveti impresia ca il cunoasteti pe utilizatorul de la capatul celalalt al retelei este posibil ca fara sa stie contul sau sa fie spart si sa fie Phishing. Nu oferi date ale cardurilor tale pe diferite pagini de internet pe care le-ai primit de la necunoscuti pe Whatsapp sau social media sau care nu par sigure. In general, procesatorii de plati afiseaza simbolurile Verified by Visa sau Mastercard Secure pe pagina lor, iar o alta cheie de verificare este ca aceste website-uri sigure incep cu https://.

Daca postezi anunturi de vanzare pe diferite pagini, nimeni nu ar trebui sa-ti ceara datele cardului pentru a-ti face o plata.


Voice phishing sau fraude la telefon: Nu accepta niciodata sa oferi la telefon date de logare in conturile de internet si mobile banking sau date ale cardurilor tale. Angajatii Bancilor, politia sau alte autoritati nu ti le vor solicita niciodata. De asemenea nu permite unor necunoscuti sa aiba acces pe computerul sau telefonul tau.

4. Actualizeaza-ti sistemul de operare.

Asigura-te ca sistemul de operare al telefonului pe care il folosesti este mereu actualizat si ca ai mereu aplicatiile mobile actualizate. Nu-ti lasa telefonul sau computerul/laptopul nesupravegheat si deblocat Este foarte important sa iti securizezi telefonul printr-o metoda de deblocare – amprenta, FaceID, sablon sau parola, la fel si computerul sau laptop-ul. Sunt suficiente cateva secunde de neatentie ca cineva sa poata instala diferite aplicatii care copiaza date. Deci mai bine o extra bariera de securitate decat sa fii nelinistit.

5. Foloseste un program antivirus.

Pe computer sau pe telefon, tine la distanta paginile de internet si virusii care pot ‚fura’ date.

Speram ca aceste informatii ti-au fost utile si ca te vor ajuta sa fii mai vigilent pe internet.

Ultima modificareLuni, 22 Martie 2021 12:45
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Iulian Vieru

DVM, MSc, Medic primar veterinar

Studii: Master Administrarea Afacerilor FEAA-UAIC, Postuniversitară M&M Academia Română, FMV-USAMV Iași
Practică: 28 ani: medic veterinar, antreprenor, formator, lector, consultant, fondator, editor.

Website www.veterinarul.ro
Mai multe din această categorie: « Creeaza un website pentru cabinetul tau veterinar