updated 11:50 AM UTC, May 12, 2023 Europe/Bucharest

Sindromul Cushing

Lucrarea de fata si-a propus sa scoata in evidenta prezenta sindromului Cushing la un caine metis ce nu face parte din rasele cu predispozitie) Pudel, Boxer, Terrier, Teckel).

Sindromul Cushing este rezultatul hiperadrenocorticismului (productia crescuta de cortizol). Aceasta este una dintre cele mai comune disfunctii endocrine (glandulare), la caine, destul de rara la pisici. Cea mai comuna forma a sindromului Cushing la caini se datoreaza suprastimularii glandei suprarenale ca urmare a producerii de catre glanda pituitara de ACTH in exces. (hiperadrenocorticismul hipofizar).

1. SIMPTOMATOLOGIE

 

Acest studiu de caz are ca subiect un caine, metis de Labrador cu varsta peste 10 ani (varsta exacta nu este cunoscuta). In cazul pacientului nostru debutul bolii s-a produs la inceputul lunii ianuarie 2013, semnele clinice constand in poliurie si polidipsie. La scurt timp s-a adaugat la tabloul clinic si foamea exagerata (polifagie). In ciuda faptului ca era scos afara de 5-6 ori pe zi (poate chiar mai des) uneori nu mai gestiona incontinenta urinara si mictiona involuntar in casa sau pana sa ajunga afara. Atat la nivelul capului cat si al membrelor se putea observa aparitia distrofiei musculare (Fig.1.).

Fig 1 sindrom cushingFig 4 sindrom cushing

 

Printre simptomele prezente se remarca respiratia deficitara, balonarea si distensia abdominala (Fig. 2.) La tabloul clinic s-au adaugat: edem preputial (Fig.3), aparitia cataractei, ochiul stang fiind mult mai afectat decat ochiul drept (Fig.4), aparitia unei infectii la nivelul membrului stang cat si intarzierea vindecarii plagii infectate (Fig.5). Dupa o luna de la diagnosticarea pacientului si tratament, au aparut probleme dermatologice la nivelul toracelui, abdomenului cat si a membrelor (Fig.6.) cat si cresterea in greutate (29.01.2013 = 25 kg -> 6.04.2013 = 30.4 kg)

Fig 3 sindrom cushingFig 6 sindrom cushing

Fig 6 sindrom cushing

Cresterea in greutate este generata de eliberarea in cantitati foarte mari a cortizolului, rezultand un metabolism mai lent si aceasta crestere. Reglarea metabolismului este determinata de hormonii adrenalina si noradrenalina secretati de medulosuprarenala, componenta a glandei suprarenale. DIAGNOSTIC Pe baza simptomatologiei prezentate anterior, s-a considerat necesara realizarea unui set de analize. Acestea au aratat o activitate foarte crescuta a GPT-ul (555 IU/L). La cateva zile au fost realizate teste biochimice (tabelul nr.1), ecografie si s- au recoltat probe pentru testul de supresie, doza mica dexametazona. in tabelul nr. 1 putem observa o abatere de la valorile de referinta ale parametrilor urmatori:

  • GPT IU/L - 1070 IU/L. in doar o saptamana acest parametru aproape si-a dublat valoarea;
  • GOT IU/L de la 25 IU/L ajunge la 46 IU/L ;
  • Fosfataza ALC – se abate cu mult de la valorile de referinta, fiind de 2842 IU/L ;
  • Colesterolul – inregistreaza valori cu mult peste normal, fiind de 448 mg/dl
  • Proteina totala 7.8.

tabel 1

Stiind ca ALKP (fosfataza alcalina) atunci cand inregistreaza valori ridicate poate indica afectiuni la nivelul ficatului, sindromul Cushing cat si faptul ca COL (colesterolul) este un un indicator in diagnosticul bolilor hepatice si a sindromului Cushing, pentru a se ajunge la un rezultat concludent a fost nevoie sa se realizeze testul de supresie cu doza mica de dexametazona. Rezultatul testului (tabelul nr.2) indica o scadere nesemnificativa la patru ore post dexametazona de 0.05 ug/dL urmata de o dublare a valorii cortizolului, inregistrata la 8 ore post dexametazona.

tabel2
Pe baza corelatiei dintre testul de supresie cu doza mica de dexametazona si semnele clinice s-a putut pune diagnosticul de sindrom Cushing.

Odata diagnosticat cu sindromul Cushing s-a inceput tratamentul cu Anipryl - 3 mg/kg. Dupa 11 zile de tratament cu Anipryl starea pacientului s-a deteriorat, acesta ajungand sa bea aproximativ 5 litri de apa pe zi, sa respire foarte greu, sa nu mai aiba putere in membre, starea sa fiind profund depreciata. in ziua 12-a a fost trecut de urgenta pe Vetoryl (60 mg/zi). inca de la inceput s-a observat o imbunatatire constand in diminuarea cantitatii de apa si o stare generala mult mai buna a subiectului. La 18 zile dupa tratament a fost supus testului de stimulare cu ACTH, realizat pentru a se vedea daca doza de inceput este corespunzatoare. Pe baza rezultatului, s-a stabilit ca pacientul poate sa ramana la doza de 60 mg/zi.

2. Rezultate

Dupa o luna de tratament cu Vetoryl, hrana dieta l/d, hepato suport, vitamine si omega 3, starea subiectului s-a imbunatatit considerabil, o parte din simptome, cum ar fi poliurie, polidipsie si polifagie au disparut, lasand loc problemelor dermatologice si problemelor generate de cresterea in greutate. La trei luni dupa tratament pacientul trebuie sa faca o noua evaluare constand in: teste biochimice, ecografie si testul de stimulare cu ACTH. ConClUzii Se poate aprecia ca semnele clinice inregistrate au fost suficient de sugestive in principal prin poliurie/polidipsie, polifagie, cataracta, distrofie musculara, ptoza abdominala, pentru suspicionarea sindromului Cushing; Panelul biochimic hepatic (cresterea activitatii transaminazelor serice si a fosfatazei alcaline) pot deruta in stabilirea diagnosticului;

Dozarea cortizolului a constituit o etapa importanta in stabilirea diagnosticului de sindrom Cushing; Prezenta si intensitatea raspunsului terapeutic la trilostane (Vetoryl) confirma diagnosticul astfel suspicionat.

Nota autorului: - lucrarea este integral realizata de mine, iar pacientul este cainele meu.

Bibliografie selectiva

Kaneko J.J., Harvey J.W., Bruss M.L., Clinical Biochemistry of Domestic Animals, editura Academic Press - Elsevier, 2008.

Kerr M.G., Veterinary Laboratory Medicine, Second edition, editura Blackwell Science, 2002.

Vaden S.L., Knoll J.S., Smith F.W.K., Tilley L.P & Jr., Blackwell's Five-Minute Veterinary Consult: Laboratory Tests and Diagnostic Procedures Canine & Feline, editura Wiley-Blackwell, 2009

Villiers E., Blackwood L (editori), BSAVA Manual of Canine and Feline Clinical Pathology, Second edition,

Ultima modificareSâmbătă, 04 August 2018 20:06
Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Moraru Catalina

Student FMV Bucuresti.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect. Comentariile se moderează. Nu dăm explicații referitor la ștergerea comentariilor. Vă mulțumim.