updated 11:51 AM UTC, Sep 28, 2023 Europe/Bucharest

Sfaturi utile pentru ingrijirea pisicilor

Foto: Pisoiul Botic, proprietar Gabriela Gava

Cele mai grave boli la pisici sunt virozele respiratorii si virozele digestive. Pisicile se pot imbolnavi prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin intermediul unor purtatori de virusi. Pentru a evita aparitia acestor boli este bine ca pisicile sa se vaccineze periodic dupa varsta de 9 saptamani.

 

Pisicutele pot fi scoase afara la plimbare si pot intra in contact cu alte pisici numai dupa ce li s-au facut cel putin doua vaccinari. Este recomandat ca ele sa fie scoase la plimbare, pentru ca "natura ramane natura", plus ca pentru o pisica tinuta numai in casa, exista riscul ca atunci cand are contact cu mediul inconjurator sa socializeze mai greu, sa devina agitata, chiar speriata.

In general, aceste boli nu sunt molipsitoare pentru om. Exista si boli care se pot transmite la om cum este, de exemplu toxoplasmoza. Ea poate afecta mai ales femeile gravide sau persoanele cu o imunitate scazuta si se transmite la pisica, de obicei, prin consumul de carne cruda.

O alta problema medicala a pisicilor o constituie parazitozele interne si parazitozele externe. De aceea, pentru a evita infestatiile cu paraziti, este bine sa se faca deparazitarea pisicilor inca de la varste timpurii.

In general, proprietarii pisicutelor observa cand apar semne de boala - acestea sunt insotite de lipsa poftei de mancare, apatie, tulburari digestive, respiratorii.

Din punct de vedere al alimentatiei, dupa ce au fost intarcate, pisicile pot sa consume mancare speciala pentru ele cat si mancare preparata in casa. Laptele, daca este tolerat, este un aliment complet pentru alimentatia pisicii. Pentru pisicile care sufera de diferite afectiuni exista diete speciale. In general trebuie evitat consumul de carne de porc, oase de pasare si mezeluri.

Ingrijirea blanii pisicutelor difera de rasa acestora. In general, pisicile cu par scurt se ingrijesc singure, dar este indicat sa fie periate pentru a inlatura parul care cade in exces. Rasele cu par lung au nevoie de ingrijiri speciale, ele trebuiesc pieptanate si periate periodic pentru a evita incalcirea blanii. Baia pisicilor nu este necesara, dar daca dorim putem face baie folosind sampoane speciale care usureaza mai apoi pieptanatul.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Mai multe din această categorie: Alimente de evitat in hrana pisicii »