updated 12:52 PM UTC, Feb 1, 2023 Europe/Bucharest

Recomandarea noastra:

Cele mai citite articole din secțiune:

Prezentare caz: abces periapical PM 4  maxilar stg (208)

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o practica nefasta

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sindromul de icter la animalele de ferma

Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari.

Cand corespunde unui icter adevarat se datoreaza impregnarii tesuturilor cu un pigment hematie bilirubina. In alte cazuri, culoarea poate fi urmarea unei carotinemii crescute, asa cum se intampla de cele mai multe ori in timpul verii in urma cresterii exagerate a carotenilor in plante si implicit in tesuturi. Culoarea galbena este insa si consecinta impregnatiei tesuturilor cu substante medicamentoase care imprumuta organismului culoarea lor caracteristica (tripaflavin, acid picric, atebrin): xantodermie.

Mecanismul aparitiei este extrem de diferit, icterul putand sa corespunda unuia sau mai multor factori patogenici. Ca intensitate, icterul este toarte variabil, de la aspectele abia perceptibile clinic si pe cale de laborator (starea de subicter) pana la icterul intens, franc. Colorarea icterica se datoreste bilirubinei provenita din desfacerea hemoglobinei eliberata prin eritroliza, care este luata de sistemul reticuloendotelial (S.R.E.) si desfacuta in hem, in globina si apoi in bilirubina. Partea de bilirubina legata de proteine, bilirubina libera sau indirecta, circula in organism, revine la ficat, insa nu este eliminata la nivelul rinichiului.

Bilirubina care a suferit conjugarea (glucuronidul de bilirubina) este varsata de celula hepatica in canaliculul biliar si de aici pe calea canalului hepatic si coledocului este varsata in intestin, unde este transformata prin flora intestinala in stercobilina care da culoarea materiilor fecale. Parte din aceasta sufera reabsorbtia la nivelul intestinului pentru ca ajungand in circulatie, o parte sa se elimine pe la nivelul rinichiului, care nu are prag de eliminare fata de bilirubina (ea eliminandu-se direct proportional cu cantitatea din singe), o alta parte se elimina din nou pe cale hepatica, realizand astfel ciclul enterohepatic al urobilinei.

Urobilina este deci un urobilinogen oxidat, provenit din glicuronidul de bilirubina la nivelul intestinului. Milirubina este un pigment normal care ia nastere permanent din globulele rosii imbatranite, lizate. Bilirubinemia este insa foarte variata la animale, calul avand o bilirubinemie directa intre 0,1—0,9 cu o medie de 0,4 mg% iar bilirubinemia totala fiind in medie de 2,3 (cu o variatie de 0,2—6 mg%) ; la caine, bilirubinemia totala variaza intre 0,1—1, la rumegatoare de la 0 la 1,4, la pisica 0,1—1 mg%, motivand astfel colorarea serului sau plasmei sangvine disproportionat de mare la cal fata de restul speciilor.

Pragul de eliminare a bilirubinei este foarte ridicat, eliminandu-se niumai bilirubina directa (conjugata) daca creste in sange la valori mari; bilirubina indirecta nefiind eliminata nu este deci intovarasita de bilirubinurie. Imposibilitatea scurgerii bilirubinei glicuronice de la ficat pe caile biliare in intestin, reduce formarea urobilinogenului urinar, favorizand astfel cresterea exagerata a bilirubinei directe in sange si in urina si facand ca materiile fecale sa nu mai fie colorate (acolie pigmentara). Capacitatea ficatului de a produce bilirubina chiar in starile patologice, este destul de mare, ceea ce explica agravarea icterului atat prin bilirubina directa, cat si prin cea fixata de proteine (bilirubina indirecta).

Sarurile biliare sunt elaborate de celula hepatica pe seama colesterinei, din care ia nastere acidul colalic (colic); acesta combinindu-se cu aminoacizii taurina si glicocolul dau tauro- si glkocolatul de sodiu, prezente sub aceasta forma la toate animalele (la caine numai sub forma de taurocolat pur). Si sarurile biliare fac un ciclu enterohepatic. O data cu resorbtia lor din intestin se resorb si alte substante solubile in sarurile biliare, ca vitaminele (A, D, K, E, F) impreuna cu alte grasimi. Ciclul enterohepatic al sarurilor biliare asigura o mare economie ficatului in fabricarea acestora. Toate ocluziile si obstructiile canalelor intra- sau extrahepatioe conduc la retinerea si regurgitarea sarurilor biliare in sange si de aici pe la nivelul tuturor cailor de descarcare; cele eliminate pe la nivelul rinichiului pot fi descoperite in urina prin reactia Hay.

Originea sindromului de icter este extrem de variata si rareori poate sa evolueze numai pe aceeasi cale etiopatogenica deoarece prin complexul relatiilor functiilor hepatice cu ale intregului organism, prin mecanisme multiple, etiopatogenia se schimba mereu sub alte forme.
Clasificarea diverselor tipuri de icter este greoaie si variata, deoarece in dinamica icterului se ivesc schimbari in patogenie sau chiar in etiopatogenie. Cea mai rationala clasificare pare aceea facuta de Popper si Schaffner, 1957, citati dupa Blood si Henderson, 1963: ictere fara stanjenirea scurgerii bilei sau prin supraproductie de bilirubina (ictere faemolitice), ictere cu reducerea sau oprirea producerii de bila determinate de degenerarea celulelor hepatice (icter prin retentie sau parenchi-matoase-hepatite), ictere datorite stazei biliare (cholestasis), care la rindul lor se impart in ictere prin cholestaza primara intrahepatica determinate de aplazia congenitala a conductelor biliare sau castigata in urma schimbarilor din hepatita sau staze functionale ale bilei, fara o aparenta obstructie fizica a cailor biliare si in fine staza (cholostaza) in urma obstructiei canalelor biliare extrahepatice prin cholelitiaza sau prin corpi straini vii (paraziti) etc.

In general vorbind, diferentierea intre icterele cu si fara impiedicarea torentului de bila trebuie facuta de la inceput. Aceasta este posibila prin cercetarea pigmentilor biliari in materiile fecale, sange si urina. Orice obstructie a scurgerii bilei catre intestin determina o decolorare a materiilor fecale si in acelasi timp o crestere a cantitatii de bilirubina in urina, fara insa sa se constate o crestere a urobilinogenului in urina, deoarece bilirubina neputand sa fie transformata la nivelul intestinului in stercobilina si aceasta la randul ei prin oxidare in urobilinogen, urobilinogenuria este scazuta. Cresterea bilirubinei indirecte (legata de proteine) duce la cresterea ei in sange si in acelasi timp la scazuta ei valoare in urina. Urobilinogenuria este insa crescuta fiindca o mare parte din aceasta este progresiv transformata in bilirubina directa.

1. Gradele de icter.

Icterul franc se datoreste in general unei retentii mari de bilirubina, pe cind subicterul, unei cantitati mici de bilirubina. Prezenta in singe a pigmentilor biliari se numeste colemie, a sarurilor biliare poarta numele de colalemie. Eliminarea pigmentilor pe la nivelul filtrului renal poarta numele de colurie, a sarurilor biliare colalurie. Icterul franc este caracterizat prin colemie, colalemie, colurie si colalurie, pe cand subicterul, prin colemie si colurie. Subicterul poate totusi sa se transforme in evolutia Im agravandu-se, in icter franc, fie in urma agravarii procesului hepatic.

Icterele pot fi complete (retentie de pigmenti si de saruri) cand se numesc ictere ortopigmentare, biliteice, prezente in toate leziunile obstructive sau ocluzive ale cailor biliare intrahepatice. Icterul hemolitic (icter metapigmentar, hemafeic hematogen) este urobilinuric.

Icterele pot fi disociate, cum ar fi icterul franc care nu se intovaraseste cu o retentie a pigmenti lor, asa cum se constata in icterele hematogene, care la rindul lor pot sa fie colurice sau acolurice, prin imposibilitatea eliminarii bilirubinei indirecte, cea directa fiind in majoritatea cazurilor prea mica. Sunt de asemenea cunoscute icterele apigmentare, in care, pe linga celelalte semne ale icterului se observa lipsa colorarii icterice a tegumentelor. Acest gen de icter se deduce numai din aprecierea starii generale si a colaluriei.

2. Patogenie.

Retentia bilei in organism, in fond a bilirubinei, se face pe diferite cai astfel incat icterele au origini diferite.

a — Icterul hepatic se realizeaza la randul lui pe mai multe cai: prin obstructia sau ocluzia cailor biliare extrahepatice, fie pe cale mecanica (calculi, mucus, bila cu consistenta mare, tumori care comprima un mare numar de canale, adenopatii hepatice, stenoze cicatriciale ale cailor biliare, abcese se mari ale ficatului sau organelor din jur), duodenite, inflamatii ale ampulei lui Vater plecate de la duodenite, procese reflexe plecate, fie de pe caile extrahepatice fie de la nivelul tubului digestiv care dau spasmul sfincterului lui Oddi, colecistite de origine diversa (inflamatoare, parazitara, calculoasa etc.) sau obstructia prin ascarizi la porc, dine, pasari, minz, infestatii cu trematozi care obstructioneaza prin numarul lor mare coledocul (Fasciola hepatica, Dicrocelium dentriticum) la rumegatoare si catarul duodenal parazitar la cal, spasmul sfincterului lui Oddi de origine emotionala la ciine etc.

b — Icterul prin obstructia canalelor intrahepatice este produs de calailoza, paraziti, inflamatii acute si cronice (fibroza hepatica sau a canalelor intrahepatice in urma iritatiilor mecanice si biologice determinate de parazitism).

c — Icterul din toate hepatitele, in care in urma tumefactiei celulelor hepatice se produce comprimarea canaliculelor biliare, astfel incit bila este regurgitata in sinusuri si de aici in singe, stare comuna tuturor proceselor acute hepatice, distrofii, hepatite.

Tot acest grup de ictere corespunde icterului mecanic.

Din punct de vedere clinic, la inceput apare subicterul dupa aceea, icterul franc cu icteritia mucocutanata, cresterea bilirubinemiei totale (directa si indirecta), cu colurie abundenta, cu scaderea urobilinogenului, care este redus sau absent la nivelul intestinului, cu cresterea colaluriei, decolorarea materiilor fecale, aparitia sindromului hemoragipar, a bradicardiei (din cauza actiunii bradicardizante a sarurilor biliare din singe), a colalemiei care actioneaza asupra glomusului carotidian determinind prin aceasta bradicardia (Dumitrescu-Mante, 1942). Se mai observa scaderea vitezei de sedimentare a hematiilor, cresterea colesterolului liber care nu mai poate sa fie transformat in saruri biliare, scaderea colesterolului esterifiat, cresterea fosfatazei alcaline in singe din cauza imposibilitatii eliminarii foslipatazei alcaline pe caile biliare, hipoprotrombinemia (consecinta lipsei de resorbtie a vitaminei K), hipokaliemia in urma leziunilor care apar la nivelul celulelor hepatice, care nu mai izotonizeaza lichidele resorbite de la nivelul intestinului, Ihipoazotemia (consecinta insuficientei de clivaj a ficatului in urma scaderii functiunii ureopoetice), hipoglicemia ca in toate afectiunile hepatice. Apare decolorarea intensa a materiilor fecale (acolia pigmentara), mirosul urat al lor, consistenta pastoasa si grasoasa a acestora in urma lipsei de emulsionare a grasimilor, mai ales la carnasiere si omnivore, tendinta la constipatie. Hipotermia se produce in urma actiunii sarurilor biliare asupra centrilor termici, pruritul cutanat, in urma tendintei de eliminare a sarurilor biliare prin piele ; apar tulburari nervoase grave, de cele mai multe ori de tip comatos (coma colemica). Disproteinemia este putin influentata si de mica valoare diagnostica la animale. Se observa cresterea transaminazelor serice (G.O.T., G.P.T.), a aldolazelor serice etc.

In ceea ce priveste simptomatologia fizica, la palpatie se poate inregistra o marire a matitatii hepatice si totdeauna o sensibilitate crescuta atat la percutie cat si la palpatia profunda. Cand cazurile sunt incerte si acesta este cazul icterului hepatocelular, biopsia hepatica da rezultate mult mai precise prin examenul histopatologic si histochimic.

Examenul roentgenologic posibil la animalele de talie mica si in special la caine, cu coletrast, da bune rezultate in precizarea icterului colostatic de origine mecanica extra- si intrahepatica.

d — Icterul hematie sau heimolitic este consecinta hemolizei puternice fie intravascular fie in S.R.E. din intregul organism si mai ales al celui hepatic, maduva, endoteliul tuturor vaselor etc. El se realizeaza uneori prin acumularea unor cantitati mari de apa la nivelul tubului digestiv, la viteii care trec de la faza de sugar la intarcat, unde se pastreaza reflexul de inchidere a jgheabului esofagian, astfel incit apa deglutita trece in stomac si intestine, iar de aici se resoarbe in cantitate mare in singe, determinind hipotonie si hemoliza.

Hemoliza poate sa fie realizata si prin administrarea hemoterapiei la care se adauga cantitati mari de substante anticoagu-lante, (in special sulfamide care lizeaza globulele rosii, incit primitorul dispune de o cantitate mare de hemoglobina. Hemoliza se poate produce si in cursul tratamentelor cu cantitati mari de apa pe cale digestiva ajungindu-se la asa-zisa „inecare in apa", cind ficatul nu mai poate sa izotonizeze lichidele hipotone, astfel incit hidremia exagerata duce la hipotonizarea singelui circulant si la hemoliza intravasculara. Hemoliza mai poate sa fie produsa prin diverse protozoare endoglobulare (balbezii, anaplasma, eperytrozoon), leptospiroza sau prin toxinele de Clostridium hemoliticum, distreptococ, de diverse virusuri si in special al anemiei infectioase a calului. Intoxicatiile cu toxice anorganice (sulfatul de cupru, de pe plantele stropite cu acesta), cu fenotiazina la cal sau la toate animalele, cu clorat de potasiu, sau cu plante toxice ca rapita si celelalte crucifere, determina liza unui mare numar de globule rosii, ducand astfel la aparitia icterului de diverse grade.

Hipofosforoza la rumegatoarele mari si in special la cele fatate de curand este considerata de majoritatea autorilor ca o cauza a hemoglobinuriei de parturitie.

Aparitia icterului poate sa fie secundara administrarilor de seruri terapeutice sau autoimunizarii care duc la hemoliza. Acelasi fapt este posibil si in cazul administrarii solutiilor hipertonice injectate in cantitate mare.

Hemoliza foarte frecventa la purcei, manji si probabil in unele cazuri si la vitei, determina boala hemolitica a nou-nascutilor, ca o consecinta a imunoaglutinine serice si colostrale ale mamelor respective, in urma actionarii aglutininei pe care o mosteneste fetusul de la masculul respectiv. Aceste imunoaglutinine pot sa apara si dupa vaccinarea scroafelor in cursul gestatiei, mai ales cu vaccin antipestos cu cristal violet, dupa care mortalitatea prin boala hemolitica este foarte mare. La caine apare subicterul si anuria prin hipersplenism.
Hemoliza intravasculara sau intrafagocitara (S.R.E.) duce la eliberarea hemoglobinei din eritrocite si la transformarea ei in pigment bilirubinic, care desigur reprezinta bilirubina fixata pe proteine, deci o bilirubina indirecta. Din cauza moleculei ei mari, aceasta nu poate sa treaca pragul renal, manifestandu-se astfel printr-o urobilinurie redusa, care cu timpul incepe sa creasca. Ea este transformata de celulele hepatice in urobilina directa, forma pentru care rinichiul are un prag de eliminare mult mai scazut ca pentru prima.
Cand cantitatea de eritrocite lizate este mai mare decit a 60-a parte din totalul globulelor rosii apare hemoglobinuria. Eliminarea prin rinichi a pigmentilor sangvini si biliari in urina se face in ordinea urmatoare: urobilina, bilirubina, hemoglobina. In toate cazurile in care se produce icterul lieinolitic se constata in acelasi timp spleno- si hepatomegalia si desigur anemie de grade variate si cu subicter la inceput progresiv pina la icter franc, dupa aceea. Culoarea materiilor fecale este intensificata prin cantitatea mare de pigmenti biliari de care dispune intestinul, implicit prin cantitatea mare de bila produsa, caile hepatice fiind permeabile iar fabricarea de bilirubina neincetind nici chiar in icterele hemolitice asociate cu un oarecare grad de hepatoza sau hepatita.

e — Icterul hepato-hematic este un icter mixt, care apare in urma intoxicatiilor grave cu substante toxice hepato- si hemotrope, asa cum este clorolormul sau fitotoxine ale diferitelor plante ca Senecio, Crotalaria, Trifolinm subteranum, crucifere etc. El poate sa apara in cursul bolilor infectioase de origine bacteriana si virala sau chiar in dismetabolii, asa cum se intampla in hemoglobinuria post-partum la vaci, in pleuropneumonia si anemia infectioasa a calului, in intoxicatii cu alimente alterate, mucegaite etc. In cursul acestor stari, pe langa hemoliza se constata, in acelasi timp, necroze intinse hepatice.

Manifestarea clinica este asemanatoare cu a icterului hemolitic la care se adauga insa si colaluria. Tulburarile nervoase si in special starile comatoase sunt asemanatoare cu cele din icterul hepatocelular. Icterul si indexul icteric este extrem de mare, ultimul putand ajunge pina la 200. Hepatomegalia este de obicei constanta, insa deseori din cauza atrofiei galbene acute a ficatului matitatea la percutia ariei hepatice este redusa sau chiar absenta. Starea comatoasa este foarte avansata. Aspectul morfologic al sangelui este profund modificat, aparand semnele poikilocitozei, ale anizocitozei si multe eritrocite dintate, semnul lizei continue. In unele cazuri pot aparea elemente tinere dese sau rare (aspectul anemiei plastice), in altele, mai ales in formele grave cu atrofie galbena acuta a ficatului, numai poikilocitoza, anizo-citoza, anizocromia; hipo- si aneozinofilia sunt constante.

3. Diagnostic

Diagnosticul icterelor este usor de pus. Diagnosticul etiopatogenic deseori este greu de fixat mai ales atunci cind nu se recurge la punctia hepatica sau eventual la probele de incarcare hepatica: dozarea transaminazelor, aldo-lazelor, aprecierea bilirubinei directe si indirecte, culoarea materiilor fecale, indexul icteric (care de obicei este corespunzator impregnatiei icterice mucocutanate). Tulburarile generale atit de variate si oarecum paralele cu tulburarile hepatice (in special scaderea rapida a temperaturii spre hipotermie), tulburarile calitatilor pulsului, manifestarile digestive, sangvine, sunt de mare importanta in aprecierea etiopatogeniei sindromului de icter si stabilirii formei sale clinice. Icterul carotenic (xantodermia) este usor de diagnosticat deoarece acesta nu se manifesta si prin tulburari generale ci printr-o stare functionala buna, in afara celorlalte cazuri cind icterul corespunde unei impregnatii cu agenti medicamentosi flavinici.

Evolutia depinde de etiopatogenia icterului, de virsta animalului, de agentul patogen, de durata lui de actiune. Icterele pot sa fie supraacute, animalul putind sa moara chiar in fazele de subicter; acute, care obisnuit tin pana la 19—21 zile; subacute, care pot dainui mult timp si pot sa se repete si in fine colice progresive asa cum apare in cazurile de icter prin tumori, procese de ifibroza a cailor biliare sau a tesutului parenchimatos hepatic.

4. Prognostic

Prognosticul depinde de cauza si gravitatea icterului; el poate sa fie in functie de aceste conditii: favorabil, rezervat sau defavorabil. Moartea poate sa se produca rapid prin fenomene de excitatie cerebrala sau invers de coma hepatica.

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Veterinarul Business

Din 2009 alături de medicii veterinari români.

Articole publicate în secțiunea pet pentru medici veterinari

Trusa potrivita pentru periajul cainelui

Fiecare tip de blana necesita o intretinere diferita, atat din punct de vedere al echipamentului necesar, cat si al metodelor potrivite.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce vede un catel cu nasul?

Este posibil sa fi auzit deja expresia cainii vad cu nasurile lor. Dar arhitectura nasului acestor fapturi senzationale dezvaluie de fapt o lume intreaga, dincolo de tot ceea ce putem...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 2 -…

Cel mai bun prieten al fetitei este cainele care ii cara oxigenul. In urma cu doi ani, Aaron si Debbie Knobloch au aflat ca fetita lor Alida suferea de o boala...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tumorile adipoase

Aceste informatii sunt furnizate pentru a va ajuta sa intelegeti diagnosticul sau posibilul diagnostic de cancer la animalele de companie. Daca nu ati efectuat inca un test, medicul veterinar va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica

Cu ce ar trebui sa imi hranesc pisica Primim adesea intrebari pe adresa redactiei legate de dieta pisicilor. ”Este adevarat ca mancarea uscata ajuta la ingrasarea pisicilor?” ”Este mai buna mancarea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Locuinta - ce tip de locuinta este perfect pe…

Fiind locuitor din Muntii Anzi, chinchila nu are probleme de adaptare cu umiditatea si ploaia, asadar o cutie izolata si bine incalzita poate fi un sfert de adapost.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Nu lasati cainii in masini in timpul verii

Caldura face victime chiar si in randul animalelor de companie. Lasate in masina, pe canicula, acestea sufera leziuni grave sau chiar mor, din cauza insolatiei si deshidratarii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tuberculoza aviara

Este o boala infectioasa raspandita pe tot globul pamantesc cu o incidenta diferita de la o tara la alta. Agentul cauzal este Mycobacterium avium. Cel mai des sunt afectate gainile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Manipularea si contentionarea cainilor - part…

Fiecare caine, indifferent de cat de docil este, are potentialul de a musca, atunci cand este grav ranit, speriat sau sufera din cauza durerii. Este important sa stii si sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Disfunctia glandei suprarenale (boala Cushing…

Glandele suprarenale sunt strans asociate cu rinichii. Fiecare are o maduva centrala, care este de aproximativ o cincime din marimea totala a glandei si produce asa-numitul "hormon de urgenta", adrenalina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ciocului si a unghiilor - Trebuie …

Majoritatea pasarilor sunt in mod natural foarte active in timpul zilei si vor intalni in mod normal o mare varietate de texturi si dimensiuni de ramuri in mediul lor salbatic...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - lucruri pe care trebuie sa le stii

Soarecii sunt pastrati pentru mai multe motive, de la cresterea lor ca animale de companie pana la cresterea ca animale pentru expozitii sau spectacole. Ei nu sunt animalele de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hamsterii - lucruri pe care trebuie sa le sti…

Aceste rozatoare mici pot fi gasite in salbaticie, in Europa de Est, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, China si Siberia. Au o mare varietate de culori pentru blana.  Hamsterii are nevoie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca broastele testoase?

