updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati

Marti, 12 martie, plenul Senatului a adoptat in sedinta publica proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabili de catre medicul veterinar.

Propunerea legislativa, initiata de senatorul Marius Marinescu, PRM, a fost adoptata de senatori cu 131 de voturi pentru, un vot impotriva si sapte abtineri. Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca votul final sa il aiba camera Deputatilor. Propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan prevede ca animalele bolnave incurabil vor putea fi eutanasiate. Din textul legii este scoasa propunerea de eutanasiere a cainilor agresivi lasati in libertate si a cainilor care nu au fost adoptati intr-un anumit termen. Potrivit proiectului legislativ aprobat pe 12 martie de Senatul Romaniei, cainii vor trebui sterilizati in mod obligatoriu, indiferent daca au sau nu stapan. De la aceasta reglementare sunt scutiti cainii care au valoare chinologica si sunt inscrisi la asociatiile chinologice. Detinatorii de caini care refuza sterilizarea/castrarea acestora vor plati o taxa de monta pentru fiecare generatie de pui. Aceasta taxa este stabilita de consiliul local.

Conform acestei legi, administratiile publice locale sunt obligate sa asigure sterilizarea/castrarea, microciparea si vaccinarea antirabica gratuita a cainilor cu stapan, timp de un an de la intrarea in vigoare a acestei legi.

Poti descarca textul propunerii din atasamente. 

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul