updated 11:27 AM UTC, Sep 26, 2023 Europe/Bucharest

Soareci - lucruri pe care trebuie sa le stii

Soarecii sunt pastrati pentru mai multe motive, de la cresterea lor ca animale de companie pana la cresterea ca animale pentru expozitii sau spectacole. Ei nu sunt animalele de companie ideale din mai multe cauze, dar sunt usor de pastrat in captivitate.

Majoritatea soarecilor vanduti ca animale de companie sunt de culoare alba, desi multe alte variante de culoare sunt posibile. Soarecii ”uni” au o singura culoare corporala care poate fi alba, ciocolatiu, neagra etc. Soarecii ”bronzati” au o singura culoare pe partea superioara a corpului si o culoare ”bronzata” dedesubt

Ce tip de locuinte este necesar?

Soarecii pot fi adapostiti cu succes in custi luate din comert sau construite acasa. Este vital sa ne amintim ca soarecii pot mesteca lemnul sau materialele din plastic foarte usor si, o data lasat singur, va roade totul, de la articole de uz casnic pana la cablurile electrice. Metalul si sticla sunt materialele bune pentru construirea custii, care includ de multe ori o zona de asternut separata, desi avand spatiu suficient, acest lucru nu este necesar. Problema care apare cand sunt mai multe custi este ca acestea sunt prea mici. Un spatiu de 50 x 40 cm, cu o inaltime de 25 cm va acoperi spatiul necesar unui numar de trei sau patru soareci, dar soarecii fiind animale sociabile, adapostirea lor in grupuri mai mari este recomandabila, chiar si atunci cand avem in vedere ca aceste grupuri cresc in mod regulat si frecvent prin reproducere. Plasa de sarma, daca este utilizata in constructia de custi, ar trebui sa fie suficient de buna pentru a impiedica evadarea soarecilor tineri, dar si suficient de robusta pentru a rezista dintilor adultilor.

Hartia, inclusiv ziarele, creeaza paturi excelente, cu toate acestea, amintiti-va ca cerneala de ziar se poate lua pe blanita. Aschiile pot contine compusi aromatici, care pot fi iritanti direct sau pot reactiona cu urina. Acesta este un motiv bun sa folosim ca baza, materiale de plastic pentru cusca, care ar trebui sa fie sterilizate in mod regulat. Soarecii ar trebui sa fie adapostiti la temperaturi cuprinse intre 14-26 grade C si sa nu depaseasca peste 30 grade C, deoarece caldura poate provoaca accidente vasculare cerebrale.


Cu ce ar trebui sa-mi hranesc soricelul?

Soarecii pot fi hraniti cu o ratie completa de fructe si legume.

In general, soarecii ar trebui sa fie manipulati cu grija. Utilizarea cupelor mainilor dumneavoastra este cel mai bun mod, chiar daca medicul veterinar, tine un soarec de ceafa pentru a fi in masura sa il examineze si sa ii administreze medicamente.

Pot creste soareci de la soarecii mei?

Soarecii adulti pot fi cu usurinta deosebiti ca sex, mai ales daca pot fi facute comparatii. Anusul si vulva la femele sunt mult mai apropiate decat penisul si anusul barbatilor. Soarecii sunt maturi sexual de la 6 pana la 7 saptamani si au o gestatie de la 19 la 21 de zile, cu un numar de la 8 la 12 pui. Intarcarea se face de la 3 pana la 4 saptamani. Exploziile de populatie sunt o problema frecventa si in mod ideal, soarecii ar trebui sa fie tinuti in grupuri de un singur sex, femelele fiind mai usor de gestionat decat masculii, care se vor musca, putand a-si crea tot felul de probleme legate de infectii. Daca aveti o pereche, separati-o inainte de nasterea puilor, deoarece in termen de 12 de ore se vor imperechea din nou, oferindu-va o crestere foarte rapida a populatiei!

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.

 

Vă rugăm să comentați articolul utilizând formularul de mai jos. Va mulțumim.
Echipa Veterinarul.Ro

Suntem o revista independenta, non-profit si liberi sa inovam fara compromisuri

Editam pentru abonati Revista Veterinarul Stiinta si Practica cu peste 1300 de pagini de stiinta si practica veterinara ce insumeaza 800 de articole scrise de cei peste 200 de practicieni +  Revista Veterinarul Business - publicatie online de marketing, management si finante pentru veterinari; pe website sunt peste 20 000 de articole, index veterinar cu peste 3000 de produse, unicul director veterinar multimedia, unica platforma specializata cu instrumente de marketing si management veterinar;  unicul serviciu de SMS Alert; - fiind singurii care promovam intens medicii veterinari romani.

In plus, editam primele doua reviste digitale dedicate proprietarilor de animale de companie si celor de animale de renta scrise in integralitate de medici veterinari romani.  

Vino alaturi de noi si urmareste noutatile pe toate website-urile asociatiei. 

www.veterinarul.ro - website dedicat exclusiv medicilor veterinari cu următoarele publicatii acreditate de CMVRO cu 15 punte, respectiv:

  • Revista Veterinarul Stiinta si Practica - online si tiparita
  • Revista Veterinarul BUSINESS - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul PET - online pentru medici veterinari
  • Revista Veterinarul FERMA - online pentru medici veterinari

www.pet.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul Pet pentru proprietarii de animale.

www.ferma.veterinarul.ro website dedicat Revistei Veterinarul FERMA pentru proprietarii de animale.

www.cursuri.veterinarul.ro - website dedicat platformei de cursuri online acreditate de CMVRO dedicate exclusiv medicilor veterinari.

 

Website www.facebook.com/revistaveterinarul