Marea majoritate a broastelor testoase care sunt tinute in captivitate sunt ierbivore. In timp ce in salbaticie ele pot manca unele proteine de origine animala, acest lucru insa nu reprezinta...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainii populari in randul presedintilor SUA

Airedale Terrier este cel mai mare si mai greu membru al familiei Terrier. Blana sa este densa si sarmoasa, iar culoarea ei este o combinatie intre bronz, negru, cafeniu si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Agresiunea si Rivalitatea

Cainii sunt animale sociale a caror evolutie le-a facut capabile sa traiasca in grupuri. Viata de grup permite sa aiba loc mai eficient activitati de cooperare, atata timp cat toata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Recunoasterea malocluziilor la caine si pisic…

autori: Dr.Lovin Tudor George DMV, MRCVS ,Dr. Raluca Zvorasteanu: Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala  si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Suntem profesionisti veterinari, asa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Trichomonoza

Este o boala parazitara care afecteaza mai ales porumbeii tineri, dar si pe cei batrani, producand probleme mari cerscatorilor care participa cu porumbeii la concursuri.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat si sa fie capabil de a mentine temperatura mediului ambiant...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paraziti intestinali -Aonchotheca putorii

    Foto: Dictator Scandalist, Maine Coon, proprietar Savin Paul Fotografia are caracter ilustrativ Aonchotheca putorii este un parazit ce apare la pisici si la nurci. Este adesea intalnit in Europa si mai rar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Pit Bull Terrier

 Pit Bull este un termen general folosit de foarte multe ori gresit, cu referire la mai multe rase de caini care au caracteristici similare. Rasele incluse de obicei in tipologia...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorul de Guinea - alimentatie

Porcusorii de Guineea sunt animale ierbivore, precum iepurii, desi fiziologia si functia lor gastro-intestinala este mai bine inteleasa decat la iepuri. Zona critica in stiinta dietetica la porcusorii de Guineea...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 1- …

Buddy este instruit sa foloseasca dintii pentru a lovi un buton de apelare rapida, pe care suna la 911.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele naturale nu sunt intotdeauna bune …

In timp ce hrana naturala are o tendinta de a creste in preferintelor oamenilor, proprietarii de animale de companie ar trebui sa fie foarte atenti inainte de a da in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tipuri de texturi ale blanii

  Asa cum exista diferente intre tipurile de blana, la fel intalnim si diferente intre tipurile de texturi ale blanii iar intelegerea tipului de textura este esentiala pentru o ingrijire corespunzatoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Studiu de caz: Pilirea dintilor la caini, o p…

autori: dr. Sebastian Dan, DVM, MSc, Stomavet – Cluj-Napoca, dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti Acest...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Craciun fericit cu animalutul tau de companie

  Craciunul este o perioada de bucurie in fiecare casa, cand ne place sa impodobim bradul, sa aprindem luminitele instalatiilor, sa mancam bucate alese stropite cu bauturi alcoolice. Nu-i usor insa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Circoviroza

Circoviroza este o boala infecto-contagioasa produsa de virusuri, care afecteaza  predominant tineretul din efectiv. Boala a fost semnalata mai de mult in efectivele de gaini si papagali. La porumbei a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Viermii la porumbei

Viermi este un titlu nestiintific, si probabil aspru criticat de eventualii medici veterinari, care citesc aceasta descriere. Am recurs totusi la acest titlu de dragul de a folosi limbajul columbofililor...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sindromul de icter ca caine si pisica

Colorarea in galben de diverse intensitati a pielii si mucoaselor prin pigmentii biliari (bilirubina) da icterul sau galbinarea. Aceasta impregnare a tesuturilor corespunde unui variat numar de tulburari. Cand corespunde unui...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hranirea Ce mananca chinchila?

Chinchila ar trebui sa manance fan din iarba de calitate ad-libitum (disponibil 24 de ore pe zi). Peletele sau alimentele concentrate ar trebui sa fie administrate in cantitate minima in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale care ne salveaza viata - episodul 3 -…

Michelle si Kaylee Lynch se indreptau catre curtea casei cand un sarpe maroniu le-a aparut in cale. Serpii maro sunt deosebit de veninosi, dar fetitele au fost ajutate sa faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stim despre lumina UV?

Lumina ultra-violeta (UV) este necesara pentru a asigura necesarul de vitamina D-3. Imposibilitatea de a oferi lumina UV poate predispune iguana la boli metabolice osoase, una dintre cele mai frecvente...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabi…

Senatul a decis: Doar cainii bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiati Marti, 12 martie, plenul Senatului a adoptat in sedinta publica proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabili de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce prefera pisicile pufoase: sardine sau dulc…

American Chemical Society (ACS), cea mai mare societate stiintifica in domeniu, a lansat un nou videoclip care explica de ce pisicile, spre deosebire de oameni si alte mamifere, sunt indiferențe...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Basset Hound

Bland si non-conflictual, Basset este recunoscut datorita corpului sau mare, greoi, urechile lungi si picioarele scurte. Basset, de fapt, provine de la cuvantul francez ‚bas’ care inseamna ‚mic’. Un lucru...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afla mai multe despre blana cainelui tau

Blana cainilor poate capata aspecte uimitor de variate: carliontata sau dreapta, moale sau sarmoasa, scurta sau lunga. Unii caini chiar au o blana abundenta ce formeaza codite de tip suvite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce trebuie sa stiti despre Afghan Hound

Demn si distant, Afghanul este un aristocrat printre caini. Este un vanator excelent, dar mai ales apreciat pentru aspectul spectaculos si pentru ca este un caine de spectacol.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Tratamente cu modificatori de comportament

De ce veterinarul meu a prescris acest medicament? Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sau de a trata o gama larga de comportamente nedorite, nesociabilitatea sau tulburarile emotionale cum ar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Oasele nu sunt de mancat! - din cazuistica co…

Pisica prezentata a sosit la clinica veterinara Margivet din Suceava cu diagnostic de "noduli in gat", fiind tratata intensiv, timp de 10 zile, la un alt cabinet.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Care sunt bolile frecvente ale iguanei?

Printre bolile frecvente specifice iguanei sunt incluse bolile metabolice osoase, parazitii si abcesele.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Probleme oaselor la catei si caini in crester…

Cat de importanta este schipoatura pentru viata unui pui sau catelandru? Catelul meu pare sa aiba o articulatia genunchiului cu probleme dar cu siguranta utilizarea razelor x nu este necesara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Epulisul

Epulisul este cea mai frecventa tumora benigna intalnita in cavitatea bucala a cainilor si foarte rar la pisici. Cele mai frecvente semne clinice asociate epulisului la caine sunt: deformare faciala, disconfort...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentare caz: abces periapical PM 4 maxila…

autori: dr. Raluca Zvorasteanu Asistent Universitar la Universitatea Spiru Haret, Presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Orofaciala si stomatologie veterinara (RSVD), administrator cabinet Qincyvet Bucuresti, dr. Sonia Pintece, DVM, Blue Cat...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce mananca iguanele?

  Iguanele sunt ierbivore, ceea ce inseamna ca mananca plante. Canalul de alimentatie al iguanei este extrem de specializat pentru a permite digestia fibrelor, fiind similar cu  stomacul bovinelor.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli genetice la pisica Maine Coon

Pisicile Maine Coon sunt, din pacate, predispuse la boli genetice grave - ereditare - displazia de sold si cardiomiopatia hipertrofica.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ce este bine de evitat in contact cu reptilel…

Majoritatea reptilelor, inclusiv cele tinute ca animale de companie, sunt purtatoare de Salmonella in intestinul lor, fara a prezenta semne clinice ale infectiei. Salmonella poate trece de la reptile la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Staza foliculara la testoase

Probabil cea mai frecventa cauza medicala de anorexie la broastele testoase mediteraneene femele este staza foliculara. Aceasta descrie situatia in care foliculi de ou se formeaza pe ovare, dar nu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Baie sau dus?

Are pasarea mea nevoie de o baie? Scaldatul este foarte important pentru mentinerea penelor curate. Toate pasarile fac. In salbaticie, o pasare poate face "baie" in timpul unei ploii, intr-o baltoaca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea ochilor la caini

Ingrijirea ochilor la caini Pana si cel mai bun prieten al omului are nevoie, regulat, de o curatare si o examinare a ochilor. O examinare regulata a ochilor cainelui dvs va...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Adenovirusuri

Adenovirusuri sunt doua tipuri de adenovirusuri care produc imbolnaviri la porumbei, notate cu I descoperit in anul 1976 si II descoperit in Belgia in 1992.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica de Craciun - sfaturi pentru siguranta …

Cei mai multi dintre noi asteptam cu sufletul la gura perioada sarbatorilor de iarna. Ne pregatim serios pentru Craciun, pentru o casa plina de vizitatori si uneori, si de animalele...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Porcusorii de Guineea - lucruri pe care ar tr…

Porcusorii de Guineea sunt originari din America de Sud, dar au fost, probabil, introdusi in Europa, la scurt timp dupa primii exploratori spanioli intorsi de pe acest continent, in anul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Foxhound American Foxhound este o rasa de caine adusa din Anglia la mijlocul secolului al 17-lea initial in scopul de vanatoare. Este o alegere ideala pentru cei care traiesc in zone...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile glandelor suprarenale

Nu exista indoiala ca incidenta bolilor glandei suprarenale la dihori este in crestere rapida.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Salmoneloza (paratifoza)

Salmoneloza (paratifoza) este o boala bacteriana produsa de bacterii din genul Salmonelelor. Agentul cauzal cel mai des la porumbei este Salmonella typhimurium var. copenhagen.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pasarile mari - locuinta - Informatii general…

O pasare se bazeaza pe tine in intregime pentru tot ceea ce exista in viata sa. Fericirea si de starea buna de sanatate  sunt furnizate de tine, de ingrijirea proprietarilor de...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Introducerea de noi pasari

Are nevoie pasare mea de un "prieten"? Cele mai multe dintre aceste pasari traiesc in salbaticie, in grupuri. O existenta solitara nu este o existenta sigura pentru speciile de prada. Cu...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Animale de companie drept cadou de sarbatori?

Un catel sub un brad de Craciun. Pare o idee buna. La fel si un iepuras sau un hamster de Paste. Poate vrei sa oferi un animal unui prieten sau...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce ma musca pisica, chiar si atunci cand o…

Este o enigma, desigur. Acum pisica este in al noualea cer de placere in timp ce o scarpini in locul ei favorit si o secunda mai tarziu, te holbezi la...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Instrumentar necesar initierii in stomatologi…

Incep prin a va spune ca este deja cunoscut faptul ca in timpul interventiilor stomatologice, in incapere, se pot degaja bacterii, recomandat este ca in chirurgie sa nu se faca...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Abcesele la iepuri

"Ce sunt abcesele? Care sunt cauzele abcese? Cum sunt tratate abcese?: ... doar cateva din intrebarile privind tratamentul si terapia abceselor la iepuri

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Costuri in timp si bani la ingrijirea blanii …

Majoritatea oamenilor gandesc costurile privite din perspectiva banilor. Ar trebui sa stiti ca pentru a va pregati ustensilele necesare este nevoie de o investitie destul de serioasa. Vestea buna este...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Formule dentare la mamiferele mici  

Niciodata nu stii ce pacient iti va trece pragul cabinetului. De aceea publicam acest tabel cu formulele dentare ale unor specii de mamifere mici, pentru a va fi util in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Varsaturile acute la caini - De ce vomita cai…

Varsaturile acute la caini - Debutul brusc de varsaturi la caini Nu este nimic neobisnuit pentru caini si pisici sa vomite din cand in cand. S-ar putea sa fi mancat ceva ce...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Pisica Abissinian

Caracteristici fizice - Abisinian apartine rasei Ticked sau Agouti, ambii termeni fiind utilizati pentru tipul de blana al pisicii. Caracteristica sa distinctiva este blana sa matasoasa care este intro-o combinatie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la pisici

Ingrijirea de urgenta este ceea ce trebuie aplicata pisicii tale cat mai devreme posibil in timp ce incerci sa ajungi la medicul veterinar. Una din regulile primordiale atunci cand ai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Despre ingrijirea cateilor

Cand ma gandesc la ingrijirea cateilor imi vine imediat in minte ideea unui catel care iese dintr-un salon de cosmetica cu tot felul de clame, coafuri ciudate si unghii date...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sfaturi utile pentru ingrijirea pisicilor

Foto: Pisoiul Botic, proprietar Gabriela Gava Cele mai grave boli la pisici sunt virozele respiratorii si virozele digestive. Pisicile se pot imbolnavi prin contactul direct cu pisici bolnave sau prin intermediul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

10 lucruri pe care pisica vrea ca tu sa le st…

  Imi place fleece-ul mai mult decat orice alt material. Si exista studii care demonstreaza ca pisicile prefera fleece-ul oricarui alt material pentru asternuturi.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Modificatori de comportament

Aceste medicamente sunt folosite pentru a modifica sa a trata o gama larga de comportamente nedorite, antisociale sau tulburari emotionale, cum ar fi un comportament obsesiv-compulsiv, anxietate de separare, depresie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Urgentele la caini

Foto: Cainele Kimmi, proprietar Tau Andrei Contactati medicul veterinar in cazul in care apar aceste semne Urmatoarele informatii va vor ajuta sa decideti care situatii sunt urgente si la care situatii mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimentele interzise animalelor de companie

Alimentele interzise animalelor de companie sunt un element deseori neglijat de detinatorii de animale de companie. De multe ori plecam la munca luandu-ne la revedere de la jucausul nostru catel...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Micoplasmoza

Micoplasmoza. Este o boala infectioasa produsa de micoplasme care se manifesta prin simptome respiratorii (coriza).Agentul epizootic este Micoplasma gallisepticum. Micoplasmele sunt microorganisme unicelulare incadrate ca o forma de trecere intre...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

American Curl

Aceasta pisica are, in general, un corp bine proportionat si subtire. Blana sa este moale, matasoasa, si luminoasa. Datorita incrucisarii - introducerea materialului genetic care nu are legatura intr-o linie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Obezitatea la animalele de companie

Obezitatea animalelor de companie este cea mai periculoasa amenintare la sanatatea acestora. Acum, cainii si pisicile traiesc mult mai mult decat au trait vreodata. Din pacate, este de asemenea mult mai...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Compendiul AAHA privind procedurile stomatolo…

Stomatologia veterinara evolueazain mod constant. Obiectivul acestei lucrari este acela de a orienta practica stomatologicain domeniul veterinar. Serviciile stomatologice sunt necesare pentru asigurarea sanatatii generale si pentru optimizarea calitatii vietii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

M-a muscat pisica! Ce trebuie sa fac?

Pisicile sunt cele mai moi si dragastoase animale de prin casele noastre. Ne ling, ne dau cu labuta, se pisicesc pe langa noi si fac o multime de giumbuslucuri. Dar...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cum inveti cainele sa fie periat?

Periajul si ingrijirea blanitei cainelui necesita un fel de parteneriat.Desi nu este necesara intreaga cooperare a cainelui, atunci cand este periat, aceasta face lucrurile sa fie mult mai usoare.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bobtail american - o pisica afectuoasa

Pisicile Bobtail american sunt destul de inalte si bine construite. Picioarele din spate sunt ceva mai lungi fata de picioarele din fata. Bobtail american are un aspect salbatic, cu ochii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Variola porumbeilor

Este o boala infecto-contagioasa virala, care afecteaza porumbeii. Are o contagiozitate ridicata, imbolnavind cu repeziciune porumbeii din efectivele nevaccinate.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Paramixoviroza

Paramixoviroza: este o boala virala produsa de virusuri din genul Paramixoviridelor, care afecteaza porumbeii. Boala initial a afectat gainile, mai tarziu adaptandu-se si la porumbei.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Boli frecvente - Care sunt cele mai frecvente…

Problemele frecvente la chinchile includ muscaturi, boli respiratorii, boli dentare, balonare si accident vascular cerebral din cauza caldurii.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Degu - lucruri pe care trebuie sa le…

Degu este o rozatoare mica sud-americana. Exista patru specii, desi numai una, Octodon degus este frecvent observata in captivitate. In salbaticie, se gaseste in zonele de deal si de munte...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anemia la pisici

Anemia este termenul folosit pentru a descrie o cantitate scazuta de celule rosii din sange si este o problema destul de comuna la pisici. Celulele rosii sunt importante pentru transportul...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Herpes virus

Herpes virus este o boala infectioasa virala diagnosticata nu prea de mult la porumbei cu simptome predominant respiratorii.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Colibaciloza

Colibaciloza este o boala infecto-contagioasa produsa de Escherichia coli o bacterie foarte raspandita. In mod normal tubul intestinal este populat printre altele si de aceste bacterii, fara a produce imbonaviri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Aspecte legate de anestezie si analgezie in i…

Examinarea completa si corecta a cavitatii bucale necesita anestezie generala. Interventiile din cavitatea bucala variaza de la simple proceduri (detartraj) cu pacientii tineri si sanatosi, pana la proceduri lungi, (extractii...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hematomul auricular

Un hematom este o aglomerare mare de sange, care rezulta din ruptura unui vas de sange mic soldata cu hemoragie intre piele si cartilajul urechii, de obicei, pe partea interioara...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Feriti-va de diabet

Diabetul zaharat este o tulburare a glandelor endocrine la care animalele fie nu produc insulina, fie nu sunt capabile sa raspunda la efectele sale.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alaskan Malamut

Adesea confundat cu Husky Siberian, Alaskan Malamut este una dintre cele mai vechi specii de caini de sanie din Arctica. Are oasele usoare, cu umeri puternici si un piept adanc...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - Probleme comune

Durata de viata a unui sobolan este de numai 18-48 luni, astfel incat modificarile de cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de frecvente.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ademetionina

De ce mi-a prescris acest medicament medicul meu veterinar ? Ademetionina este utilizata in tratamentul bolilor hepatice cronice. Acest medicament ajuta celulele hepatice sa functioneze in mod normal si reduce fibroza...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ia notite: tine un jurnal despre ingrijirea c…

Sa tii un jurnal al zilelor in care l-ai ingrijit pe cainele tau, poate fi un instrument de nepretuit. Exact ca si oamenii, urechile, unghiile si blanita cainelui trebuie sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Benzile de picior si de identificare

 De ce are nevoie pasarea de o banda de picior? Benzile de picior sunt adesea aplicate de catre crescatorii de pasari pentru a ajuta la identificarea si tinerea in evidenta a...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET


Termeni ce tin de blana

Cu toate ca majoritatea termenilor ce tin de tipurile de blana au asociate nume haioase, este foarte important sa le stiti pentru ca va veti intalni cu ele in literatura...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Sobolani - lucruri pe care trebuie sa le stii

Sobolanii sunt tinuti din mai multe motive, de la faptul ca sunt animale de companie pana la faptul ca pot fi animale premiante de spectacol. Ei sunt animale de companie...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele Affenpinscher

  Affenpinscher este o rasa de caini care au parul sarmos precum un caine de jucarie. Este un animal de companie foarte bun de  casa, datorita inteligentei sale si cordialitatii fata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea animalelor de companie pe timp de …

Este important, ca atunci cand zilele de lenevit la aer sau in jurul piscinei sunt in toi, sa nu uiti sa ai grija de animalul tau de companie.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Veverita Jird - lucruri pe care trebuie sa le…

Recent, un numar de rozatoare mai putin cunoscute au fost oferite spre vanzare ca animale de companie. Printre acestea sunt si veveritele Jird. Putin este scris despre ingrijirea lor in...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Hemophilus

Hemophilus este o boala infecto-contagioasa produsa de bacilul Haemophilus paragallinarum, manifestata prin simptome respiratorii.Agentul cauzal: Haemophilus paragallinarum este o bacterie foarte greu cultivabila, care cu greu supravietuieste in mediul exterior...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile dentare la iepuri

Afectiunile dentare reprezinta cauza principala a imbolnavirii acestora si provoaca numeroase boli grave, determinandu-i astfel pe proprietari sa se prezinte cu ei la medicul veterinar. Dentitia la iepuri are anumite...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Soareci - Probleme comune

Durata de viata a unui soarece este de doar 18-36 luni, astfel ca modificarile cauzate de imbatranire si conditiile naturale fatale, cum ar fi tumorile sunt destul de comune. Tumorile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prinderea si eliberarea unui sarpe de apa

 Un sarpe intrat in boxa unui bloc a fost vedeta unei intregi istorii. Medicul veterinar Ovidiu Rosu, chemat de catre politie pentru a interveni la salvarea animalului descrie pe pagina...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ingrijirea profesionala a blanii cateilor

Acum ca stiti cat de importanta este ingrijirea pentru sanatatea unui caine va puteti intreba cat costa sa ai un caine care arata bine. Poate chiar ati si facut o...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

De ce tip de cusca are nevoie iguana?

Animale de companie mici, adesea se simt bine intr-un acvariu de10 sau 20 litri. Cand iguana ta creste, ea trebuie sa fie mutata in spatii mult mai confortabile. Acestea pot...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Anatomia orala la caini si pisici

Anatomia de baza a cavitatii bucale a cainilor si pisicilor este aproximativ aceeasi cu a omului. Aceasta se extinde de la buze la orofaringe, dar diferenta sta in numarul si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Bolile la porumbei - generalitati

Bineinteles ca va fi vorba de bolile cel mai des intalnite la porumbei.Datorita faptului ca este vorba de un subiect foarte vast, nu pot sa va ofer toata pagina gata...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Coccidioza

Este o boala parazitara produsa de un parazit unicelular din ordinul Coccidia, fam Eimeridae.

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Alimente de evitat in hrana pisicii

  Foto: Pisoi British Shorthair, Felisa Candice, proprietar Candice Dragota Ce mancaruri sunt periculoase pentru animalul meu de companie? Anumite mancaruri sunt bune pentru oameni, poate chiar pentru caini, dar pot reprezenta riscuri...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Igiena coliviei - Cu ce curat colivia?

Cele mai multe pasari au ghinionul de a manca in baie si sa se gainateze in bucatarie. Este esential sa mentinem mediul in care traieste pasarea cat mai curat posibil...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Antraxul la pisici

S-a vorbit foarte des despre antrax in ultimul timp, ar trebui sa fiu ingrijorat pentru pisica mea? 

Din pacate, antraxul este folosit ca o me toda a bio-terorismului si pisicile...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Afectiunile pulpei dentare

Dintele este un organ mineralizat cu rol in prehensiune si masticatie ce prezinta trei componente structurale. De la exterior la interior enumeram: smaltul coronar (care la nivel radicular lipseste si...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Prezentarea unei imagini publice pozitive

Faptul ca iti pastrezi cainele curat spune ceva si despre tine; spune ca esti un proprietar de caine responsabil si ca iti pasa de cainele tau. Ai putea chiar sa...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Cainele violent - agresiunea sau dominanta fa…

Termenii de dominanta sau agresiune sunt confuzi si depasiti, desi acestia sunt inca utilizati pe scara larga. Este util sa analizam un pic acesti termeni care acum sunt in general...

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET

Ornitoza

Este o boala infecto-contagioasa comuna mai multor specii de animale cauzata de chlamydii. Fiind vorba de o zoonoza se poate transmite si la om producand imbolnaviri destul de grave.  

Mai multe articole in: Articole medicale specializare PET